در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
به گزارش جامجم، حدود 11 میلیون جوان مجرد در آستانه ازدواج در کشور زندگی میکنند، یعنی 30 درصد افراد 20 تا 35 ساله هنوز ازدواج نکردهاند، جوانانی که علاوه بر مشکلات مسکن و شغل، به خاطر نوسانات ارزی اخیر در زمینه تهیه جهیزیه نیز حسابی به مشکل خوردهاند. برای نمونه خرید یک یخچال معمولی بین چهار تا هشت میلیون تومان برای خانوادهها آب میخورد یا برای تهیه یک تلویزیون بین یک و نیم تا چهار میلیون تومان باید پرداخت.
تامین هزینه جهیزیه این روزها دغدغه بسیاری از والدین است، پدر و مادرهایی که برای خوشبخت شدن جوانانشان سنگ تمام میگذارند این روزها با سدی به نام جهیزیه رو به رو شدهاند.
در این بین جوانان نیز کار زیادی ازدستشان برنمیآید خیلیهایشان شغل ندارند بسیاریشان هم امنیت شغلی.
جوانی که بتازگی برای ازدواج اقدام کرده است، شغلی با درآمد بالا ندارد، اگر دوران سربازی و تحصیلات را پشت سر گذاشته باشد بتازگی کار را شروع کرده اگر این دوران را هم نگذرانده باشد باز توان کافی برای خرید بخشی از مایحتاج زندگی را ندارد.
کرامت رضوی
در این آشفته بازار تهیه جهیزیه زوجهای جوان، افراد و ارگانهایی هستند که جوانان را تنها نگذاشته و برای حمایت از آنها به میدان آمدهاند. آستان قدس رضوی به عنوان یکی از پرچمداران عرصه خدمت به جوانان و مستضعفان در این زمینه پیش قدم شده و برای کمک به تهیه جهیزیه جوانان در مناطق محروم دست به کار شده است.
مصطفی خاکسار قهرودی، معاون امداد مستضعفان آستان قدس رضوی با بیان اینکه طرح اعطای کمک هزینه خرید جهیزیه با دستور تولیت آستان قدس رضوی و به مناسبت سالروز ازدواج حضرت علی(ع) و حضرت زهرا(س) در سراسر کشور اجرا میشود، به جامجم میگوید: با اجرای این طرح در استانهای کشور، 600 میلیارد ریال وام قرضالحسنه بدون کارمزد به 20هزار زوج جوان نیازمند اعطا میشود. این وام در کمترین زمان اعطا و مدت زمان پرداخت آن 24 ماه تعیین شده است.
کالای ایرانی در خانه ایرانی
در حالی که کشور ما در زمینه تولید و ساخت لوازم خانگی از ظرفیت بالایی برخورد است، اما همواره شاهد استفاده بعضی از خانوادهها از کالاهای وارداتی بیکیفیت کشورهای دیگر هستیم، خاکسار با تاکید بر این موضوع که لوازم تهیه شده برای تامین جهیزیه همگی ساخت ایران است، میگوید: این طرح ویژه تازه عروس و دامادهای محروم و نیازمندی است که برای شروع زندگی مشترک و تأمین جهیزیه مشکل دارند، در این طرح زوجین نیازمند میتوانند به سلیقه خود اجناس مورد نیازشان را از میان کلاهای ایرانی خریداری کنند، تا ضمن تأمین وسایل مورد نیاز برای آغاز یک زندگی مشترک، از تولید ملی و تولیدکننده ایرانی نیز در راستای تحقق شعار سال حمایت کنند.
شناسایی نیازمندان
آستان قدس رضوی از طریق دفاتر استانی خود از مدتها قبل منطقههای محروم و آسیبپذیر در شهرهای مختلف را شناسایی کرده است، در واقع آستان به دنبال این است که جهیزیههای تعیین شده به افراد مستحق برسد، خاکسار در جواب این سوال که شناسایی این زوجها به چه شکلی انجام میشود، توضیح میدهد: این زوجین با کمک ارگانهای امدادرسان کشور شناسایی و برای مساعدت به معاونت امداد مستضعفان آستان قدس رضوی معرفی میشوند.
او درباره اینکه میزان اعتبار اختصاص داده شده به یک استان براساس چه معیاری انجام میشود، ادامه میدهد: میزان اعتبار اختصاص داده شده در استانهای مختلف بر اساس جمعیت آن استانها و همچنین درصد محرومین در حال ازدواج آن استان در نظر گرفته شده است.
معاون امداد مستضعفان آستان قدس با اشاره به تفاهم نامهای که با بانک قرضالحسنه رسالت به امضا رسیده، عنوان میکند: به 20 هزار زوج نیازمند سراسر کشور کمک هزینه خرید جهیزیه در قالب اعطای وام قرضالحسنه بدون کارمزد به مبلغ 30 میلیون ریال در شعبههای بانک رسالت در سراسر کشور اعطا میشود.
آموزش مهارت زندگی
نمایندگیهای آستان قدس رضوی در زمینههایی غیر از مالی هم در کنار جوانان و زوجهای در حال ازدواج قرار میگیرند و به آنها قبل و بعد از ازدواج در زمینههای مختلف مشاوره میدهند.
خاکسار با بیان اینکه معاونت امداد مستضعفان آستان قدس رضوی در دو سال اخیر به بیش از 5000 زوج نیازمند کمک هزینه بلاعوض خرید جهیزیه اعطا کرده است، میگوید: در کنار اعطای کمک هزینه خرید جهیزیه و تسهیلات بدون کارمزد به زوجهای جوان، عموما خدمات رایگان مشاورهای و آموزشهای مهارتهای زندگی هم انجام میشود. مشاوران و متخصصان خانواده در آستان قدس رضوی در قالب طرحی با عنوان خادم یاران افتخاری در مرکز امور بانوان و خانواده آستان قدس رضوی به زوجها مشاورههایی مانند ازدواج، تربیت خانواده، همسرداری و تربیت فرزند میدهند.
زنگ خطری برای جامعه
جوان ایرانی با توجه به شرایط اقتصادی و فرهنگی جامعه با خطرات زیادی روبهروست، گرایش به زندگی مجردی و مجردی قطعی در بین جوانها رو به افزایش است. برخی کارشناسان نیز از عادی شدن ازدواج سپید حرف میزنند و میگویند این سبک زندگی کم کم دارد جای ازدواج رسمی را میگیرد. تمایل به ازدواج در حالی در میان جوانان کم شده است که جوان دیگر تمایلی به سازگاری با فرهنگ و وضع موجود اقتصادی جامعه ندارد، در واقع جوان به دنبال آن نیست تا خود را با جامعهای که با آن بزرگ و تربیت شده است وفق بدهد و بیشتر بهدنبال آن است تا با وضع فرهنگ و قانون نانوشته جدید مشکلات را دور بزند. محسن ایمانی، مشاور خانواده درباره شرایط امروزی جوانان و ناسازگاری آنها با جامعه به جامجم میگوید: جوانی که از سن ازدواج گذشته و هنوز مجرد مانده است، این پیام را به جامعه و خانواده میدهد که حاضر نیست هر وضعی را که پیش میآید تحمل کند، جوان معیار و سبک زندگی خود را تغییر میدهد، تغییر سبکهایی که بسیار خطرناک و آسیبزا هستند. ایمانی ادامه میدهد: در سبک جدید جوان خود را متعهد به اخلاق و پایبند به ارزشها نمیداند و همین امر میتواند او را از مسیری که در آن تربیت و رشد کرده است، خارج کند. مسائل غریزی جوان را وادار و مجبور به واکنش در برخورد با جنس مخالف میکند.
گرانی، مشکلات اقتصادی و بیکاری از جمله علل این تغییرات در رفتار جوان ایرانی است، ایمانی درباره وظیفه خانواده ها و دولت در رابطه با کمک به قشر در حال ازدواج جامعه ادامه می دهد: شغل، اساسی ترین راه برطرفکردن برای حل این مشکلات است، تنها شغل است که به شکل فراگیری می تواند این مشکلات را دور بزند و جوان را زیر سقف زندگی مشترک قرار دهد. خانواده و رسانه باید کمک کنند ازدواج آسان در جامعه بیش از پیش رواج یابد، در کنار این امر دولت هم باید با دعوت از خیرین و همچنین اضافه کردن تسهیلات بانکی به دنبال کمک و تشویق جوان برای ازدواج باشد.
بهنام اکبری
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در استودیوی «جامپلاس» میزبان دکتر اسفندیار معتمدی، استاد نامدار فیزیک و مولف کتب درسی بودیم
سیر تا پیاز حواشی کشتی در گفتوگوی اختصاصی «جامجم» با عباس جدیدی مطرح شد
حسن فضلا...، نماینده پارلمان لبنان در گفتوگو با جامجم:
دختر خانواده: اگر مادر نبود، پدرم فرهنگ جولایی نمیشد