در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
به گزارش جامجم، بهار سالهای اخیر با صدای فریاد کمک خواهی مسئولان استانهای زاگرس نشین همراه بوده است. آفت جوانه خوار بلوط ابتدای فصل رویش به درختان حمله کرده و زمینه خشک شدن آنها را فراهم میکند. اگرچه مسئولان سازمان جنگلها میگویند محلول پاشیهای آنها امسال منجر به کنترل جمعیت آفت شده است، اما تداوم حمله آفات و امراض به جنگلهای زاگرس، بزودی این اکوسیستم را نابود میکند و بیابان جای جنگلهای بلوط غرب را خواهد گرفت.
جنگل بلوط غرب که به جنگلهای زاگرس معروف است، شش میلیون هکتار وسعت دارد. بیش از یکمیلیون و 400 هزار هکتار از جنگلهای زاگرس به دلیل عواملی همچون آفات و بیماری زوال بلوط، خشکسالی، گرد و غبار، آتشسوزی و چرای بیرویه دام دچار خشکیدگی شده است. شاید آفت جوانه خوار بلوط، جدیدترین نام افزوده شده به لیست مشکلات زاگرس باشد، اما قطعا آخرین آفت طغیان کرده در این جنگلها نیست. آفت پروانه جوانه خوار در استانهای کهگیلویه و بویراحمد، فارس، چهارمحال و بختیاری، لرستان، آذربایجانغربی، ایلام و دیگر استانهای حوزه زاگرس فعال است. شیوع این آفت از هشت سال پیش در جنگلهای بلوط زاگرس آغاز شده و بیشترین استانی که تحت تأثیر آن قرار گرفته کهگیلویه و بویراحمد است.
فریبرز غیبی، رئیس مرکز جنگلهای خارج از شمال سازمان جنگلها، مراتع وآبخیزداری کشور در گفتوگو با جامجم، هجوم آفات ، امراض و حشرات به جنگلها را از تبعات تغییر اقلیم میداند. به گفته او، این مساله نه فقط در ایران بلکه در تمام دنیا موضوعی حاد است و تمام کشورهای دنیا راهکارها و برنامههایی برای مقابله با شرایط حمله آفات دارند. غیبی ادامه میدهد: در جنگلهای غرب از سال 87 بحث طغیان چوبخوار بلوط پیش آمد. آفت جوانه خوار بلوط و برگخوار بلوط در سنوات قبل هم در آذربایجان غربی گزارش شده بود و بتدریج در سایر مناطق هم مشاهده شد.
آن طور که او میگوید امسال، با توجه به تغییر اقلیم، شرایط حادتر شده و آفت جوانه خوار بلوط در سه استان لرستان، چهار محال و آذربایجان غربی گزارش شده است.
به اعتقاد رئیس مرکز جنگلهای خارج از شمال، چون این آفت ابتدای فصل رویشی طغیان و قبل از ظهور برگهای جدید درختان فعالیت خود را آغاز میکند، برای تداوم حیات درختان کمی مشکلساز میشود. این در حالی است که اگر آفت در تابستان طغیان میکرد، بهدلیل قوی بودن درخت، مشکلی برایش ایجاد نمیشد.
کنترل جمعیت آفت
فعالیت آفت جوانه خوار بلوط از اواخر اسفند تا اواخر خرداد ادامه دارد. این آفت اواخر فروردین با بیرون آمدن از تخم، برگهای درختان را میخورد و موجب از بین رفتن جوانهها و بیبرگی درختان میشود.
از آنجا که برگها کارخانه ساخت غذا برای درختان هستند، با حذف برگ، مواد غذایی در اختیار درخت قرار نمیگیرد و تداوم این فرآیند، منجر به مرگ درخت میشود.
ابتدای بهار درختانی که بتازگی از خواب زمستانی بیدار شدهاند، اندوخته غذایی کافی برای مقابله با شوک ناشی از حذف برگهای جدید ندارند. به همین دلیل طغیان آفت ابتدای فصل رویش بیش از تابستان خسارت به بار میآورد.آنطور که رئیس مرکز جنگلهای خارج از شمال سازمان جنگلها توضیح میدهد، سازمان جنگلها برای مقابله با خسارت این آفت از محلول بیولوژیک B.T استفاده میکند و به گفته او این محلول جمعیت حشره را کنترل کرده است.
حمله به 241هزار هکتار جنگل
بهمن افراسیابی، مدیر کل دفتر حفاظت و حمایت منابع طبیعی سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری کشور نیز در گفتوگو با جامجم درباره اقدامات این سازمان برای مقابله با آفت جوانه خوار بلوط عنوان میکند: هجوم این آفت به 241 هزار هکتار از جنگلهای زاگرس بوده است. به همین دلیل تمام مناطق آلوده را شناسایی و مناطق بحرانی را مشخص کردیم.
او ادامه میدهد: غیر از این که اعتبارات استانی در برخی استانها برای مقابله با آفت هزینه شده است، یک میلیارد و 350 میلیون تومان اعتبارات ملی نیز به مقابله با هجوم این حشره به جنگلهای زاگرس اختصاص یافت.
به گفته افراسیابی در فروردین، در برخی استانها بهصورت هوایی و در نقاط دیگر بهصورت زمینی با محلول B.T که مادهای بیولوژیک است، عملیات محلول پاشی انجام شد تا جمعیت آفت کنترل شود. همچنین با کارگذاری تلههای فرمونی بهمنظور به دام انداختن حشرات نر، تلاش شده جمعیت آفت کاهش پیدا کند.
او ادامه میدهد: با توجه به اقدامات انجام شده، اکنون در بسیاری از نقاط، جوانههایی که توسط لارو این آفت تغذیه شده بود مجدد سبز شده است. در بعضی مناطق هم که آفت در مرحله لاروی است، همچنان در حال اقدامات مناسب و مبارزه با آفت هستیم.
کنترل آفت، برنامه میخواهد
گویا محلول B.T یگانه نسخه سازمان جنگلها برای مقابله با انواع آفات حمله کننده به جنگل است. این محلول اگر هم تاثیر مثبتی بر کنترل جمعیت حشرات داشته باشد، به دلیل این که محلولی گران قیمت است، سازمان جنگلها قادر نیست برای محلول پاشی تمام سطوح آلوده اقدام به خرید محلول کند، در نتیجه اثر این محلول پاشیها در جنگل مشهود نیست؛ چرا که از B.T برای کنترل آفت شب پره شمشاد هم استفاده شد، اما 80 درصد ذخیره گاههای شمشاد در کمتر از دو سال از دست رفته است.
تعدادی از کارشناسان معتقدند محلولپاشی در جنگل بهدلیل گسترده بودن فضای کار، اقدام مناسبی نیست و برای کنترل آفات باید در شیوههای مدیریتی خود بازنگری کرد تا مشخص شود چه عواملی منجر به تخریب اکوسیستم شده و مهاجرت شکارگران طبیعی را رقم زده است.
به این ترتیب باید آن عوامل را حذف کرد تا بار دیگر اکوسیستم توان خود را بازیابی کند و با سیستم خود تنظیمی، خسارات ناشی از طغیان آفات کاهش یابد.
فریبرز غیبی، رئیس مرکز جنگلهای خارج از شمال درباره دیگر راهکارهایی که میتواند خسارات ناشی از آفات را کاهش دهد، میگوید: باید برای مقابله با خسارات آفات برنامهای کلی در معاونت حفاظت تدوین کنیم تا جنگلها و مراتع کشور را دائم رصد کنیم و به محض طغیان آفت، وارد عمل شویم.
غیبی به همکاریهای بینالمللی ایران در زمینه مقابله با آفات در عرصههای طبیعی اشاره میکند و میافزاید: جوامع بینالمللی نیز اعلام میکردند آفت جوانه خوار بلوط بجز ایران، در سایر کشورهای جهان هم گزارش شده است. به همین دلیل با همکاری این مجموعهها به دنبال راهکارهای جدیدی هستیم.
آن طور که او میگوید نهادهای بینالمللی میخواهند فکری برای کل منطقه بکنند.
برخی کارشناسان سرعت گرفتن تخریب جنگلهای زاگرس را به نبود نیرو و اعتبار کافی در سازمان جنگلها نسبت میدهند، اما نباید فراموش کرد در اندک نیروهای باقیمانده این سازمان نیز دیگر مانند گذشته تمایلی به حفظ منابع طبیعی دیده نمیشود و بخش زیادی از آنها پشت میزنشینی را به بررسی میدانی شرایط جنگلهای کشور ترجیح میدهند. نباید فراموش کرد سازمان جنگلها با کمک جوامع محلی و استفاده از سازمانهای مردم نهاد میتواند بخش زیادی از مشکلاتش را حل و فصل کند، به همین دلیل این سازمان باید رابطه نزدیکتری با سازمانهای مردمنهاد برقرار کند و دست کم برای آموزش آنها وقت و اعتبار بگذارد.
این درحالی است که شرایط جنگلهای کشورمان آنقدر بحرانی است که نباید برای حفاظت از آنها فرصت را از دست داد، زیرا جنگلهای زاگرس آنقدر شکننده شدهاند که دیگر تاب طغیان آفات را ندارند. شرایط این اکوسیستم تحت تاثیر عوامل مختلف به مرحله بحران رسیده است؛ برای نمونه بندرت اثری از حیات وحش در جنگلهای زاگرس گزارش میشود و نبود حیات وحش که بخشی از اکوسیستم است میتواند نشانهای از مرگ تدریجی جنگلهای زاگرس باشد.
لیلا مرگن
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
دکتر فواد ایزدی درگفت و گو با «جام جم»:
حسین حبیبی در گفتوگو با «جامجم» از سرچشمههای نگارگری گفت