به گزارش جام جم آنلاین به نقل از ایسنا، صبح بهاری سال ۹۶ در حالی به روستای سرسبز «شیرگاه» میرسیم که نزدیک انتخابات شوراهای شهر است و دیوارهای این روستا هم مانند روستاها و شهرهای دیگر پر از عکسها و شعارهایی است که کاندیدای مورد نظرشان را تبلیغ میکنند.
از شلوغیهای مرکز شهر که میگذریم، به مسجدی میرسیم که در جایی آرام و تقریباً در بخش شمالی «شیرگاه» قرار گرفته و امروز قرار است میزبان عوامل سریال «پایتخت ۵» باشد که برای تصویربرداری مراسم ترحیم یکی از اهالی «شیرگاه»، به آنجا آمدهاند.
در حالی که بازیگران اصلی به مرور به گروه حاضر در صحنه اضافه و برای گریم آماده میشوند، گروه دیگری به مدیریت محسن تنابنده با مردم عادی روستا که قرار است در سکانسهایی کوتاه مقابل دوربین بروند و ایفای نقش کنند، دیالوگها را چندین بار تمرین میکنند.
این تمرینها بارها تکرار میشود تا اینکه نهایتاً دیالوگها همانگونه که مقرر شده ادا شوند و به تصویب برسند؛ البته در این میان بداههگوییهای برخی از این افراد که از اصطلاحات زبان محلی استفاده میکنند نیز مورد استقبال قرار میگیرد و قرار میشود که به دیالوگهای اصلی اضافه شوند.
در ادامه برای تماشای سکانس در قسمت بانوان، به داخل مسجد میرویم. قرار است همه به دور یکی از شخصیتها جمع شوند و او را دلداری بدهند. به غیر از تعدادی از بازیگران که شخصیتهای اصلی داستان را بر عهده دارند، میتوان گفت سایر افراد حاضر در مسجد که تعداد کمی هم نیستند، از میان مردم عادی «شیرگاه» انتخاب شدهاند و همین موضوع باعث میشود تا ضبط سکانسها بارها تکرار شود.
سیروس مقدم به همراه محسن تنابنده پشت دوربین نشستهاند و به همین راحتی هم به تصویب سکانسها رضایت نمیدهند. مقدم بعد از هر سکانس به صحنه میآید و با آرامش نکاتی که مد نظر دارد را مطرح میکند و بار دیگر به پشت دوربین میرود. اما محسن تنابنده با لحن جدیتری صحبت میکند و نکات مد نظر خود را با صدای رساتری به بازیگران یادآور میشود.
در نهایت سکانس حضور «سارا» و «نیکا» در مسجد که باید به داخل بیایند و «فهمیه»، عمهشان را صدا کنند پس از چندین بار تکرار، ضبط میشود و گروه برای استراحت و صرف ناهار میروند تا پس از مدتی به قسمت مردانه مسجد بروند و سکانهای مربوط به آن قسمت را ضبط کنند.
در این فرصت، به سراغ الهام غفوری، تهیهکننده مجموعه سریالهای «پایتخت» میرویم تا نظر او را درباره ریسک ادامهدار شدن این مجموعه بپرسیم که میگوید «همیشه برای تمام فصلهای مجموعه «پایتخت» این دغدغه وجود داشته است که آیا این فصل باز هم میتواند تماشاچی را جذب کند؟؛ به همین خاطر هم بسیار روی قصه و فضای همه «پایتخت»ها حساسیت داریم و تلاش میکنیم تا از همه فاکتورهایی که ممکن است برای مخاطبان جالب باشد، بهره ببریم.»
او ادامه میدهد: به همین منظور برای سریال «پایتخت ۵» فضاهای متنوعی در نظر گرفته شده است. از ابتدا فیلمنامه «پایتخت ۵» برای سینما طراحی شده بود و قرار بود که شروع کار از قبرس باشد؛ بر این اساس سه قسمت اول کار هم نوشته شده و هماهنگیهای لازم برای تصویربرداری در قبرس صورت گرفته بود. اما با سریالی شدن «پایتخت ۵» نویسندگان و آقای مقدم به این نتیجه رسیدند که باید پیشدرآمدی برای این سه قسمت در نظر گرفته شود. بر همین اساس شروع کار به شمال منتقل شد و همین موضوع هم تدارکات و برنامهریزیهای تیم تهیه و تولید ما را به هم ریخت. یکی از دلایل اصلی اینکه کلید این پروژه به تعویق افتاد، همین تغییرات بود.
غفوری همچنین در پاسخ به این پرسش که دو سال دور بودن از فضای «پایتخت» کار را سخت نکرده است؟ توضیح میدهد: تمام عوامل «پایتخت» چه پشت صحنه و چه جلوی دوربین راکورددار هستند و حتی دلم نمیخواهد که یک نفر از تیم پشت صحنه را هم عوض کنم؛ چراکه همه این گروه با نحوه کار کردن در «پایتخت «آشنا هستند و به آن عادت کردهاند و از آنجا که حتی اگر یک نفر از عوامل هم حضور نداشته باشد نمیتوانیم کار را آغاز کنیم، جمع کردن مجدد این گروه مقداری طول کشید.
پس از استراحت، محسن تنابنده به همراه علیرضا خمسه، هومن حاجی عبداللهی و بهرام افشاری دیالوگهایشان را با هم تمرین میکنند و کم کم بازیگران دیگر هم که از میان مردم عادی انتخاب شدهاند به این گروه اضافه میشوند و تمرینها ادامه پیدا میکند و بیش از یک ساعت هم طول میکشد.
این سکانس به ورودی مسجد مردانه مربوط میشود؛ مردمی که برای حضور در مراسم تحریم آمدهاند، به افرادی که به عنوان صاحب عزا دم در ایستادهاند، تسلیت میگویند و داخل میروند.
در این میان علیرضا خمسه از تجربه نزدیک به ۱۰ سال بازی در نقش «بابا پنجعلی» میگوید؛ «هر کدام از این شخصیتها در وجود ما تهنشین شده و در این سالها با ما رشد کردهاند. به نظرم «پایتخت» و شخصیتهای آن آنقدر در وجود بچهها نهادینه شده است که بعد از گذشت چند سال آن را فراموش نمیکنند. در واقع این شخصیتها مثل لباسی نیستند که دو سال پیش به تن کرده باشیم و امروز بگوییم دیگر اندازه ما نیست.»
خمسه که معتقد است «دلیل موفقیت سریال «پایتخت» در سالهای گذشته جذابیت آن برای مردم بوده است»، یادآور میشود: تنها مسالهای که میتواند در آینده مجموعه «پایتخت» را زمین بزند، عدم جذابیت آن برای مخاطب است. در جذاب کردن یک اثر نمایشی مهمتر از هر چیز خلق شخصیتهای جذاب و جدید است؛ چرا که شخصیتهای جذاب در هر موقعیتی که قرار بگیرند جذاب میشوند.
او با اشاره به شخصیت «باباپنجعلی» در سریال «پایتخت»، ادامه میدهد: اولین کاری که برای کودکان انجام دادم مجموعه «هوشیار و بیدار» بود و چیزی حدود دو دهه مردم من را با نام «بیدار» میشناختند. الان نیز نزدیک به یک دهه است که مردم من را «باباپنجعلی» خطاب میکنند. شاید در آینده در مجموعه دیگری حضور داشته باشم و مردم من را با نام شخصیتی که در آن مجموعه حضور دارم بشناسند و خطاب کنند.
پس از ضبط این سکانس، هوا کم کم رو به تاریکی میرود و گروه هم برای استراحت مسجد را ترک میکنند.
آنها قرار است مدتی را در شیرگاه بمانند و پس از آن به ساری، قائمشهر، شمال شرق تهران، فرودگاه، شهرک سینمایی دفاع مقدس خواهند رفت. گروه برای ضبط بخشهای پایانی عازم ترکیه شدند و سکانسهای آخر سریال را با محوریت گروه تروریستی داعش تولید و ضبط کردند.
سریال «پایتخت ۵» به تهیهکنندگی الهام غفوری و کارگردانی سیروس مقدم تازهترین محصول سازمان هنری رسانهای اوج است که قرار است نوروز ۹۷ روی آنتن شبکه یک سیما برود.
تصویربرداری این سریال با حضور عوامل اصلی و بازیگران صبح روز سهشنبه (۱۹ اردیبهشت ماه) در مازنداران آغاز شد. در نخستین روز تصویربرداری بخشهای مربوط به داخل خودرو در جادههای حومه شهرستان شیرگاه و با حضور محسن تنابنده، احمد مهرانفر، ریما رامینفر، علیرضا خمسه، نسرین نصرتی، بهرام افشاری، سارا و نیکا فرقانی ضبط شد.
از ۱۵ مهر به بعد کار تصویربرداری سریال «پایتخت ۵» به پایان رسید و هماکنون در مرحله فنی قرار دارد که بخشهای مختلف مونتاژ، موسیقی و تدوین همزمان با هم پیش میرود تا سریال برای پخش نورورزی آماده شود.
محسن تنابنده، احمد مهران فر، علیرضا خمسه، ریما رامین فر، نسرین نصرتی، هومن حاجیعبدالهی، بهرام افشاری، سارا و نیکا فرقانی، مجتبی بلال حبشی، مصطفی بلال حبشی و سلمان خطی از جمله بازیگرانی هستند که در سریال نوروزی «پایتخت ۵» ایفای نقش کردهاند.
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
بهتاش فریبا در گفتوگو با جامجم:
رضا کوچک زاده تهمتن، مدیر رادیو مقاومت در گفت گو با "جام جم"
اسماعیل حلالی در گفتوگو با جامجم: