
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
محمدرضا کارگر، مدیرکل امور موزهها و اموال منقول فرهنگیتاریخی سازمان میراث فرهنگی با اشاره به وجود 150 موزه خصوصی و 500 موزه دولتی در سراسر کشور به جام جم آنلاین گفت: هرسال با نزدیک شدن ایام نوروز خانهتکانی موزهها برای استقبال از بازدیدکنندگان آغاز میشود که امسال هم اینکار انجام میشود.
کارگر در ادامه افزود: اگرچه روند مراقبت و نگهداری از موزهها در طول سال همواره درحال انجام است، اما با نزدیک شدن ایام نوروز، موزهها براساس چک لیستی که دریافت میکنند موظف به برطرف کردن هرگونه نقص و کاستی در محل هستند و تلاش میکنند محیطی آرام و جذاب برای بازدیدکنندگان ایجاد کنند.
وی تاکید کرد: این چک لیستها مخصوص محیط داخلی موزهها نیست و فضای خارج از موزه هم چه از نظر فضای سبز و چه برگزاری برخی مراسم ویژه آماده نوروز میشوند و کار با پهن شدن سفره هفت سین خاتمه نخواهد یافت.
به گفته این مقام مسئول مدیران موزههای مختلف در ایام نوروز برای اینکه آیتم تازهای جهت ارایه به بازدیدکنندگان داشته باشند سعی میکنند با به نمایش گذاشتن آثاری که کمتر در طول سال در معرض دید قرار میگیرند فضای خاصی را برای بازدید کنندگان طی این ایام مهیا کنند.
مدیریت زمان بازدید کنندگان با برنامههای جانبی
مدیرکل امور موزهها و اموال منقول فرهنگی تاریخی سازمان میراث فرهنگی به خبرنگار ما گفت: اصولا با توجه به افزایش حجم بازدیدکنندگان نوروزی موزهها؛ ممکن است بازدید کنندگان چند ساعتی برای بازدید کامل از موزه انتظار بکشند، از این رو با همکاری دیگر بخشهای سازمان تلاش کردهایم این زمان را با برگزاری برنامههای جانبی مدیریت کنیم.
کارگر در ادامه افزود: برگزاری نمایشگاههای مرتبط با موضوع نمایشگاه، جشنهای مختلف، معرفی جاذبههای منطقه و همچنین نمایشگاه صنایع دستی از جمله این موارد هستند که میتوانند نه تنها بازدید کنندگان موزهها را سرگرم کنند بلکه آن گروه که قصد بازدید از خود موزه ندارند را نیز سرگرم میکند.
وی درباره ساعات کار موزهها در ایام نوروزی تصریح کرد: براساس زمان بندی شش ماهه دوم فعالیت موزهها ساعت کار این اماکن از ساعت 8 صبح تا 18 تعیین شده است که به صورت موظفی موزهها برای پذیرایی از علاقمندان آمادگی کامل دارند اما در ایام نوروز به مدیران این اختیار داده شده تا به غیراز این ساعت براساس کشش بازدید کنندگان نسبت به ارایه خدمات اقدام کنند.
این مقام مسئول تاکید کرد: مثلا وقتی موزهای نزدیک ساعت تعطیلی خود هنوز با تقاضای بازدید بالایی روبرو است، حتما تعطیل نخواهد شد و تا زمانی که تعداد متقاضیان بازدید کاهش یابد باز خواهد بود. این درحالی است که مثلا برای دو یا سه نفر هم ساعت کار موزه تمدید نمیشود.
جای خالی اسپانسرها در دخل موزههای ایرانی
کارگر درباره تامین هزینه موزههای کشورمان به جام جم آنلاین گفت: موزههای ایران به بودجههای دولتی وابسته هستند که دقیقا خلاف سیاستها و روند کشورهای توسعه یافته در این زمینه است. چون در آن کشورها معمولا راهکارهایی متفاوت برای تامین هزینه موزهها مثل اسپانسر ایجاد شده است.
مدیرکل امور موزهها و اموال منقول فرهنگی تاریخی سازمان میراث فرهنگی تصریح کرد: اصولا موزهها بنگاهی اقتصادی نیستند و لازم است مورد حمایتهای مختلف مالی قرار گیرد. اما اینکه بگوییم صرفا دولت باید در این زمینه وارد شود هم اشتباه است. به عنوان مثال حتی موزه بزرگی مثل لوور فرانسه هم اقتصادی نیست و تقریبا هزینههایش دو برابر درآمدش است به صورتی که چندی پیش اعلام شد هزینه سالانه این موزه 180 میلیون دلار است درحالی که فقط 60 میلیون دلار درآمد دارد.
به گفته کارگر البته مشکل موزههای ایران تنها نبود اسپانسر نیست چون حتی اگر درآمد قابل توجهی داشته باشند نمیتوانند روی درآمدشان به عنوان منابع مالی مستقل حساب باز کنند به این دلیل که درآمد موزهها اصولا به خودشان نمیرسد.
وی به خبرنگار ما گفت: اگرچه سازمان برنامه و بودجه براساس وظیفه قانونی خود تاکنون مبالغ مورد نظر و پیش بینی شده موزهها را به سازمان میراث فرهنگی پرداخته است اما همه میدانیم وقتی منابع مالی در اختیار سازمان میراث فرهنگی قرار میگیرد براساس اولویتهای وقت هزینه میشود و ممکن است به خود موزهها چیزی نرسد، اما براساس رایزنیهای انجام شده از سال آینده این روند بهبود خواهد داشت و قرار براین شده که موزهها بتوانند از درآمدهایشان استفاده کنند.
به گفته این مقام مسئول مشکل دیگری که موزههای ایران را چالش روبرو کرده تعداد کم گردشگران علاقمند به بازدید از موزههاست به صورتی که در خوش بینانهترین حالت تنها سالانه 1.5 میلیون نفر گردشگر خارجی با قصد بازدید از موزههای ایران وارد کشورمان میشوند درحالی که سهم بالایی از گردشگران خارجی کشورهای فرانسه، ایتالیا، انگلستان و ترکیه اصولا بازدید کننده موزههای آن کشورها شناخته میشوند.
200 میلیارد تومان نیاز داریم
مدیرکل امور موزهها و اموال منقول فرهنگی تاریخی سازمان میراث فرهنگی به خبرنگار ما گفت: سرمایهگذاری دولت در توسعه و تجهیز موزهها ارزش افزودهای غیرقابل تصور در ابعاد مختلف ایجاد میکند که در بسیاری از موارد قابل وصف نیست، اما تاکنون به دلایل مختلف موزهها در آخرین اولویت تخصیص بودجهای بودهاند.
وی افزود: برای رفع نواقص موجود در موزههای دولتی نیازمند بودجهای 200 میلیارد تومانی هستیم که اگر طی دوسال به موزهها پرداخت شود به سطوح استاندارد قابل قبولی خواهیم رسید.
کارگر درباره سرمایهگذاری در ایجاد زمینه بازدیدهای مجازی موزهها نیز به خبرنگار ما گفت: امروزه بازدید مجازی از اماکن توریستی و بخصوص موزهها نکتهای غیرقابل انکار است ولی هنوز ما با استانداردهای بین المللی در این زمینه فاصله معناداری داریم و درحال برنامهریزی برای کاهش این فاصله هستیم.
این مقام مسئول افزود: برای برطرف شدن این نقیصه درحال رایزنی و مذاکره با یک شرکت فرانسوی هستیم که درباره ارایه خدمات آنلاین به موزههای بین المللی شناخته شده است و قرار است امکانات خاصی با بالاترین استاندارد موجود را برای موزههای ایران ایجاد کند که حتی یک ریال هم هزینه ندارند.
کارگر با اشاره به فعال بودن وب سایتهای اختصاصی موزههای ایران تاکید کرد: داشتن وب سایت به معنای امکانات بازدید مجازی نیست به همین دلیل شرکت فرانسوی با توجه به درآمدهایی که در آینده برای خود متصور شده قرار است با سرمایه شخصی نسبت به تجهیز موزههای ایران اقدام کرده و زمینه بازدید مجازی از موزههای کشورمان را به معنای واقعی فراهم کند که اتفاق میمونی برای گردشگری ایران است.
عماد عزتی / جام جم آنلاین
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
عضو دفتر حفظ و نشر آثار رهبر انقلاب در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
گفتوگوی عیدانه با نخستین مدالآور نقره زنان ایران در رقابتهای المپیک
رئیس سازمان اورژانس کشور از برنامههای امدادگران در تعطیلات عید میگوید
در گفتوگوی اختصاصی «جامجم» با دکتر محمدجواد ایروانی، عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام بررسی شد