نیاز به وزارت‌خارجه‌ای پویا

اصول سیاست خارجی ما برمبنای نه شرقی نه غربی و برمبنای استقلال، عزت و حکمت است. در اوایل انقلاب تاکید داشتیم که با رژیم آپارتاید آفریقای جنوبی و رژیم صهیونیستی رابطه برقرار نمی‌کنیم که بعد از حل شدن موضوع آپارتاید، بحث رژیم صهیونیستی جزو خطوط قرمز سیاست خارجی کشور محسوب می‌شود.
کد خبر: ۱۱۱۹۶۶۶

ارتباط جمهوری اسلامی ایران با همسایگان، جهان اسلام و کشورهای جنوب آسیا تعریف‌شده و مناسب است و کارگروهی در سازمان ملل نیز تشکیل شده است.

در چهار دهه از انقلاب که گذشت،‌ هشت‌سال مربوط به جنگ تحمیلی بود که در این مدت شرایط سختی بر کشور تحمیل شد، منتها باید گفت دستاورد سیاسی این هشت سال باعث شد که در قطعنامه 598 ایران توانست ثابت کند شروع‌کننده تجاوز به کشورش، عراق بوده و بعدا آقای خاویر پرز دکویار، دبیرکل وقت سازمان ملل نیز اعلام کرد که صدام شروع‌کننده جنگ بوده است. گرچه ما غرامت‌های جنگ هشت ساله را نتوانستیم دریافت کنیم ولی به عنوان یک جای پای حقوقی مشخص شد که ایران متجاوز نیست و این می‌تواند مزیت بزرگی برای کشور باشد.

یکی از موفق‌ترین اقدامات ایران در سیاست خارجی عضویت در کشور‌های عضو جنبش عدم تعهد است و ما به عنوان یکی از اعضای موثر جنبش عدم تعهد توانستیم حتی این کنفرانس را در کشور برگزار کنیم. در این رابطه ایران یکی از اعضای موثر کنفرانس اسلامی است و حتی در رابطه با کنفرانس بین‌المجالس با ابتکاری توانست، کنفرانس بین‌المجالس اسلامی را نیز تشکیل دهد که دبیرخانه‌ این اجلاس در تهران ایجاد شده و در ماه اخیر نیز میزبان کشور‌های اسلامی در تهران بوده است. جمهوری اسلامی ایران فعالیت‌های مناسبی در حوزه‌های سازمان‌های بین‌المللی، یونسکو و در سایر مسائل منطقه‌ای داشته و پایه‌گذار سازمان همکاری‌های منطقه‌ای اکو، که بیش از ده کشور عضو این پیمان هستند نیز بوده است، اگرچه شاید توقع اولیه‌ای که از آن می‌رفت هنوز محقق نشده باشد. جمهوری اسلامی ایران با کشورهای قدرتمندی مثل روسیه، هند و چین عضو ناظر پیمان شانگهای بوده و امیدوار هستیم که بتوانیم مناسبات منطقه‌ای را با این کشور‌ها گسترش بدهیم. ایران در کنفرانس‌های بین‌المللی نقش موثری دارد، اما در برخی زمینه‌ها سیاست خارجی کشور ضعف‌هایی داشته که همین امر ظاهرا باعث شده که وزارت خارجه احساس ‌کند که نیاز است چارت تشکیلاتی وزارتخانه تغییراتی کند تا ارتباطات این‌ وزارتخانه بتواند به صورت کاتالیزور عمل کرده و سرمایه‌گذاران ایرانی و خارجی را به یکدیگر متصل کند.

به نظر می‌رسد که بعد از گذشت این مدت وزارت خارجه باید از نظر نیروی انسانی و تشکیلاتی مقداری نوسازی شود تا بتواند با ارائه راهکار‌های نوین پله‌های ترقی را قدم به قدم طی کند. بر این مبنا باید افراد شایسته که با منافع ملی سر وکار دارند به عنوان سفرا انتخاب شوند. در بحث برجام نیز وزارت خارجه در تلاش است با وجود برخی کارشکنی‌های غرب اجازه متلاشی شدن این توافق از طرف ایران را ندهد و به نظرم اجزای حاکمیت باید کمک کنند که ان‌شاءا.. بتوانیم از این موضوع هم برون‌رفت خوبی داشته باشیم. لذا به نظر می‌رسد در دنیای امروز بهتر است تشکیلات وزارت خارجه مقداری پویاتر شود.

دکتر محمدجواد جمالی - عضو هیات‌رئیسه کمیسیون امنیت ملی و سیاست مجلس

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها