با افزایش 2برابری قیمت نسبت به سال گذشته

تخم‌‌مرغ هم پرید!

قیمت تخم‌مرغ در ادامه گرانی هفته‌های اخیر دیروز رکورد جدیدی زد و هر شانه از 20هزار تومان هم عبور کرد که نسبت به قیمت سال گذشته در همین موقع از سال، صددرصد افزایش نشان می‌دهد.
کد خبر: ۱۱۰۵۸۵۸
تخم‌‌مرغ هم پرید!

مقایسه روند افزایش قیمت تخم‌مرغ از سال گذشته تا امروز بیانگر این نکته است که باوجود هشدارهای مکرر بخش خصوصی به سازمان‌های تصمیم‌گیرنده نسبت به شیوع بیماری و کاهش تولید تخم‌مرغ هیچ توجهی برای تعادل بازار نشده و قیمت این محصول از هفته اول دی‌ماه سال95 تا اولین روز زمستان سال جاری صددرصد افزایش قیمت را تجربه کرده است.

براساس گزارش بانک مرکزی، سال گذشته در هفته اول دی‌ماه قیمت هر شانه تخم‌مرغ ده هزار تومان بود.

دیروز خبرگزاری ایرنا حتی از عرضه تخم‌مرغ شانه‌ای 21 هزار تومان در برخی نقاط پایتخت خبر داد.

بسیاری از تولیدکنندگان اصلی‌ترین عامل رشد قیمت این کالا را بی‌توجهی مسئولان به امور تولید و نبود برنامه‌ریزی دقیق و منطقی برای تأمین نیاز بازار اعلام می‌کنند.

این در حالی است که سیاست‌های مقطعی و همچنین بی‌توجهی به تولیدکنندگان و تأمین بازار عاملی بود که هفته گذشته نیز برخی تولیدکنندگان مقابل وزارت جهاد کشاورزی تجمع کردند و نسبت به ورشکستگی خود هشدار دادند اما ظاهرا سوءمدیریت‌ها باعث شده تا نه‌تنها تولیدکنندگان گرفتار زیان اقتصادی قابل‌توجهی شوند بلکه مصرف‌کنندگان نیز باید دو برابر قیمت سال گذشته برای تأمین کالای مورد نیازشان هزینه کنند.

یک سال زمان برای جبران

مهدی دشتی، تولیدکننده تخم‌مرغ درباره افزایش قیمت این محصول به جام‌جم گفت: شیوع آنفلوآنزای مرغی باعث شده بخش قابل‌توجهی از گله‌ها معدوم شوند به همین دلیل روند تولید به نصف کاهش یافته است.

دشتی افزود: به گفته مسئولان چیزی حدود 12 تا 14 میلیون قطعه مرغ از بین رفته که همین مساله باعث بروز مشکلاتی در تولید تخم‌مرغ شده، اما نکته‌ای که باید به آن توجه داشته باشیم جایگزینی این تولید است که در خوشبینانه‌ترین حالت یک سال زمان لازم داریم.

این تولیدکننده، واردات را نوعی مسکن دانست و به جام‌جم گفت: واردات فقط می‌تواند برای مدت کوتاهی نیاز بازار را تأمین کند، به این دلیل که کشورهای اطراف نیز درگیر آنفلوآنزا شده‌اند و احتمالاً تولید زیادی برای فروش به ایران ندارند، از این‌رو باید منطقی برنامه‌ریزی کنیم تا در آینده نزدیک شاهد مشکلات تأمین بازار نباشیم.

وی معتقد است دولت در شرایط فعلی می‌تواند با حمایت‌های دقیق و هدفمند از واحدهایی که درگیر بیماری نشده‌اند زمینه تداوم تولید در این واحدها را تضمین کند و با واردات مدیریت شده برای چند ماه آینده بازار را به تعادل خود بازگرداند.

دشتی تصریح کرد: مسئولان باید به این نکته توجه داشته باشند که قیمت تخم‌مرغ نباید از کیلویی 5000 تومان پایین‌تر بیاید،چون با توجه به افزایش هزینه‌های تولید، واحدهایی که هم‌اکنون فعال هستند، امکان ادامه روند تولید را نخواهند داشت و تعطیل خواهند شد.

این تولیدکننده، گرچه افزایش قیمت نهاده‌های تولید را در قیمت تمام‌شده تأثیرگذار دانست، اما تاکید کرد در شرایط فعلی اصلی‌ترین عامل، بیماری است که باید آن را برای تأمین نیازهای بازار کنترل و مدیریت کنیم تا هنگامی که شرایط تولید عادی شد برای مهار قیمت نهاده‌ها راهکارهای دیگری به‌کار گرفته شود.

ممنوعیت صادرات جبران نمی‌کند

سیدرضا میری، رئیس اتحادیه مرغداران یزد درباره افزایش قیمت تخم‌مرغ به جام‌جم گفت: با در نظر گرفتن روند کاهشی تولید به‌دلیل شیوع بیماری گرچه صادرات تخم‌مرغ ممنوع اعلام شده، اما میزان صادرات با کمبود تولید فعلی همسو نیست و بازهم تراز بازار تجربه نشده است.

میری افزود: واردات و انبار این کالا نیز باید کاملا مدیریت شده باشد به این دلیل که نه تنها زمان زیادی نمی‌توان تخم‌مرغ را انبار کرد بلکه در صورت روند افزایشی واردات، مشکل دوچندان می‌شود و تولیدکنندگان با زیان روبه‌رو می‌شوند.

این مقام صنفی تاکید کرد: برای جبران این کمبود در صورتی که تولیدکنندگان منابع مالی کافی در اختیار داشته باشند، حداقل هشت ماه زمان لازم دارند، اما نکته‌ این است که توان مالی تولیدکنندگان بسیار پایین است.

رئیس اتحادیه مرغداران یزد ادامه داد: در شرایط فعلی دولت و مسئولان باید با حمایت از واحدهای تولیدی، چه آنهایی که گله خود را از دست داده‌اند و چه گروهی که همچنان در حال تولید هستند، زمینه تعادل عرضه و تعادل را در آینده ایجاد کنند.

میری معتقد است، اگر امروز سیاستگذاری منطقی و دقیقی از سوی دولت نداشته باشیم نه‌تنها تا چند ماه آینده شاهد روند افزایشی قیمت هستیم بلکه در آینده نیز نمی‌توانیم زمینه تعادل را برقرار کنیم،چون تولیدکنندگان زیادی از چرخه تولید حذف خواهند شد.

وی تاکید کرد: روند فعلی افزایش قیمت البته این نگرانی را میان تولیدکنندگان ایجاد کرده است که با این روند کاهش قدرت خرید مردم چشمگیر شده و تولیدکنندگان در دوره بعدی قطعاً با چالشی قابل توجه روبه‌رو خواهند شد؛ چرخه‌ای که در بسیاری از محصولات کشاورزی هرسال تجربه می‌شود.

آنفلوآنزا، متهم ردیف اول

ناصر نبی‌پور، رئیس هیات مدیره اتحادیه مرغ تخمگذار استان تهران درباره روند افزایشی قیمت تخم‌مرغ گفت: شیوع بیماری آنفلوآنزا در میان گله‌های تولیدکننده باعث شده تا تولید تخم‌مرغ کاهش چشمگیری داشته باشد به همین دلیل روند افزایشی قیمت این کالا در بازار سرعت گرفته است.

نبی‌پور در ادامه افزود: حجم خسارت واردشده به تولیدکنندگان تقریبا 20 هزار میلیارد ریال بوده که عمدتا در مراکز اصلی تولید یعنی تهران، قزوین، البرز و آذربایجان شرقی باعث کاهش قابل توجه تولید بوده است.

این مقام صنفی تاکید کرد: البته پایین بودن واردات این محصول باوجود آزاد بودن ثبت سفارش، دلیل دیگری بوده که به این نکته دامن زده است، در حالی که واردات راهکاری برای کاهش کمبود در بازار در چنین شرایطی است.

رئیس هیات مدیره اتحادیه مرغ‌تخمگذار استان تهران عدم‌صرفه اقتصادی واردات تخم‌مرغ را دلیل کمبود واردات اعلام کرد و گفت: با در نظر گرفتن نرخ ارز هیچ واردکننده‌ای تمایل به ورود در این زمینه ندارد چون نرخ تخم‌مرغ وارداتی با قیمت فعلی تخم مرغ تفاوت آنچنانی ندارد.

نبی‌پور مشکل عمده تولید را نبود مدیریت و منابع مالی مناسب عنوان کرد و افزود: بیمه توان پرداخت خسارت واحدهای مرغ تخمگذار را ندارد و از سوی دیگر بانک‌ها نیز به واحدهای خسارت‌دیده تسهیلاتی ارائه نمی‌کنند که این سوء مدیریت‌ها در بازار آینده تخم‌مرغ تأثیرگذار خواهد بود.

نبی پور با بیان این‌که واحدهای تولیدکننده مرغ تخمگذار برخی استان‌هایی که هنوز با بیماری آنفلوآنزا درگیر نشده‌اند، نیازمند حمایت هستند، اظهار کرد: به نظر می‌رسد دولت باید با حمایت‌های لازم در بخش بیمه‌ای و بانکی از تولیدکنندگان این صنعت، علاوه بر حفظ واحدهای تولیدکننده فعلی از تولیدکنندگان خسارت‌دیده نیز حمایت کند تا طی ماه‌های آینده با مشکل کمبود مواجه نشویم.

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰
اجتهاد زنان سیره عُقلاست

درگفت‌وگو با رئیس دانشکده الهیات دانشگاه الزهرا ابعاد بیانات رهبر انقلاب درخصوص تقلید زنان از مجتهد زن را بررسی کرده‌ایم

اجتهاد زنان سیره عُقلاست

نیازمندی ها