به گزارش جام جم آنلاین از معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، گروهی از محققین متشکل از دانشجویان و اعضای هیأت علمی دانشکده فناوریهای نوین پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران توانستند در پژوهشی با حمایت دانشگاه علوم پزشکی تهران و معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، به روشی نوین برای درمان سرطان نوروبلاستوما دست یابند که اولین از نوع خود در جهان است.
این محققان توانستند با فعال کردن سلول های ایمنی بر علیه سلول های سرطانی، مدل حیوانی مبتلا به این عارضه را درمان کنند و سلول های سرطانی را به میزان قابل توجهی از بین ببرند.
علیرضا شعاع حسنی محقق این پژوهش گفت: سلول های کشنده ذاتی نوعی از سلولهای سیستم ایمنی هستند، که خط اول دفاعی بدن در برابر عوامل مهاجم و سلول های سرطانی را تشکیل میدهند اما گاه سلول های سرطانی با مکانیسمهای پیچیده ای قادرند از دست سلول های کشنده ذاتی فرار کنند و حتی آنها را غیرفعال کنند و در نتیجه بطور پنهانی به رشد موذیانه خود ادامه دهند.
وی بیان کرد: در داخل بدن، سلولهای مختلف با استفاده از ترشحات بستهبندیشدهای به نام «اگزوزوم» با یکدیگر ارتباط برقرار کرده و تبادل اطلاعات میکنند. اساس روش نوین ایجاد شده در این پژوهش نیز بر این استوار است که اگزوزومهای سلولهای کشنده ذاتی که در تماس با سلولهای تومورال نوروبلاستوما بودهاند، در آزمایشگاه استخراج میشوند.
وی ادامه داد: سپس این اگزوزومها در مجاورت و تماس با سلولهای کشنده ذاتی دیگری که بکر هستند، قرار میگیرند و از این طریق این سلولها فعال میشوند. در پژوهش ما ثابت شد که این سلولهای ایمنی فعالشده با قدرتی چندین برابر قادرند سلولهای نوروبلاستومایی را از بین ببرند.
وی افزود: اگزوزومهای ترشح شده از سلول های کشنده ذاتی برای اولین بار در جهان در مقاله منتشر شده از این پژوهش با عنوان «نگزوزوم» (Nexosome) نامگذاری شدند.
دبیر ستاد توسعه فناوریهای سلولهای بنیادی معاونت علمی و سرپرست این پروژه تحقیقاتی گفت: نوروبلاستوم شایعترین تومور توپر در کودکان است که درصد زیادی از مبتلایان به آن با جراحی و شیمیدرمانی بهبود پیدا میکند. اما برخی از بیماران به شیمیدرمانی پاسخ نمیدهند و تومور مجددا در بدن تشکیل میشود و عود میکند. در نتیجه لازم است برای این گروه از بیماران پیوند مغز استخوان (سلولهای بنیادی خونساز) انجام شود.
امیرعلی حمیدیه ادامه داد: متاسفانه گاهی پیوند سلول های بنیادی خونساز نیز مؤثر نمیافتد و بدنبال عود بیماری عواقب ناگواری در انتظار بیمار خواهد بود. از این رو مراکز درمانی پیشرفته دنیا بدنبال یافتن راهکارهای نوین برای از بین بردن این نوع از سلولهای تومورال مقاوم به درمان بودهاند. بدون شک، ایجاد روش فعالسازی سلولهای کشنده ذاتی در نتیجه پژوهش حاضر، یکی از درمان های امیدبخش برای علاج سرطانهای توپر مقاوم به درمان در آینده نزدیک خواهد بود.
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در استودیوی «جامپلاس» میزبان دکتر اسفندیار معتمدی، استاد نامدار فیزیک و مولف کتب درسی بودیم
سیر تا پیاز حواشی کشتی در گفتوگوی اختصاصی «جامجم» با عباس جدیدی مطرح شد
حسن فضلا...، نماینده پارلمان لبنان در گفتوگو با جامجم:
دختر خانواده: اگر مادر نبود، پدرم فرهنگ جولایی نمیشد