با علی‌ اصغر یوزباشی، مجسمه‌ساز، به مناسبت ساخت تندیس شهید حججی

کسی نمی‌تواند مقابل جریان‌سازی حق را بگیرد !

مجسمه‌سازی را به صورت تجربی آموخته و هیچ‌کس به عنوان استاد راه و رسم کار را یادش نداده است.
کد خبر: ۱۰۸۸۱۴۶
کسی نمی‌تواند مقابل جریان‌سازی حق را بگیرد !

خودش می‌گوید:«وقتی به بخش تجسمی حوزه هنری آمدم روی نوع کار کردن مجسمه‌سازها دقت کردم و این هنر را یاد گرفتم».

تاکنون تندیس‌های زیادی ساخته که از میان آنها می‌توان به تندیس زنده‌یاد قیصر امین‌ پور و شهید سردار همدانی اشاره کرد.

یوزباشی از سال 60 تا 71 مسئول کتابخانه حوزه هنری بوده و بعد از آن به بخش تجسمی حوزه هنری منتقل شده و سال‌هاست در کارگاه مجسمه‌سازی حوزه هنری مشغول به کار است.

او تندیس شهید حججی را نیز ساخته که قرار است فردا در حوزه‌ هنری رونمایی شود. به همین مناسبت با این هنرمند درباره کارهایش هم‌صحبت شدیم.

درباره مجسمه شهید حججی بگویید، اندازه‌اش و موادی که برای ساخت استفاده کرده‌اید؟

ابتدا این را بگویم که ساخت این مجسمه سفارشی نیست و خودم طراحی و ساخت آن را شروع کردم. احساس نزدیکی و قرابت فکری که به شهدا دارم انگیزه اصلی‌ام برای ساخت تندیس شهید حججی بود. اندازه‌اش به اندازه قد یک انسان معمولی است. ابتدا با خمیر مجسمه‌سازی قالبش را ساختم و اکنون مجسمه گچی آماده شده که قرار است رونمایی شود. بعد اگر بخواهند، می‌توان با برنز، فایبر و... آن را ساخت.

برای طراحی مجسمه از عکس شهید حججی استفاده کردید؟

بله از عکس‌های موجود استفاده کردم و عکسی که چفیه روی دوشش است مبنای کارم شد، البته عکس نیمرخ ایشان را پیدا نکردم و جزئیات آن را بر اساس عکس تمام رخ طراحی کردم.

گفتید برای دلتان این مجسمه را ساخته‌‌اید، چه اتفاقی برای دلتان می‌افتد که با شهدا همراه می‌شود؟

بیشتر مجسمه‌هایی را که کار کرده‌ام با انگیزه شخصی ساخته‌ام. با شخصیت‌هایی‌ مانند قیصر امین‌پور و سید حسن حسینی در حوزه هنری همکار بودم و زمانی‌که آنها فوت کردند، مجسمه‌شان را ساختم تا به آنها ادای دین کرده باشم. آدم‌هایی که این مسیر را رفتند، خاص بودند و خیلی‌ها را شیفته خود ‌کردند.شهید حججی هم جوانی بود که خلاف مسیر دیگران حرکت کرد و در راه هدفش شهید و جاودانه شد.شهید حججی ثابت کرد که می‌توان از همه موانع عبور کرد و کاری را که به نظر خیلی‌ها نشدنی است، شدنی کرد.او حجت را بر همه ما تمام کرد. ساخت مجسمه این شهید کار کوچکی بود که در برابر بزرگی او می‌توانستم انجام دهم.

تندیس سردار شهید همدانی را هم ساخته‌اید، آن را هم دلی ساختید یا به شما سفارش دادند؟

همه مجسمه‌هایی که می‌سازم، با انگیزه شخصی است و کسی سفارش ساخت آنها را نمی‌دهد.کارگاهم در حوزه هنری است، اما معمولا کسی به من سفارش نمی‌کند که فلان مجسمه را بسازم، خودم دست به کار می‌شوم و مجسمه برخی شخصیت‌ها را می‌سازم.

زمان ساخت مجسمه‌ها تلاش می‌کنم با حس درونی و شناختی که از آدم‌ها دارم، تندیس آنها را بسازم. مجسمه قیصر امین‌پور را که ساختم همسر و دخترش که آن را دیدند، از کار راضی بودند و گفتند کاملا شبیه درآمده است. شخصا ادعایی ندارم و کاری که می‌کنم بیشتر تکلیفی است که برای خودم تعیین کرده‌ام.

مجسمه‌‌هایی که می‌سازید با عنوان هنر مقاومت معرفی می‌شوند، در آثارتان چگونه مقاومت را به تصویر می‌کشید؟

درباره آزاده‌ها مجسمه‌ای ساختم که یک مرد را نشان می‌دهد با سینه‌ای فراخ و ایستاده با دست‌های بسته که روی دستانش یک پرنده نشسته است. در ساخت این مجسمه تلاش کردم آرامش قلبی اسرا را نشان دهم و بگویم آنها هرچند در بند هستند، اما قلبشان آرام است و این یعنی مقاومت آن‌هم زمانی که در اردوگاه دشمن روزگار می‌گذرانی و دشمن دوست دارد تو را ذلیل ببیند. اما آزاده‌های ما با مقاومت خود نگذاشتند این آرزوی صدام برآورده شود.

ساخت مجسمه شهید حججی و دیگر شهدا چه پیامی را به دنیا مخابره می‌کند؟

وقتی هدف حق است، پیام هم در طول تاریخ ماندگار شده و جریان‌سازی می‌‌کند. مثل حادثه کربلا که سال‌هاست ماندگار شده و خون شهدا بر ناحق پیروز شد. اربعین در راه است؛ جمعیتی که با انگیزه درونی در این مراسم شرکت می‌کند، یعنی جریان‌سازی. پیاده‌روی اربعین به رسانه‌ای برای رساندن پیام کربلا به جهان تبدیل شده است و هیچ‌کس نمی‌تواند جلوی آن را بگیرد. ساخت مجسمه شهدا هم اگر حق باشد، پیامش را به همه دنیا مخابره خواهد کرد، دست من یا دیگران هم نیست.حق، خودش راهش را پیدا می‌کند.

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها