به گزارش جام جم آنلاین؛ رکس تیلرسون، وزیر خارجه آمریکا که به ریاض سفر کرده بود در نشست همکاری دوجانبه عربستان سعودی و عراق حضور یافت. ناظران سیاسی داخلی و خارجی در خصوص اهداف این سفر گمانه زنی های مختلفی را تاکنون مطرح کرده اند.
حسن هانی زاده تحلیلگر مسایل منطقه از زوایای تازه ای به این سفر پرداخت و در گفت و گو با جام جم آنلاین اظهار داشت: سفر وزیر خارجه آمریکا در منطقه در چارچوب تلاش واشنگتن برای تشکیل یک جبهه عربی غربی در برابر ایران قابل تجزیه و تحلیل است.
وی افزود: در این سفر تیلرسون سعی داشت از طریق گفت و گو با حیدرالعبادی نخست وزیر عراق و برخی از سران عرب همچون عربستان و اردن در مسیر انزوای منطقه ای ایران گام بردارد تا بلکه نفوذ ایران در این نقطه استراتژیک از جهان را به شدت کاهش دهد و با فرصت طلبی از چنین شکافی، به بازطراحی مدل دیگری از حضور افراط گرایان و تروریست ها در منطقه دست یابد.
این کارشناس سیاسی با اشاره به نوع ادبیات وزیر خارجه آمریکا در دیدار با مقامات سعودی و عراقی، گفت: ایالات متحده با نگاهی توسعه طلبانه، نیروهای الحشدالشعبی را مستاجران و سرزمین عراق را ملک شخصی خود تصور کرده و با همین تفکر اصرار به خروج آنها از این منطقه دارد.
هانی زاده نیروهای الحشد الشعبی را جزء اصلی ساختار اجتماعی و نظامی دولت عراق بشمار آورده و خاطر نشان کرد: حتما باید این نیروها در عراق باقی مانده و از منطقه ای که تازه از لوث وجود گروه های تروریستی پاک شده است حراست کند.
وی اظهارات تیلرسون مبنی بر بازگشت نیروهای مردمی عراق به خانه هایشان را اقدامی سخیف خواند و افزود: اتخاذ چنین رویکردی نشان می دهد آمریکا هیچ گونه شناختی از وضعیت منطقه بویژه عراق ندارد و لذا بازگشت نیروهای الحشد الشعبی توطئه ای است که با همدستی ریاض -واشنگتن مطرح می شود. این در حالی است این قوا از متن و کالبد جامعه عراق برخاسته و پشتیبانی مرجعی عالی قدر نظیر آیت الله سیستانی را به همراه دارد.
در ادامه، کارشناس مسایل منطقه به تقاضای آمریکا و عربستان سعودی از عراق دال بر اعمال فشار به ایران با هدف کاهش نفوذ ایران در منطقه و تعدیل سطح روابط خود با تهران اشاره کرد و ابراز داشت: این درخواست با پاسخ منفی حیدرالعبادی مواجه شد. این در حالی است، تیلرسون در مورد خروج ایران از سوریه و عراق پافشاری می کند.
هانی زاده تلاش کاخ سفید و متحدان منطقه ایش در کاهش نفوذ ایران را بی فایده دانست و گفت: همگان به این موضوع واقف هستند نفوذ جمهوری اسلامی ایران در منطقه فارغ از مسایل نظامی بوده و این نفوذ حاصل نقش تاثیر گذار ایران در رویارویی با گروهک های تروریستی و از یک سو پیوندهای قومی و مذهبی است. بنابراین طرح ضد ایرانی تیلرسون با شکستی فاحش مواجه می شود. کما اینکه شخص نخست وزیر عراق با ایجاد اختلاف و شکاف بین تهران- بغداد بشدت مخالف است.
وی در خصوص اینکه آیا دیدار اخیر نخست وزیر عراق با ملک سلمان شاه سعودی در حاشیه نشست همکاری دو جانبه پس از مدت ها می تواند موجب بهبود روابط میان عراق و عربستان شود، عنوان داشت: اختلاف نظرها بین دو کشور بسیار زیاد است. از یک سو حیدرالعبادی معتقد است، چنانچه اختلافات ایران و عربستان سعودی کاهش پیدا کند این امر به گونه ملموسی به نفع امنیت و ثبات منطقه خواهد بود و مهمتر اینکه سلطه ایالات متحده را با افول جدی مواجه خواهد ساخت.
هانی زاده در همین ارتباط افزود: حکام سعودی با دنباله روی از دولت واشنگتن تلاش می کنند عراق را از ایران جدا کرده و حتی به حیدرالعبادی قول مساعد دادند در صورت فاصله گرفتن از ایران، عراق به عضویت کامل شورای همکاری خلیج فارس پذیرفته خواهد شد! اما این پیشنهاد بسیار مهم با دست رد مقامات بغداد مواجه شد.
محمدرضا شجاعیان/ جام جم آنلاین
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
یک کارشناس روابط بینالملل در گفتگو با جامجمآنلاین مطرح کرد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد