در استانی کویری مانند کرمان، آب طلاست و این درحالی است که متاسفانه اکنون 70 درصد از آب اختصاص داده شده به کشاورزی که 90 درصد از آبهای استحصالی در استان کرمان است، هدر میرود. متاسفانه سطح آبهای زیرزمینی در برخی دشتهای کرمان تا هفت متر کاهش یافته و خشکسالی مهمترین معضل و مشکلی شده که کرمان با آن مواجه است.
از آنجا که کرمان در فلات مرکزی و منطقه خشک ایران قرار داشته و از منابع آبی سطحی و غیرسطحی چندانی برخوردار نیست و از سویی بیآبی روز به روز بر مشکلات این استان اضافه میکند، درصدد برآمدیم که از آبهای ژرف بهره ببریم. اما دست یافتن به آبهای ژرف، کار سادهای نیست و نیاز به یک طرح مطالعاتی علمی و دقیق دارد، از همین رو پیشنهاد دادهایم که گروهی از محققان و استادان دانشگاههای کشور با تشکیل کمیتهای زیر نظر وزارت نیرو، روی این طرح کار کنند که این امر بزودی محقق خواهد شد. موضوع استفاده از آبهای ژرف هم اکنون در دنیا نیز مطرح شده و ظاهرا برخی کشورها به نتایج مثبتی هم در این زمینه رسیدهاند. اما دستیابی به این آبها، کار آسانی نیست و مواردی همچون نقاطی که میتوان در آن به آب ژرف رسید، هزینه این عملیات و اینکه این هزینه (نسبت به سایر طرحها همچون انتقال آب) بهصرفه اقتصادی است یا نه؟ از جمله مواردی است که در این طرح جامع تحقیقاتی باید مورد بررسی قرار گیرد.
در واقع طرح استفاده از آبهای ژرف برای اولین بار در کشور در استان کرمان مورد توجه قرار گرفته و وزیر نیرو نیز حمایت خود را از اجرای آن اعلام کرده و قول مساعد برای حمایت از این طرح داده است.
البته تا آنجا که مطلع هستیم مدتی پیش در پژوهشکدهای در استان فارس مطالعاتی روی آبهای ژرف صورت گرفته، اما اینکه محققان این پژوهشکده به چه نتایجی رسیدهاند، اطلاعی نداریم. در هر روی ما به این طرح خوشبین و امیدوار هستیم تا بتوانیم با کمک و حمایت وزارت نیرو آن را اجرایی کرده و مشکل کم آبی و بی آبی کرمان را رفع کنیم.
محمدرضا پورابراهیمی
نماینده کرمان در مجلس
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
یک کارشناس روابط بینالملل در گفتگو با جامجمآنلاین مطرح کرد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد