تلاش رقیب گوگل برای عقیم‌سازی پشه‌های بیماری‌زا

گوگل ‌اکنون از بزرگانی به شمار می‌رود که به تنهایی رُخ دنیای دیجیتال را دگرگون کرده است. با این حال، آلفابت، شرکت مادر گوگل تصمیم دارد افق‌های خود را تا دنیای حقیقی هم بگسترد. شرکت وِریلی (Verily) که پیش از این از انشعاب‌های گوگل به شمار می‌رفت و اکنون به همتای آن تبدیل شده، می‌خواهد برای کاهش نرخ انتقال بیماری‌ها، 20 میلیون پشه نرِ آلوده به بیماری را در کالیفرنیای مرکزی رها کند!
کد خبر: ۱۰۵۶۹۰۷
تلاش رقیب گوگل برای عقیم‌سازی پشه‌های بیماری‌زا

وریلی به عنوان عضوی از بخش علوم زیستی شرکت آلفابت، قصد دارد شمار پشه‌های ناقل بیماری‌های خطرناک را در کالیفرنیا کاهش دهد. تمرکز آنها بیشتر بر گونه اِیدِس اجیپتای (Aedes aegypti) است که ناقلی برای بیماری‌های تب زرد، تب دنگی، چیکونگونیا و تب زیکا شناخته می‌شود.

خطر این بیماری‌ها در حال حاضر برای مردم کالیفرنیا جدی نیست، اما شیوع آنها برای آینده پیش‌بینی می‌شود. هر چه آب و هوا دچار تغییر شود، این پشه‌ها و بیماری‌هایی که منتقل می‌کنند نیز بیشتر خواهند شد. طی این اقدام رهاسازی پشه‌های آلوده، با عنوان دیباگ فِرِزنو ـ که در فِرِزنو انجام شده ـ تاکنون یک میلیون پشه نر رها شده است. وریلی قصد دارد جمعا به مدت 20 هفته، هر هفته یک‌میلیون پشه رهاسازی کند.

گفتنی است پشه‌های مورد استفاده در این آزمایش، از نظر ژنتیک دستکاری نشده‌اند. محققان به جای این کار، پشه‌ها را به نوعی باکتری طبیعی آلوده کرده‌اند که برخی پشه‌ها مانند اجیپتای را عقیم می‌کند. به عبارت بهتر، با نوعی مهار زیستی روبه‌رو هستیم و محققان پروژه از آلوده کردن محیط زیست با رهاسازی موجودات دستکاری شده پرهیز کرده‌اند. گفتنی است پروژه‌های گذشته با هدف مهار، اغلب ناموفق بوده‌اند.

باکتری به کار رفته در این آزمایش، میکروارگانیسمی موسوم به وُلباکیا پیپینتیس (Wolbachia Pipientis) است که از شایع‌ترین پاتوژن‌های آلاینده دستگاه تولید مثل پشه‌هاست. این باکتری توانسته تا 76 درصد پشه‌های مورد بررسی را آلوده کند. البته مقدار اثرگذاری آن بر پشه‌ها، به نوع گونه بستگی دارد، اما تا اینجا بررسی‌ها حاکی از عقیم‌سازی نرها بر اثر ابتلا دارد.

دانشمندان امیدوارند با رهاسازی تعداد کافی از نرهای مبتلا، جفتگیری‌های پشه‌های ماده‌ با نرهای عقیم صورت گیرد و در نتیجه، شمار کلی پشه‌ها به مقدار قابل‌توجهی افت کند. به همین علت است که تصمیم گرفته‌اند در مدت 20 هفته، تعداد بسیار زیاد 20 میلیون پشه را رهاسازی کنند.

این اولین بار نیست که از نرهای عقیم برای کاهش جمعیت پشه‌ها استفاده می‌شود. پیشتر این ایده در خود فِرِزنو پیاده‌سازی شده است. با این حال آزمایش جدید از نظر گستردگی به قبلی‌ها می‌چربد و باید منتظر ماند و دید چه نتیجه‌ای خواهد داشت.

منبع: IFLScience

مترجم: سیاوش شهبازی

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها