به گزارش جام جم آنلاین به نقل از خبرگزاری صداو سیما، سیدعباس عراقچی در برنامه «نگاه یک» شنبه شب شبکه یک سیما در پاسخ به این سوال که مصوبه اخیر کنگره و سنای امریکا تا چه حد ناقض روح برجام است افزود: این قانون جدید کنگره امریکا خیلی روشن و بیّن یک اقدام دشمنانه و خصومت آمیز علیه جمهوری اسلامی ایران است و از این جهت که در ادامه دشمنی های امریکاست در حقیقت چیز جدیدی نیست .
رئیس ستاد پیگیری اجرای برجام در وزارت امور خارجه گفت: مصوبه اخیر کنگره امریکا قانون جدیدی است و حرف های جدیدی زده ولی موضوع جدیدی اتفاق نیفتاده است و در ادامه دشمنی های امریکاست، دشمنی های امریکا ادامه داشته و همچنان ادامه خواهد داشت.
وی افزود: کما اینکه مقابله ما با سیاست های سلطه طلبانه امریکا و خصومت ورزی های امریکا ادامه داشته و خواهد داشت.
عراقچی گفت: این روندی بوده است که ما از بعد از انقلاب آغاز کرده و با افتخار در مقابل نظام سلطه ایستاده ایم و آنها هم دشمنی با جمهوری اسلامی ایران را رها نکرده اند.
* قرار نبود برجام دشمنی امریکا با ایران را کاهش دهد
رئیس ستاد پیگیری اجرای برجام در وزارت امور خارجه گفت: قرار نبود برجام دشمنی امریکا با جمهوری اسلامی ایران را کاهش دهد.
عراقچی با اشاره به فرازهایی از سخنان مقام معظم رهبری افزود: دشمنی امریکا با اصل جمهوری اسلامی است و این دشمنی را ادامه خواهد داد و قرار هم نیست این دشمنی کاهش پیدا کند برجام هم قرار نبود این دشمنی را کاهش دهد.
وی گفت: برخی از موافقان و مخالفان برجام معمولاً این اشتباه را دارند که برجام را با یک پیمان مودت بین ایران و امریکا اشتباه می گیرند و فکر می کنند قرار بوده که برجام یک مودت و دوستی بین ایران و امریکا ایجاد کند و الان می گویند پس چرا دوباره تحریم ،چرا خصومت ،چرا پول ایران را امریکا مصادره کرد.
عراقچی تصریح کرد: طبیعی است برجام اصلاً چنین قصد و منظوری نداشته است برجام یک موضوع هسته ای را و آن هم نه بین ایران و امریکا بلکه بین ایران و شش کشور و 28 کشور اتحادیه اروپا، شورای امنیت و سازمان ملل و جامعه بین المللی، مدیریت و حل و فصل کرد.
وی افزود: بنابراین نباید کسی توقع داشته باشد که دشمنی امریکا با ایران کاهش پیدا کند .
عراقچی گفت: حتی اگر برجام نقطه ضعفی هم نداشت و بهترین شکل و کامل ترین شکل آن بود آیا ما توقع داشتیم که دیگر امریکا ما را تحریم و با ما دشمنی نکند حتما چنین توقعی را کسی نداشت.
رئیس ستاد پیگیری اجرای برجام در وزارت امور خارجه گفت: واکنش ما در مقابل این حرکت دشمنانه با قاطعیت و متناسب با آن خواهد بود.
وی افزود: ما 38 سال است که در مقابل امریکا و سیاست های سلطه طلبانه آن و دشمنی های آن ایستاده ایم و اتفاقاً این ایستادگی رمز موفقیت جمهوری اسلامی ایران است و کماکان هم خواهیم ایستاد.
عراقچی گفت: تا وقتی که امریکا، امریکا ست و تا وقتی امریکا یک نظام سلطه گر است و تا وقتی جمهوری اسلامی ایران با همه آرمان ها و ارزش های آن هست این تقابل بین دو طرف ادامه دارد.
وی افزود: بنابراین کسی انتظار نداشته باشد که دشمنی امریکا بر اثر برجام یا هر چیزی دیگر کاهش پیدا کند.
عراقچی گفت: کاری که امریکایی ها کردند یک حرکت خصمانه بود .
وی افزود: علتی که خود امریکایی ها در تحلیل ها و مقالاتشان می گویند و در سخنانشان هست اینطور فکر می کنند که براثر برجام جمهوری اسلامی ایران قدرتمندتر شده و سیاستش در منطقه رو به جلوتر رفته و به تعبیر آنها تهاجمی تر شده و رفتارش هم درقبال امریکا عوض نشده است و به همین خاطر فکر می کنند باید این وضعیت عوض شود.
عراقچی گفت: امریکایی ها درسخنانشان هم از سیاست (پوش بک) یا سیاست به عقب راندن ایران سخن می گویند .
وی افزود: آنها می گویند ایران با برجام قدرتمندتر شده، وجه خود را در جهان بازسازی کرده، توان اقتصادی خود را بالا برده، از تحریم ها خلاصی پیدا کرده، از قطعنامه های شورای امنیت کنار رفته و فروش نفت آن به زمان قبل از تحریم ها رسیده، درآمد در حال بالا رفتن است و کشتی های ایران دوباره راه افتاده و صنعت هوایی آن در حال باز سازی است و تورمش یک رقمی شده است، رشد اقتصادی آن از منفی 6 به 6 تا 10 رسیده، این ایران دارد قدرتمند می شود و در منطقه از متحدان خودش حمایت می کند پیروزی هایی هم داشته است، با کمک دولت سوریه کمک کرد حلب آزاد شود و با کمک دولت عراق موصل را آزاد کرد .
عراقچی گفت: ایران اکنون با تروریسم مبارزه می کند و در منطقه حرف، نفوذ و تاثیر دارد و در منطقه گفتمان دارد.
وی افزود: توان دفاعی ایران رو به پیشرفت است و توان مشکی آن الان از مرحله آزمایش گذشته است و اکنون عملیات موشکی انجام می شود و ازیک امنیت و ثبات کامل برخوردار است و اقتصادش هم دارد بازسازی می شود.
عراقچی گفت: به همین خاطر است که می گویند باید ایران را عقب راند و یکی از راه های آن از بین بردن برجام است این حرفی است که آقای ترامپ از روز اول زده و هنوز هم دنبال آن ایستاده و قانونی که کنگره تصویب کرد در همین راستاست و اجماع در واشنگتن بر این است که باید جلو قدرتمندتر شدن ایران را گرفت.
* واکنش ما در مقابل دشمنی امریکا هوشمندانه خواهد بود
رئیس ستاد پیگیری اجرای برجام در وزارت امور خارجه گفت: اجماعی در واشنگتن برای جلوگیری از قدرتمندتر شدن جمهوری اسلامی ایران وجود دارد.
عراقچی افزود: می خواهند منافع ایران از برجام را کاهش دهند و فضای سنگین روانی برضد ایران ایجاد کنند که کسی با کشور ما کار نکند.
وی گفت: امریکایی ها می خواهند شرکای اقتصادی کشورمان در فضای منفی کار اقتصادی با ایران نداشته باشند.
عراقچی افزود: در عین حال قانون اخیری که در امریکا تصویب شده است نشان می دهد برجام چقدر دست و پای کنگره را برای اعمال تحریم های جدید درباره نفت، بانک، حمل و نقل و بیمه بسته است.
وی گفت: آنها به بهانه حقوق بشر، تروریسم، موشکی و تسلیحاتی مجموعه ای درست کردند و اشخاص بیشتری را وارد فهرست تحریم کردند زیرا نمی توانند موضوع تحریمی جدیدی ایجاد کنند.
عراقچی افزود: آنها می خواهند به این وسیله اشخاص را بترسانند که با ایران کار نکنند و ما معتقدیم نقض برجام اتفاق افتاده زیرا بر اساس بندهای 26 ، 27 و 28 برجام، امریکا متعهد شده است برجام را با حسن نیت اجرا کند، کاری انجام ندهد که عادی سازی تجارت با ایران را تحت تأثیر قرار دهد و اجرای برجام در فضای سازنده باشد.
وی گفت: هر کاری که اجرای موفقیت آمیز برجام را به خطر بیندازد نباید انجام شود.
عراقچی افزود: رئیس جمهور امریکا و دولت این کشور در پی کنار گذاشتن برجام هستند اما می خواهند هزینه این کار را بر گردن ایران بیندازند و شرایط را به گونه ای ایجاد کنند که جمهوری اسلامی ایران احساسی عمل کند، عصبانی شود یا منافع برجام آنقدر برای کشور ما کاهش یابد که مجبور شویم از آن خارج شویم.
وی گفت: جمهوری اسلامی ایران تا جایی به برجام پایبند است که از منافع برجام منتفع شود و هرجا منفعت ما از برجام کمتر از هزینه ها و مضرات آن باشد جمهوری اسلامی ایران لحظه ای برای خروج از برجام تردید نمی کند.
عراقچی افزود: امریکایی ها تلاش می کنند که ما را به این نقطه برسانند اما ما در مقابل دشمنی آنها قطعاً واکنش هوشمندانه و حساب شده نشان می دهیم.
وی گفت: هرگز در زمین ترامپ بازی نخواهیم کرد و اقدامی نمی کنیم که به دست خود منافع کشورمان را از برجام کاهش دهیم.
عراقچی افزود: در برجام دو نوع نقض مشخص شده که اجرا نشدن و اجرا نشدن اساسی آن است.
وی گفت: ممکن است اجرا نشدن در شرایطی اتفاق بیفتد اما آنقدر جدی نیست که کشورها تعهدات خود را کنار بگذارند.
عراقچی افزود: به عنوان نمونه ممکن است اپراتور سانتریفیوژی غفلت کند و محدودیت 3.67 درصد غنی سازی اورانیوم به 3.68 درصد افزایش یابد. این نقض است اما نقض جدی نیست.
معاون حقوقی و بین المللی وزیر امور خارجه گفت: در جمهوری اسلامی ایران تشخیص و تصمیم نقض برجام با هیئت نظارت است و ما فقط گزارش می دهیم که این نقض ها اتفاق افتاده است.
وی ادامه تصریح کرد: اینکه چه واکنشی در مقابل نقض برجام از طرف امریکایی ها انجام شود برعهده هیئت نظارت بر برجام است.
عراقچی افزود: اینکه نقض اتفاق افتاده یا خیر و این نقض فاحش است یا نه، خودمان تشخیص می دهیم.
وی گفت: بر اساس برجام، رئیس جمهور امریکا متعهد شده است تحریم های کنگره را هر شش ماه یا چهار ماه متوقف یا اسقاط کند و اگر رئیس جمهور امریکا این کار را نکند تحریم های هسته ای بازمی گردد و نقض فاحش برجام اتفاق می افتد.
عراقچی افزود: در زمان اوباما، وی این کار را انجام می داد و در زمان ترامپ نیز وی دو بار این تحریم ها را متوقف و به تعهد خود عمل کرده است اما اینکه امریکا حرکتی انجام دهد که نقض حسن نیت باشد تصمیم و تشخیص آن با هیئت نظارت بر برجام است.
وی درباره تحریم های جدید امریکا که برخی آن را مادر تحریم ها می دانند گفت: این تحریم ها جمع همه تحریم های غیرهسته ای در حوزه حقوق بشر، موشکی، تسلیحاتی و تروریسم است و این تحریم ها اکنون موجود است اما کنگره این تحریم ها را جمع، قوی تر و دست رئیس جمهور امریکا را برای اِعمال آن بازتر کرده است.
عراقچی افزود: تحریم کنندگان نتوانستند بر اساس برجام تحریم هایی را که با برجام از بین رفته است دوباره بازگردانند.
وی گفت: اگر در آینده افراد دیگری در فهرست تحریم ها اضافه شوند که منافع ما از برجام کاهش یابد نقض برجام روی داده است اما هنوز به این مرحله نرسیده ایم.
عراقچی با اشاره به تصمیم مجلس شورای اسلامی برای مقابله با تحریم های جدید امریکا افزود: با این تحریم ها و اقدام خصمانه مقابله می کنیم.
وی گفت: اگر به تدریج به نقطه ای برسیم که افراد و شرکت های فهرست تحریم زیاد شوند به گونه ای که منافع ما از برجام از بین برود برای خروج از برجام تردید نخواهیم کرد اما با آن زمان فاصله داریم.
عراقچی افزود: اکنون در شرایطی که امریکا ایجاد کرده است شرکت توتال قرارداد پنج میلیارد دلاری با ایران امضا می کند و این نشان می دهد اروپایی ها نمی خواهند به شرایطی که امریکایی ها ایجاد می کنند تن دهند.
وی گفت: با قرارداد توتال که دو هفته پیش از زمان توقف دوره ای تحریم های هسته ای به وسیله رئیس جمهور امریکا انجام شد اروپایی ها به امریکا پیام دادند که چه تحریم های هسته ای متوقف شود یا نشود، ما به سرمایه گذاری و کار با ایران ادامه می دهیم.
عراقچی اضافه کرد: اروپایی ها از برجام حمایت می کنند و برخلاف امریکا و ترامپ پشت آن ایستاده اند اما برجام پیمان مودت با اروپا نیز نیست.
وی گفت: ما با اروپایی ها در زمینه موشکی، مسائل منطقه، فلسطین و رژیم صهیونیستی و حقوق بشر اختلاف نظر عمیق داریم.
عراقچی افزود: به دلیل حمایت اروپایی ها از برجام، قطعنامه شورای امنیت و حمایت جامعه بین المللی از برجام و اینکه ایران هیچ بهانه ای به آنها نداده است و گزارش های آژانس بین المللی انرژی اتمی آن را تأیید می کند ترامپ نتوانسته به برجام دست بزند.
برجام بحث موشکی را از هسته ای جدا کرد
وی گفت: یکی از موفقیت های برجام این بود که بحث موشکی را از هسته ای جدا کرد.
عراقچی افزود: پیش از برجام اروپایی ها به همراه امریکا موضوع موشکی را با موضوع هسته ای گره زده بودند و برجام این گره را باز کرد.
وی گفت: نقض برجام و نقض قطعنامه دو مقوله جدا از یکدیگر است.
عراقچی افزود: بحث موشکی در قطعنامه 2231 کاملا با قطعنامه 1929 تفاوت دارد و در این قطعنامه بحث الزام آور به دعوت از ایران برای کار نکردن درباره موشک های بالستیک تغییر کرده است.
آنچه در برنامه تروئیکای اروپا آمده «ناسازگاری» با قطعنامه است نه نقض آن
معاون حقوقی و بین المللی وزیر امور خارجه گفت: آنچه در برنامه تروئیکای اروپا آمده «ناسازگاری» با قطعنامه است نه نقض آن.
عراقچی در ادامه برنامه «نگاه یک» از شبکه یک سیما افزود: گفته می شود در بیانیه تروئیکا، اروپایی ها ایران را به نقض برجام و قطعنامه 2231 متهم کرده اند در صورتی که آنها نگفته اند نقض بلکه گفته شده ناسازگاری با قطعنامه.
معاون وزیر امور خارجه گفت: بعد از توافق برجام هر آزمایش موشکی ای که جمهوری اسلامی انجام داد آمریکایی ها به بهانه نقض برجام موضوع را به شورای امنیت بردند اما موفق نشدند حتی یک بیانیه مطبوعاتی بگیرند.
وی افزود: در قطعنامه 2231 استفاده از موشک های طراحی شده برای حمل کلاهک های هسته ای را شامل نقض می دانند اما فعالیت های موشکی ما در راستای امنیت ملی ما تعریف می شود که پاسخ بیانیه تروئیکای اروپا را نیز سخنگوی وزارت امور خارجه مان داد و ما نیز اعلام می کنیم که به هیچ وجه اجازه دخالت در موضوع امنیت ملی و فعالیت های موشکی مان را نخواهیم داد و معتقدیم که فعالیت های موشکی ما مساوی با اقتدار ماست.
عراقچی درباره رعایت شروط 9 گانه تعیین شده ازجانب مقام معظم رهبری گفت: این شروط بسیار مهم هستند که تعدادی از آنها مربوط به قبل از اجرای برجام است و در صورت محقق شدن آنها برجام اجرا می شد.
وی افزود: یکی از مهم ترین این شروط مربوط به بند دوی آن است که بسیار مهم و لازم الاطاعه است که در آن به مقابله در صورت وضع تحریم های جدید به هر بهانه اشاره دارد.
عراقچی گفت: چیزی که در این قانون جدید باید مورد توجه قرار گیرد این است که هیچ موضوع تحریمی جدید مانند تحریم های نفتی، بانکی و بیمه ای انجام نشده و تحریم اشخاص است و اشخاص جدیدی وارد شده اند که بر اساس قانون برای آنها روادید امریکا صادر نمی شود و مایملک آنها در امریکا مصادره می شود.
وی با اشاره به این نکته که قانون جدید شخص محور است افزود: البته اینکه اضافه شدن اشخاص به فهرست تحریم، طبق بند دوی شروط 9 گانه وضع تحریم جدید محسوب می شود یا خیر، در حیطه تصمیمات هیئت نظارت بر اجرای برجام است و ما موضوع را به این هیئت واگذار کردیم که ظاهراً آنها چنین برداشتی نداشتند.
هیچ یک از سیاست های خارجی ما به تضعیف سپاه منجر نخواهد شد
معاون حقوقی و بین المللی وزیر امور خارجه با اشاره به اینکه سپاه مظهر اقتدار و قدرت ایران است و در این تردیدی نیست گفت: هر آنچه داریم از امنیت و آرامش، مدیون همه نیروهای مسلح، البته به خصوص سپاه است و هیچ یک از سیاست های خارجی ما به تضعیف سپاه منجر نخواهد شد.
عراقچی در ادامه سخنان خود در برنامه «نگاه یک» از شبکه یک سیما افزود: سپاه در همه عرصه ها حاضر و ناظر بوده است و با فداکاری و ایثاری که نیروهای سپاه انجام دادند کشور از زمان جنگ تاکنون حفظ شد.
وی با اشاره به اینکه سپاه مظهر اقتدار ایران است گفت: بنده اگر افتخاری برای خودم در زندگی قائل باشم برای سال هایی است که در سپاه خدمت کردم.
عراقچی افزود: همه ما در جهت تقویت سپاه کار خواهیم کرد و دشمنان ما هم می دانند آنچه انقلاب، جمهوری اسلامی ایران و خاک ما را حفظ کرده و در مقابل توطئه های دشمن ایستاده و ترفندهای آنها را خنثی کرده نیروهای سپاهی شامل بسیج است که همه ما خودمان را بسیجی می دانیم.
وی گفت: بنابراین طبیعی است که نوک حملاتشان را به سمت سپاه سوق بدهند و بخواهند که سپاه را تضعیف کنند البته آنها این آرزو را به گور خواهند برد همانطور که در 38 سال گذشته نتوانستند.
عراقچی افزود: سپاه با پشتیبانی مردم به حیات خود ادامه داده است و الآن در نوک حمله مقابله با تروریست های تکفیری قرار دارد، امروز شاهد هستیم که سپاه در سوریه و عراق مشورت های نظامی می دهد و شاهد موفقیت های نظامی در این کشورها هستیم و همینطور شاهد مشورت دادن های سپاه به حزب الله هستیم لذا طبیعی است که امریکایی ها سپاه را در نوک حمله خود قرار دهند.
وی گفت: البته امریکایی ها الآن به سراغ سپاه نرفته اند؛ سپاه کی در فهرست تحریم های امریکا قرار نداشت؟! سپاه همین الآن هم از دید امریکادر فهرست تحریم هاست؛ ولی تا الآن به دلیل موشکی و حقوق بشر در تحریم بوده و سپاه قدس به دلیل تروریسم، حالا کل سپاه به دلیل تروریسم.
عراقچی با اشاره به اینکه امریکایی ها در قانون جدید یک مقدار با علل و دلایل بازی کردند افزود: سپاه کی از تحریم ها و دشمنی های امریکا به دور بوده که الآن بخواهد اضافه بشود؟!
وی گفت: اتفاقاً همین تحریم ها و دشمنی ها بوده که سپاه را قدرتمند کرده و سپاه توانسته است به خودش متکی باشد.
عراقچی افزود: هیچ چیزی دشمنی امریکا را با ما، سپاه و مردم کاهش نخواهد داد و باز تکرار می کنم که قرار نبود برجام این کار را بکند و نخواهد کرد.
معاون وزیر امور خارجه گفت: اگر سپاه را تحریم نکرده بودند باید می آمدند و می گفتند عراقچی در برجام چه کار کردی که حالا امریکایی ها با ما دوست شدند و در آن صورت معلوم بود چیزی پشت صحنه است.
وی افزود: اتفاقاً این نشان می دهد که هیچ چیزی پشت پرده نبوده است و ما تنها در موضوع هسته ای مذاکره کرده ایم و تحریم های مرتبط با هسته ای را برداشتیم.
عراقچی خاطرنشان کرد: دشمنی امریکا سر جای خود هست و دشمنی ما هم با نظام سلطه و سلطه گری امریکا سر جای خودش است.
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
دکتر فواد ایزدی درگفت و گو با «جام جم»:
حسین حبیبی در گفتوگو با «جامجم» از سرچشمههای نگارگری گفت