در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
به گزارش جام جم آنلاین از سیناپرس، گروهی از محققان موسسه تحقیقاتی ساوتوست (Southwest Research Institute) قرار است با استفاده از تلسکوپهایی که بر عرشه هواپیماهای کاوشگر ناسا نصبشده است، به بررسی تاج خورشید و سطح عطارد در طول خورشیدگرفتگی ماه آینده بپردازند.
در صورت موفقیت داده گیری در این مأموریت، برای نخستین بار دادهها و تصاویر دقیقی با چنین کیفیتی از لایه بیرونی جو خورشید (تاج) و همچنین تصاویر گرمایی از تفاوتهای دمایی سطح عطارد به دست خواهد آمد.
خورشیدگرفتگیها یکی از فرصتهای استثنایی هستند که در طول آن دانشمندان میتوانند لایههای بیرونی جو خورشید را مشاهده کنند. لایه بیرونی جو خورشید یکی از مهمترین سوال های مربوط به خورشید را در دل خود دارد. این لایه رقیق که به دلیل کم سو بودن در مقایسه با نورسپهر خورشید در شرایط عادی قابلمشاهده نیست، در هنگام گرفت کامل، خود را به شکل هاله و گاه بالههایی در اطراف خورشید نشان میدهد. در این لایه که تاج خورشیدی نام دارد دما یکباره افزایشیافته و تا چند میلیون درجه سانتیگراد بالغ میشود این در حالی است که دمای خورشید در سطح آن تنها حدود 6 هزار درجه سانتیگراد است.
دانشمندان و خورشید شناسان معتقدند این رفتار وابسته به الگوهای میدان مغناطیسی درون خورشید است اما هنوز سازوکار دقیق این رفتار مشخص نشده است.
در کنار مأموریتهای فضایی که به بررسی خورشید اختصاص دارند، تنها فرصت دانشمندان برای بررسی این لایه از روی زمین زمان رخ دادن کسوفهای کلی است و حالا فرصت بینظیری در اختیار محققان قرارگرفته است تا در ماه آینده آزمایشهای متعددی را با کمک ابزارهای جدید با استفاده از این فرصت سامان دهند.
این محققان قرار است برای این بررسی از دوربینهای تصویربرداری پرسرعتی استفاده کنند که قابلیت آن را دارد که در طول پرواز تصاویر دقیقی از خورشیدگرفتگی تهیه کند.
دو فروند هواپیمای تحقیقاتی WB-57 ناسا در ارتفاع بیش از 15 کیلومتری سطح زمین درحالیکه مجموعهای از ابزارهای تصویربرداری پرسرعت، در نور مریی و فروسرخ بر عرشه آنها سوار شده است، به تعقیب سایه خواهند پرداخت.
این رصد مزایای بیشتری در مقایسه با رصدهای زمینی دارد و ازجمله آن میتوان به در امان بودن از تغییرات و اختلالات جو زمین در ارتفاعهای پایین اشاره کرد. نکته مهم دیگر افزایش زمان مشاهده گرفت کلی است. این هواپیماها با تعقیب سایه میتوانند در حدود 7 دقیقه در زیر مخروط کامل سایه قرار داشته و به رصد خورشیدگرفته بپردازند درحالیکه روی زمین و در بهترین موقعیت رصدی، این گرفت تنها 2 دقیقه و 40 ثانیه به طول خواهد انجامید.
این گروه محققان همچنین امیدوارند بتوانند از این فرصت برای تهیه نقشهای حرارتی از سطح عطارد نیز استفاده کنند. رصد عطارد به دلیل نزدیکی به خورشید، همواره یکی از چالشهای اصلی در رصدهای زمینی و حتی فضایی بوده و بهترین فرصت بررسی آن تنها از طریق مأموریتهای فضایی ممکن شده است.
این نخستین باری خواهد بود که از این هواپیما برای چنین رصدی استفاده میشود. برای کسب اطلاعات بیشتر درباره این مأموریت میتوانید به این نشانی مراجعه نمایید.
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
دکتر فواد ایزدی درگفت و گو با «جام جم»:
حسین حبیبی در گفتوگو با «جامجم» از سرچشمههای نگارگری گفت