مبارزه قدرت در آمریکا

سیاست، فعالیتی انسانی و اجتماعی است. به همین دلیل بازتاب تمام عیار خصلت‌های بشری و قواعد و هنجارهای مستقر در جامعه است. انسان خصلتی سیری‌ناپذیر برای کسب قدرت به عنوان یکی از پربهاترین ارزش‌های اجتماعی دارد و در عین حال، در هر جامعه‌ای این معیارها و معادلات توافق شده هستند که معین می‌کنند قدرت چگونه به‌دست آید و جابه‌جا شود. انتخابات سال 2016 آمریکا از هر نظر در تاریخ مبارزات حزبی مدرن که آغاز آن را باید دهه اول قرن بیستم دانست بی‌نظیر باید انگاشته شود.
کد خبر: ۱۰۴۱۳۱۲
مبارزه قدرت در آمریکا

فرآیند انتخابات در هر جنبه‌ای که به آن نگریسته شود ویژگی منحصر به فرد خود را داشت و نتایج آن نیز پیامدهایی را به‌دنبال آورد که بدون هیچ‌گونه تردیدی باید استثنایی تلقی شود. ساختار قدرت در حزب دموکرات، تمامی تلاشش را کرد هیلاری کلینتون اوج گرفتن برنی سندرز را مانع شود که اسناد درز یافته به وسیله ویکی لیکس از نامه‌های الکترونیکی رئیس کمیته ملی حزب دموکرات آن را بخوبی سندیت می‌بخشد.

تمامی سلسله مراتب قدرت در حزب جمهوریخواه در تمامی سطوح منطقه‌ای، ایالتی و ملی همراه عزم یکپارچه روشنفکران محافظه‌کار به تمامی اهرم‌های در اختیار متوسل شدند که دونالد جان ترامپ شکست را در ماه نوامبر تجربه کند. نتیجه‌ای رقم خورد که دموکرات‌ها به هیچ روی و تحت هیچ سناریویی آن را اصولا به مخیله خود هم راه نمی‌دادند. نخبگان و رهبران جمهوریخواه فردی را به عنوان کاندیدای خود در کاخ سفید یافتند که هیچ سنخیتی را با او نمی‌یافتند. کاندیدای پیروز در طول مبارزات انتخاباتی، قواعد بازی و نهادهایی را که نماد و سمبل نظم مستقر بودند زیر سوال برد و آنها را به چالش گرفت. رای مردم آن چیزی نبود که انتظار نخبگان و گروه‌ها و نهادهای مرجع جامعه آمریکایی آن را انتظار داشتند. پس از مشخص شدن این مهم که نتایج در چه مسیری رقم خورده است، مبارزه‌ای علنی و بدون پرده پوشی به نیت حذف آغاز شد. تشکیلات رسانه‌ای که نتایج انتخابات را به دلایل ارزشی غیرقابل پذیرش یافته‌اند با چاپ مطالب و تحلیل‌های گفتاری مداوم و روزمره این سناریو را درصدد اشاعه هستند که روسیه در طول مبارزات انتخاباتی با بعضی از اعضای تیم انتخاباتی کاندیدای جمهوریخواه در تماس بوده است و برای این‌که پیروزی برای او رقم بخورد نامه‌های الکترونیک رئیس تیم انتخاباتی هیلاری کلینتون و مکاتبات رئیس کمیته ملی حزب دموکرات را به دست آورده و آنها را دراختیار ویکی لیکس برای انتشار قرار داده و این باعث شد نتایج انتخابات متاثر از دخالت یک قدرت خارجی شود.

براساس این روایت، اف‌بی‌آی تحقیقات در این مورد را آغاز می‌کند و دونالد جان ترامپ به موضوع تحقیق پلیس فدرال تبدیل می‌شود. پس از اتمام انتخابات، موضوع تبانی روسیه و تیم انتخاباتی کاندیدای حزب جمهوریخواه در طول انتخابات محور اصلی مطالب تشکیلات رسانه‌ای مخالف ساکن کاخ سفید می‌شود.

در بطن این منازعه موجودیتی دو طرف، رئیس اف‌بی‌آی حکم اخراج خود را دریافت می‌کند. حال جبهه‌گیری در این منازعه شفاف می‌شود. مجموعه مخالف کاخ سفید اخراج را به این دلیل بازتاب می‌دهد که جیمز کومی تحت‌فشار قرار گرفته بود که تحقیقات اف‌بی‌آی را خاتمه دهد و به‌دلیل مخالفت با این خواست کاخ سفید خروج را در برابر دیده است. این فضای بحرانی کمیته سنا را واداشت از جیمز کومی بخواهد در برابر کمیته شهادت بدهد و داستان را آن طور که اتفاق افتاده گزارش دهد. در حضور یکروزه خود در صندلی شهادت او بیان کرد دونالد جان ترامپ هیچ‌گاه به‌وسیله اف‌بی‌آی موضوع تحقیق نبوده، این‌که او از ترس رئیس‌جمهور از 9 ملاقاتی که با او داشته چیزی را به دروغ نگوید آنها را یادداشت کرده و این‌که مطالب یادداشت شده را به یکی از استادان دوست خود در دانشگاه کلمبیا داده بود که او آنها را در اختیار یکی از مطبوعات برای انتشار قرار می‌دهد.

روند اول مبارزه به پایان رسید بدون این‌که مخالفان رئیس‌جمهور بتوانند از نظر قانونی او را به خطر بیندازند. آنچه این رویارویی به آشکارترین شکلی مشخص کرده این نکته است که برای پیروزی در انتخابات مبارزات انتخاباتی توسل به هر اقدامی قابل قبول است و از سویی دیگر، نتایج را در صورتی که مطلوب نظر نباشد در صورت امکان با توسل به قواعد مستقر باید ملغی ساخت. فرآیند انتخابات در آمریکا و رفتارهای پسا انتخاباتی به نیکی نشانگر این واقعیت است که قربانی اصلی همیشه مدنیت و حقیقت است.

دکتر حسین دهشیار

استاد دانشگاه علامه طباطبایی

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰
اجتهاد زنان سیره عُقلاست

درگفت‌وگو با رئیس دانشکده الهیات دانشگاه الزهرا ابعاد بیانات رهبر انقلاب درخصوص تقلید زنان از مجتهد زن را بررسی کرده‌ایم

اجتهاد زنان سیره عُقلاست

نیازمندی ها