سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
گالریها امروز در خدمت موزهها
حقیقت این است به همان اندازه که از مسئولان میراث فرهنگی و دستاندرکاران موزهها باید انتظار داشت موزهها را سر پا نگه دارند، از مردم نیز باید خواست به احیای آنها کمک کنند. امروز و به بهانه روز جهانی موزهها فرصت خوبی است به دیدار موزهها برویم. اما چه برنامههایی برای امروز تدارک دیده شده است؟ گذشته از اینها بگذارید بگوییم اگر برای ما نوروز آغاز سال است، برای موزهها سال جدید از امروز (28 اردیبهشت) آغاز میشود. همانطور که میدانید سال بدون شعار اساسا آغاز نمیشود. از همینروست که مدیرکل موزهها خبر داده سال جدید کاری موزهها امسال با شعار «روایتهای تاریخی مناقشهبرانگیز؛ گفتن ناگفتنیها در موزهها» آغاز میشود.
محمدرضا کارگر، مدیر کل موزهها و اموال منقول تاریخی درباره این شعار توضیح داده: هر سال شعاری برای روز موزه مطرح میشود که با نیاز بشر امروز مطابقت دارد و موزهها تلاش میکنند برنامههای سال پیش رویشان را با این شعار هماهنگ کنند. امسال نیز موزهها باید رازهای نهفتهشان را بیان کنند. یعنی موزهها با توجه به این که اتفاقاتی در تاریخ وجود دارد که کمتر به آنها پرداخته شده یا درست به آنها نپرداختهاند، باید به بیان حقایقی بپردازند که کمتر در مورد آنها صحبت شده است. کارگر به برنامههای روز موزه هم پرداخته و گفته: در این روز همگام با جهان و با هدف بزرگداشت موزه، معرفی بستر آن و مطرح شدنش برای مردم برنامهریزی کردهایم که از آن جمله میتوان به برگزاری نمایشگاههایی برای نشاندادن آثاری که به نمایش گذاشته نشدهاند یا کمتر در معرض دید عموم قرار گرفتهاند، اشاره کرد.
در روز موزهها همچنین قرار است از موزهها، موزهداران و بازنشستههای نمونه قدردانی شود، برخی کارگاههای مرمت اشیا برپا شود و... .
اما آنچه مدیرکل امور موزهها و اموال منقول تاریخی به عنوان برگزاری نمایشگاهها عنوان میکند، احتمالا مربوط به 27 گالریای است که قرار است امروز نمایشگاههایی دراینباره برپا کنند. رئیس ایکوم ایران در همین ارتباط از انجام هماهنگی با 27 گالری در تهران و شهرستانها برای پرداختن به موضوع موزه و میراث فرهنگی خبر میدهد و میگوید این گالریها بهعنوان اقتصادیترین بنگاههای فرهنگی در این ایام، نمایشگاههای خود را به فضاهای فرهنگی اختصاص میدهند و در این مدت، فروش نخواهند داشت.
سیداحمد محیط طباطبایی، رئیس ایکوم ایران میگوید: براساس فعالیت وسیع و دامنهداری که آغاز کردهایم، در طول هفته میراث فرهنگی 27 گالری در تهران و شهرستانها فضای گالری خود را به آثار مربوط به میراث فرهنگی و موزهها اختصاص دادهاند و این ماجرا در روز جهانی موزه نیز ادامه خواهد داشت.
محیط طباطبایی که همواره در ایجاد ارتباط مستقیم بین هنر معاصر و میراث فرهنگی کوشیده است، برخی گالریها را که به بزرگداشت موزهها خواهند پرداخت، نام میبرد: برخی از این گالریها و مجموعههای فرهنگی که در این فعالیت شرکت میکنند سیحون، آرتسنتر، اندیشه، آبی، کاوه، شیرین، احسان، فرهنگسرای نیاوران و موزه امام علی(ع) هستند.
خانهموزهها و چالش توسعه فضاهای فرهنگی
یکی از چالشهای همیشگی در توسعه فضاهای فرهنگی، مربوط به احداث خانهموزههاست. هم مردم و هم مفاخر انتظار دارند منازل مسکونی مهم در کشور، به جای اینکه به آپارتمانهایی چندطبقه تبدیل شوند، خانهموزههایی شوند که تاریخ در آنها بازسازی شده و جلوی چشم قرار بگیرد. خانه موزه عزتالله انتظامی ـ که هر روز بجز شنبهها از ساعت 9 صبح الی 19 به روی بازدیدکنندگان باز است ـ اتفاقا یکی از بهترین پیشنهادها برای موزهگردی امروز است. تازهترین نمونهای که در تهران شاهد آن خواهیم بود به خانهموزه سیمین دانشور و جلالآل احمد مربوط است که چیزی به افتتاح آن نمانده است. اسفندماه سال گذشته در همین صفحه جامجم، گزارش مفصلی از روند رو به رشد بازسازی خانه این زوج قصهنویس ایرانی نوشتیم و طی آن مسئول مرمت خانه وعده داد تا پایان خردادماه بتوان از این خانهموزه بازدید کرد. اما خانهموزهها گاهی به چالشی بزرگ تبدیل میشوند. از سویی انتظار تبدیل خانههای مفاخر به موزه، انتظار درست و بجایی است و از سویی روند حقوقی تبدیل این املاک خصوصی به عمومی، روندی دشوار و گاه همراه با دردسرهایی است.
ماجراهای خانه یک شاعر
این موضوع دوباره وقتی سربرآورد که مدتی پیش هوشنگ گلمکانی، منتقد سینما در یک یادداشت اینستاگرامی از تخریب خانه فروغ فرخزاد خبر داد. او نسبت به تخریب خانه فروغ در خیابان دروس و ساخت یک مجتمع پنجطبقه به جای آن انتقاد کرده بود؛ در حالی که طولی نکشید مشخص شد این شاعر برجسته دهه 40 شعر فارسی، تنها چند ماهی در این خانه زندگی کرده و اتفاقا مقام مسئول نیز در پاسخ به همین ماجرا اشاره کرده و گفته بود: «نمیشود هر کس سه ماه در خانهای زندگی کند، موزهاش کنیم». اما قصه این است که خانه پدری فروغ فرخزاد هم که سالها آنجا زندگی کرده، امروز در حال تخریب و بازسازی است و مورد بیتوجهی مسئولان قرار گرفته است. در خیابان ولیعصر و در کوچه خادمآزاد، یکی از باغمحلههای قدیم تهران، امروز خانوادهای در خانه پدری فروغ زندگی میکنند که سالها پیش آن را از کسی خریدهاند که سرهنگ فرخزاد به آنها فروخته است. حالا هم تغییراتی را در آن صورت دادهاند و چندبار هم گفتهاند قصد تخریب و تبدیل آن را به آپارتمانی چندین واحدی دارند. امروز آنچه از فرخزادها در این کوچه به یادگار مانده تنها ساختمان فرسودهای است با آجرهای زرد رنگ سهسانتی. داخل هم که شوید میبینید خانم خانه، اتاق فروغ فرخزاد را کابینت زده و آشپزخانهاش کرده است! بنا بر آنچه گفتهاند و روایت خواهر و نزدیکانش، فروغ در سه خانه سکونت داشته است. یکی خانهای که در آن به دنیا آمده، دیگری خانه اهوازش که با پرویز شاپور در آن زندگی میکرد و پسرش کامیار در آن به دنیا آمده و خانهای در دروس که آخر عمرش را در آن گذرانده، همانکه بعد از فوتش مدتی هم کاوه پسر ابراهیم گلستان در آن ساکن بوده و حالا کاملا تخریب شده است. هیچ یک از این خانهها، اکنون وجود خارجی ندارند. حفظ هویت فرهنگی کشور و جلوگیری از سوخت سرمایههای هویتی فرهنگیمان موضوعی است که باید دستکم در روز جهانی موزهها مورد تاکید قرار گیرد.
ترانه باران برای رضا مافی
یکی از گالریهای تهران برنامه ویژهای را علاوه بر برنامههای معمول روز جهانی موزه در پیش گرفته است. به مناسبت روز جهانی موزه، نگارخانه ترانه باران با به نمایش گذاشتن تعدادی از آثار ارزشمند و برخی لوازم شخصی از زندهیاد استاد رضا مافی، یاد او را زنده میدارد. این برنامه گالری ترانه باران، در راستای یکی از مهمترین اهداف موزههاست؛ افزایش آگاهی درخصوص این حقیقت که موزهها ابزار مهمی برای تبادلات فرهنگی، غنیسازی فرهنگها و توسعه درک متقابل، همکاری و صلح میان مردماند. برای بازدید از این نمایشگاه امروز میتوانید خودتان را به افتتاحیه آن برسانید: از ساعت 16 الی 20 در نگارخانه ترانه باران.
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک پژوهشگر روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتوگو با امین شفیعی، دبیر جشنواره «امضای کری تضمین است» بررسی شد