در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
به گزارش جامجم، این روزها مصلای امام خمینی تهران میزبان سیودومین دوره مسابقات بینالمللی قرآن کریم جمهوری اسلامی است. هر چند تصویر این مسابقات با سالن اجلاس سران در ذهن شرکتکنندگان و علاقهمندان شکل گرفته است، اما نقل مکان آن به مصلای امام خمینی (ره) حال و هوایی تازه به مسابقات قرآن کریم بخشیده است. هر چند برخیها از این نقل مکان گلایه دارند اما به نظر میرسد مصلای تهران به دلیل وجود مترو، هم از نظر دسترسی برای علاقهمندان راحتتر باشد، هم از نظر وسعت امکان فضای نمایشگاهی را در اختیار دستاندرکاران این دوره قرار داده است تا در کنار برگزاری رقابتها، چند بخش جنبی از جمله نمایشگاهی را به برنامههای این دوره اضافه کنند.
فضای فاخر برای صدای دلنشین
وارد شبستان مصلا که میشوید، با نمایشگاه کوچکی روبهرو خواهید شد که از یک سو آثار فاخر هنرهای تجسمی را با موضوعات قرآنی به نمایش میگذارد. در میان این آثار، نقاشیخطها بشدت چشمنوازند. در دیگر سو، روی پوسترهایی، فعالان قرآنی کشور معرفی شدهاند که طی سالهای گذشته در مسابقات بینالمللی، مقام کسب کردهاند.
جلوتر وارد صحنی میشوید که مسابقات در آن برگزار میشود. در یکی دو ساعتی که ما توفیق حضور در این مراسم را داشتیم، قاریان به نوبت روی سن آمدند و هر یک چند آیه از قرآن کریم را تلاوت کردند.
پیش از قرائت قاریان، نماآهنگی کوتاه پخش میشد که به معرفی کشور آنها اختصاص داشت . به نظر میرسد صندلیهای سالن، ظرفیت بیش از هزار نفر را داشته باشند. زمانی که ما در سالن حضار بودیم، محمدفاضل عظیمی از کشور افغانستان آیههای سه تا شش سوره مبارکه انعام را تلاوت کرد. آن طور که میگفتند، تیم کشور افغانستان امسال با 15 نفر در این مسابقات شرکت کرده است که حدود دو ماه با حضور قاریان طراز اول ایران به اردو رفته بود تا با تمام توان در این مسابقات شرکت کند.
پس از آن، محمد توحید، قاری کشور بنگلادش به روی سن آمد. سپس نوبت نماینده روشندل کشور توگو، محمد اول رسید تا به تلاوت آیاتی از سوره مبارکه بقره بپردازد.
پس از آن مجری برنامه از صابر خراسانی، شاعر آیینی دعوت کرد تا اشعاری در مدح امام زمان (عج) بخواند.
نظر خارجیها درباره مسابقات
فرصت میشود، با چند قاری و شرکتکننده خارجی صحبت کنیم. محمد کاشانخان، قاری 19 ساله هندی که اهل دهلی است، برای نخستین بار در مسابقات بینالمللی قرآن کریم ایران شرکت میکند. او که از هفت سالگی تلاوت قرآن کریم را آغاز کرده، بارها در مسابقههای داخلی کشورش حضور داشته و مقام کسب کرده، اما نخستین تجربه بینالمللی خود را پشتسر میگذارد.
این قاری جوان هندی درباره سطح رقابتهای این مسابقات به جامجم میگوید: من تلاوتم را انجام دادم و این که نتیجه چه باشد با خداست، اما کل این مسابقات مرا تحت تأثیر قرار داده است. من در این کشور، فضای کاملا قرآنی دیدم و گمان میکنم، همه کشور برای برگزاری هر چه بهتر این رویداد بسیج شده است.
کاشانخان درباره دیگر شرکتکنندگان این مسابقه نیز عنوان میکند: نماینده هر کشور از میان بهترین قاریان انتخاب شدهاند و بدیهی است، افرادی برجسته و هر یک دارای حسنهایی هستند و این سطح رقابتها را نسبت به مسابقات داخلی کشورها بالا برده است.
حسین رُمُزی، مسئول گروه مترجمان کمیته متسابقین سی و چهارمین دوره مسابقات بینالمللی قرآن کریم نیز مهمترین ویژگی مسابقات امسال را برگزاری همزمان پنج رقابت برمیشمارد و به جامجم میگوید: این مسابقات در پنج بخش آقایان، بانوان، روشندلان، دانشآموزان و طلاب برگزار میشود.
او با بیان این که امسال میزبان بیش از 280 شرکتکننده از کشورهای مختلف هستیم، درباره سطح این دوره از مسابقات میافزاید: آن طور که قاریان خارجی میگویند، به نظر میرسد سطح مسابقات بالا باشد. بعضی از آنها برای دومین بار طی چهار پنج سال گذشته در این مسابقات شرکت میکنند و اذعان دارند، این دوره از نظر کمی و کیفی بالاتر از دورههای گذشته است.
رمزی درباره تفاوت مسابقات قرآن در ایران با دیگر کشورهای اسلامی عنوان میکند: نظام جمهوری اسلامی ایران اهمیت بسیاری برای مسابقات بینالمللی قرآن قائل است تا جاییکه شرکتکنندگان خارجی مسابقات بینالمللی قرآن جمهوری اسلامی را از مهمترین مسابقات جهانی قرآن کریم میدانند.
از خطاطی تا پینتبال
یکی از جاذبههای این دوره از مسابقات، برپایی نمایشگاه جنبی آن است و برای هر مخاطب از هر قشر و سن و سالی برنامهای جذاب دارد. موسسات آموزشی و پژوهشی قرآنی، بخش عفاف و حجاب، غرفههای کتابهای مذهبی، لباس اسلامی ـ ایرانی، صنایع دستی مرتبط با قرآن و بخشی که به زیارت مجازی حرم مطهر امام رضا (ع) اختصاص داشت. در ابتدای این نمایشگاه تصویر چهره رهبران مقاومت از جمله سیدحسن نصرالله، سید عبدالملک الحوثی، سردار حاج قاسم سلیمانی و ... به صورت تمامقد و ایستاده قرار داده شده، که مورد استقبال بازدیدکنندگان نیز قرار گرفته است.
دو بخش دیگر این نمایشگاه که به نظر جذابیتهای خاص خود را دارند، بخش کودکان و دیگری بخش پینتبال است. در بخش کودکان فضایی آموزشی سرگرمکننده فراهم شده است تا کودکان با مفاهیم قرآنی آشنا شوند. غرفه پینتبال هم جذابیتهای خاص خود را دارد. در این غرفه، سعی شده میدان نبرد با تکفیریها و صیهونیستهای اسرائیلی شبیهسازی شود.
خانواده قرآنی
سی و دومین دوره مسابقات بینالمللی قرآن کریم نهتنها برای شرکتکنندگان و فعالان قرآنی رویدادی بزرگ محسوب میشود، بلکه فضای مناسبی برای خانوادهها به وجود آورده است تا در کنار مسابقات قرآن، در نمایشگاه جنبی، انس و الفت بیشتری با قرآن کریم داشته باشند. همچنین فضای مناسبی در اختیار اهالی رسانه قرار گرفته تا بتوانند هر چه بهتر این مسابقات را پوشش دهند. البته بهتر بود مخاطبان و علاقهمندان نیز میتوانستند به این بخش دسترسی داشته و از نزدیک با اهالی رسانه، دستاندرکاران و شرکتکنندگان مسابقات در ارتباط باشند.
کمیل انتظاری
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
یک کارشناس روابط بینالملل در گفتگو با جامجمآنلاین مطرح کرد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد