رشد سرمایهگذاری در طول سالهای گذشته منفی بوده و این نتیجه استهلاک است. رشد منفی سرمایهگذاری در بخشهای مختلف به این معناست که تولیداتی در این مدت صورت نگرفته و به تبع آن سرمایهگذاری برای تولید نیز اتفاق نیفتاده تا تولید حتی ثابت بماند. زمانی که رشد خالص سرمایهگذاری منفی اعلام میشود به این معناست که بخشی از سرمایهها مستهلک شدند و موجبات کاهش تولید را فراهم کردند.
اگر بخواهیم مشکل سرمایهگذاری را به صورت ریشهای حل کنیم باید زمینه عرضه را توانمند کنیم. برخی از مشکلات سرمایهگذاری و منفی بودن ناشی از این است که اقتصاد سمت عرضه ناتوان بوده که بتواند سرمایهگذاری را جذب کند و با مزیتهایی به سمت تولید حرکت کند و افزایش تولید داشته باشد.
به طور کلی از قبل انقلاب اسلامی تاکنون مشکل اصلی اقتصاد سمت عرضه بوده و موضوع عجیبی نیست که این مشکل را شاهد باشیم.
وقتی توجهی به سمت عرضه نمیشود و همه بازیها به سمت تقاضاست نباید انتظار داشت که رشد مثبت ادامه داشته باشد و اگر اتفاقی غیر از این موضوع را شاهد باشیم بیشتر شبیه معجزه است. البته در اقتصاد متاسفانه در هیچ بخشی معجزه نداریم.
بخش مسکن نیز تابعی از کل اقتصاد ایران است و عجیب نیست که از رشد سرمایهگذاری منفی برخوردار باشد.
براساس اصول اقتصادی اگر بخواهیم بخش مسکن را رشد دهیم باید بخش عرضه را تقویت کنیم نه تقاضا را؛ به این دلیل که وقتی عرضه زیاد میشود هم قیمتها در حالت تعادل قرار میگیرد و هم متقاضیان میتوانند بهتر خرید کنند. ضمن اینکه در این شرایط سرمایهگذار با اطمینان خاطر بیشتری پول خود را به بخش سرمایهگذاری منتقل میکند.
از سوی دیگر باید توجه داشت زمانی که امنیت سرمایهگذاری در بخشی وجود نداشته باشد قطعا با روند کاهشی روبهرو خواهد شد.
در طول سالهای گذشته رکود ایجاد شده در اقتصاد باعث شده تا سرمایهگذاری در بخش مسکن روند نزولی را طی کند. افرادی هم که در گذشته ساختمانهایی را ساخته بودند، الان به دلیل رکود نتوانستند آن را به نقدینگی تبدیل کنند.
دکتر جمشید پژویان - اقتصاددان
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
دکتر فواد ایزدی درگفت و گو با «جام جم»:
حسین حبیبی در گفتوگو با «جامجم» از سرچشمههای نگارگری گفت