گزارش بانک مرکزی نشان میدهد قیمت مرغ که در نیمه بهمن سال گذشته 5770 تومان بود، در نیمه بهمن امسال از 7000 تومان عبور کرد و دیروز هم به 7500 تومان رسید.
گروهی از فعالان صنفی در این زمینه معتقدند کاهش جوجهریزی واحدهای تولیدی و افزایش قیمت جوجه یکروزه اصلیترین عامل افزایش قیمت گوشت مرغ بوده و گروه دیگر براین باورند به دلیل افزایش قیمت گوشت قرمز روند افزایش تقاضا در بازار گوشت مرغ چشمگیر بوده و قبل از فرارسیدن تعطیلات نوروزی اثر قابل توجهی در قیمتها ایجاد کرده است.
این بازار پرنوسان در گوشت مرغ باعث شده تا تابلوی قیمتی برای این کالای اساسی در سبد غذایی مردم ارقام متفاوتی را به خود ببیند و قیمت مرغ در فروشگاههای سطح شهر تا 600 تومان تفاوت داشته باشد. قیمت این کالا در مناطق متوسط پایتخت تقریبا 7200 تومان بوده و در برخی دیگر از مناطق تا 7800 تومان برچسب خورده است.
نوسان قیمتی طبیعی است
محمد یوسفی، رئیس انجمن پرورشدهندگان مرغ گوشتی با طبیعی خواندن روند افزایش قیمت مرغ به خبرنگار جام جم گفت: بهطور کلی عرضه و تقاضا قیمتهای بازار را تعیین میکند بنابراین با درنظر گرفتن برخی مناسبتها مثل دهه فجر یا مناسبتهای مذهبی این طبیعی است که قیمتها روند صعودی داشته باشد.
یوسفی درباره تأثیر جوجه یکروزه در قیمت کنونی مرغ افزود: اصولا قیمت جوجه تأثیر قابلتوجهی در قیمت گوشت مرغ نداشته و بیشتر همان مؤلفه عرضه و تقاضاست که تعیینکننده قیمت گوشت مرغ در بازار است. از این رو اینکه برخی معتقدند افزایش قیمت مرغ به دلیل افزایش قیمت ناگهانی قیمت جوجه یکروزه بوده زیاد قابل قبول نیست.
این مقام صنفی درباره پیشبینی قیمت مرغ در مدت باقیمانده از سال نیز تاکید کرد: کمکم نقدینگی جامعه به دلیل پرداخت پاداش و عیدی بالا میرود و تقاضای خرید محصولات مختلف بخصوص خوراکیها افزایش خواهد یافت. به همین دلیل تقاضای خرید مرغ نیز بالا میرود، اما برآوردهای ما قیمت 7500 تومانی قیمت گوشت مرغ در بازار شب عید است.
رئیس انجمن پرورشدهندگان مرغ گوشتی درباره تأمین بازار شب عید نیز اظهار کرد: با توجه به تعداد جوجهریزی واحدهای تولیدی و همچنین ذخیرهسازی گوشت مرغ از سوی شرکت پشتیبانی امور دام، هیچ نگرانی برای تأمین بازار شب عید نداریم و همانطور که قبلا نیز اشاره شد حداکثر قیمت پیشبینی شده برای این محصول 7500 تومان است.
به اعتقاد این مقام مسئول، عمده افزایش تقاضا در بازار گوشت مرغ به دلیل کاهش قدرت خرید گوشت قرمز بوده است نکتهای که میتواند تأثیر مضاعفی در قیمت بازار گوشت مرغ داشته باشد.
کاهش 30 درصدی تولید
مهدی یوسفخانی، رئیس اتحادیه فروشندگان پرنده و ماهی تهران هم با اشاره به افزایش قیمت گوشت مرغ در بازار به خبرنگار جام جم گفت: نزدیک به 50 روز پیش نشانههایی از افزایش قیمت در بازار مشهود بود که در این زمینه به مسئولان هشدار داده شد ولی این موارد، جدی گرفته نشد.
وی افزود: قیمت جوجه یکروزه یکباره از 1500 تومان به 2500 و حتی 2600 تومان افزایش داشت که همین نکته عاملی در افزایش هزینههای تولید هر واحد تولیدی شد. بنابراین برخی واحدهای سنتی کوچک که منابع اقتصادی قدرتمندی در اختیار ندارند تا مشخص شدن اوضاع و آرام گرفتن قیمتها اقدام به جوجهریزی نکردند و همین امر عاملی شد در کاهش تولید.
این مقام صنفی تاکید کرد: خروج تولیدکنندگان یاد شده به دلیل افزایش قیمتها تقریبا 30 درصد تولید را کاهش داده است که همین مساله باعث برهم خوردن تعادل عرضه و تقاضا شده و درشرایط فعلی افزایش قیمت را به بازار تحمیل کرده است.
یوسفخانی اظهار کرد: این تنها عامل افزایش قیمت مرغ نیست بلکه اخبار مربوط به شیوع آنفلوآنزای مرغی نیز مزید بر علت شد چون این افراد نگران بودند که اگر جوجه گران خریداری کنند و ناخواسته درگیر بیماری شود، زیان گستردهای را تجربه کرده و ممکن است با چالش جدی مواجه شوند بنابراین اصلا از تولید دست کشیدند تا جایی که کاهش تولید برای این دوره ثبت شد.
رئیس اتحادیه فروشندگان پرنده و ماهی تهران گفت: اینکه برخی معتقدند کاهش تولید نداشتهایم کاملا اشتباه است چون با درنظر گرفتن شرایط موجود و قطع موقت صادرات مرغ به کشورهای همسایه در اواسط دیماه اکنون باید قیمت مرغ زنده در مرغداریها کیلویی 4000 تومان و قیمت گوشت در بازار برای متقاضیان حدود 6000 تومان باشد. حالا سوال اینجاست پس اگر همه چیز در شرایط گذشته بوده چرا قیمت مرغ روبه صعود است.
یوسفخانی هرگونه تأثیر بیماری آنفلوآنزای مرغی را در کاهش تولید رد کرد و افزود: با توجه به سختگیریهای موجود از سوی سازمان دامپزشکی و کنترل روزانه تولیدکنندگان هیچگونه آلودگی در گوشت مرغ و تخممرغ تولید شده به صورت صنعتی دیده نمیشود و فقط توصیه سازمان دامپزشکی این بوده که از بازار تولیدکنندگان محلی، پرنده یا تخممرغ خریداری نشود.
این مقام صنفی تصریح کرد: بهطور کلی تقاضای خرید مرغ از سوی مردم تا نیمه دوم اسفند تغییری ندارد و احتمال اینکه افزایش قیمت زیادی را تجربه کنیم منطقی نیست اما با توجه به اینکه نیمه دوم و حتی هفتههای آخر اسفند تقاضا یکباره سه تا چهار برابر افزایش پیدا میکند، اگر در بخش تولید تغییری نداشته باشیم به همین اندازه هم افزایش قیمت خواهیم داشت. در حالی که طبق برآوردهای ما مشکلی در این بخش نخواهیم داشت چون تولید منطقی خواهد بود.
عماد عزتی - اقتصاد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
سخنگوی کمیسیون بهداشت و درمان مجلس در گفتگو با جام جم آنلاین هشدار داد
روایتی از انقلاب اسلامی در گفتوگو با قاسم تبریزی، استاد تاریخ معاصر
چند کلام با بهادر زمانی، بازیگر نقش سهراب