به گزارش جامجم، یکی از این آثار تاریخی که توانایی بالقوه مناسبی برای تبدیل شدن به قطب گردشگری استان بوشهر و دشتستان را دارد و میتواند به اشتغالزایی این استان کمک بزرگی بکند، مجموعه تاریخی موسوم به پل مشیر است.
پل مشیر مربوط به دوره قاجار است و در شهرستان کازرون، جاده شیراز به بوشهر، بعد از روستای خانزنی واقع شده است. این اثر در 4 مرداد 78 به عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
پل مشیر روی رودخانه دالکی قرار دارد و به همین دلیل و نیز بهدلیل اینکه نزدیکترین شهر به آن شهر دالکی است، پل دالکی هم خوانده میشود.
محمدجواد فخرایی پژوهشگر و نویسنده کتاب دشتستان در گذر تاریخ درباره این پل میگوید: سنگهای بزرگ و کوچک تراشیده و همراه با ساروج که در بعضی جاها با میخها و میلههای آهنی به هم متصل شدهاند، عمده مصالحی است که در ساختن پل بهکار رفته است. از مورخان و سیاحانی که در آثار خود به این پل و نقش مهم آن در مسیر تجارتی جاده بوشهر به شیراز اشاره کردهاند میتوان فرصت الدوله شیرازی و لرد کروزن انگلیسی را نام برد.
قطب بالقوه گردشگری
یکی از فعالان میراث فرهنگی استان بوشهر با اشاره به مزیتهای نسبی و ظرفیتهای گردشگری مجموعه تاریخی واقع شده در حاشیه جاده کنار تخته به دالکی میگوید: مجموعه تاریخی ارزشمندی که شامل کاروانسرا و پل حاج محمد رحیم در صورت توجه مسئولان و صرف اعتبار لازم برای بازسازی و استحکام بخشی آن میتواند به عنوان یکی از جاذبههای تاریخی تفریحی استان بوشهر تبدیل شده و مقصد گردشگران قرار بگیرد.
ارسلان افشار اضافه میکند: این کاروانسرا و پل تاریخی که یادگارهای ارزشمندی از دوران حیات تجاری جاده قدیم بوشهر به شیراز است و توانسته تا حدودی از دل حوادث طبیعی و غیرطبیعی متعدد از دوران قاجار تاکنون سربلند بیرون بیاید.
وی تصریح میکند: قرار گرفتن این مجموعه در حاشیه رودخانه دریاقلی و گذر پرتردد شیراز به بوشهر موقعیت بی نظیری را به آن بخشیده است.
افشار با بیان اینکه در سایر کشورها از وجود چنین کاروانسراهایی که درآمد اقتصادی فراوانی دارند، بیشترین بهرهبرداری را برای اشتغالزایی میکنند، میگوید: کشورها با سپردن، نگهداری، تعمیرات و بازسازی اینگونه آثار تاریخی و سپردن مدیریت آن به بخش خصوصی افزودن بر حفظ ابنیه تاریخی خود، گردشگری را هم توسعه میدهند و چنین نگرشی باید در استانهای برخوردار مثل بوشهر با این آثار تاریخی ارزشمند نهادینه شود.
این فعال میراث فرهنگی معتقد است که فعالسازی چنین مجموعهای میتواند هم به ایجاد اشتغال پایدار کمک کند و هم در نگهداری و حفاظت از اماکن تاریخی که بدون متولی به حال خود رها شدهاند، کمک شایانی بکند.
سرمایهگذاران بیایند
همچنین سرپرست اداره کل میراث فرهنگی، صنایعدستی و گردشگری استان بوشهر با بیان این که پل مشیر روی رودخانه دالکی قرار دارد و به همین دلیل پل دالکی هم خوانده میشود، میگوید: این پل که 130 متر درازا دارد و بلندای بلندترین دهانه آن 40/11 متر و پهنای آن 50/10متر است، دارای شش دهانه است که در زمان ناصرالدین شاه قاجار به دستور ابوالحسن خان مشیرالملک و با معماری حاج محمدرحیم شیرازی بهصورت کامل مورد مرمت و بازسازی قرار گرفت و تا اواخر دوران پهلوی اول مورد استفاده قرار میگرفت.
ناصرامیرزاده میافزاید: در دو طرف این پل کاروانسراهایی وجود دارد که هم در مسیر رفت و هم مسیر برگشت احداث شده است. آنچه که مهم است احتمال داده میشود در این مکان در دوره ساسانی بهعنوان یک بند بوده و در دوره صفویه این پل ساخته شده و در دوره قاجاریه دوباره بازسازی میشود که یکی از پلهای تاریخی در سطح استان است که مسیر کاروانها و محل عبور و مرور از رودخانه دالکی به سمت شیراز و برعکس بوده است.
از هتل قلعه تا هتل کاروانسرا
سرپرست اداره کل میراث فرهنگی، صنایعدستی و گردشگری استان بوشهر میگوید: کاروانسراها و قلعههای تاریخی زیادی در نقاط مختلف استان وجود دارد که در صورت احیای این آثار تاریخی ارزشمند توسط بخشخصوصی و سرمایهگذاران بخش گردشگری جهت کاربری اقامتی به شیوه سنتی میتواند به جذب گردشگران در استان کمک کند. در واقع هتل کاروانسراها و هتل قلعهها بدون شک میتوانند مورد توجه گردشگران داخلی و خارجی بسیاری قرار گیرند.
وی میافزاید: بر همین اساس طرح آن توسط کارشناسان اداره کل طراحی و مطالعه شده که سرمایهگذاران علاقهمند میتوانند با این ظرفیت گردشگری آشنا شوند.
علیرضا برازجانی
جامجم بوشهر
دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک پژوهشگر روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
یک کارشناس روابط بینالملل در گفتگو با جامجمآنلاین مطرح کرد