به گزارش جام جم آنلاین از میزان، این جمهوری پارلمانی یکی از جمهوری های جدا شده از یوگسلاوی سابق است.
فروپاشی جمهوری فدراتیو یوگسلاوی باعث شد از دل آن چند کشور به وجود بیاید.
بوسنی هرزگوین، کرواسی، صربستان و اسلوونی کشورهایی است که با فروپاشی یوگسلاوی ایجاد شد.
جمهوری اسلوونی با وسعت 20 هزار کیلومتر مربعی خود اندکی بیش از 2 میلیون و 600 نفر جمعیت دارد.
کشورهای وابسته به بلوک شرق پیش از فروپاشی اردوگاه کمونیسم، از نظر اقتصادی در فقر به سر می بردند.
شرایط در این کشورها به خاطر اقتصاد سوسیالیستی سخت بود و مردم از حکومت مرکزی دستمزد بخور و نمیری را دریافت می کردند، چرا که همه چیز دولتی بود. در واقع کمونیستی بود.
مردم حق مالکیت نداشتند و بخش خصوصی هم مفهومی نداشت.
پس از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی، بلوک شرق هم از هم پاشید و دیوارهای میان اروپای شرقی و غربی برچیده شد.
اما این اتفاق پس از گذشت 25 سال از نابودی کمونیسم، باعث نشد که کشورهای شرق اروپا که تا پیش از این زیر سایه تفکرات کمونیستی زندگی می کردند، تغییر آنچنانی داشته باشند.
کشورهای شرق اروپا هنوز برای نزدیک شدن به شرایط کشورهای غرب اروپا فاصله زیادی دارند هر چند به اتحادیه اروپا پیوسته باشند.
اسلوونی هم از این شرایط مستثنی نیست، این کشور کوچک چهار سال پیش از این به خاطر شرایط اقتصادی و تحمل ریاضت اقتصادی برخی از سفارتخانه های خود را در دیگر کشورها تعطیل کرد تا از هزینه های ارزی خود بکاهد تا بتواند این دوران گذار ریاضت اقتصادی را سپری کند.
البته اقدام دولتمردان اسلوونی در تعطیل کردن برخی از سفارتخانه های خود در دیگر کشورهای قابل توجه است چرا که با چنین اقدامی از صرف هزینه های زیاد جلوگیری کرده و باعث شده است تا بتواند شرایط بد اقتصادی را تحمل کند.
اکنون پس از گذشت 4 سال از آن دوران، با سفر رئیس جمهور اسلوونی به ایران، امروز سفارت این کشور در تهران بازگشایی شد.
رئیس جمهور اسلوونی با 50 نفر همراه خود به ایران آمده است، در این سفر که دیدار با رئیس جمهور کشورمان همراه بود، سه سند همکاری میان روسای جمهور دو کشور امضا شده است.
«موافقتنامه همکاری های اقتصادی ، یادداشت تفاهم همکاری در زمینه ارتباطات و فناوری اطلاعات و یادداشت تفاهم همکاری های علمی در حوزه فناوری نانو» توسط مقامهای عالی رتبه ایران و اسلوونی و در حضور روسای جمهوری دو کشور به امضا رسید.
البته شاید اینگونه رفت و آمدها نشانه هایی از نتایج برجام تلقی شود اما امضای تفاهمنامه همکاری و موافقتنامه، جای قرارداد، سرمایه گذاری اقتصادی، انتقال تکنولوژی و صادرات و واردات را نمی گیرد، با توجه به این که کشوری مانند اسلوونی ظرفیت بالایی برای همکاری های اقتصادی با ایران ندارد.
آیا اسلوونی با ظرفیت هایی که دارد، و با توجه به این که این کشور یک دوره طولانی ریاضت اقتصادی را سپری کرده تا حدی که حتی توان اداره سفارت خود را در تهران و یا در دیگر کشورها نداشته می تواند یک شریک اقتصادی برای جمهوری اسلامی ایران باشد؟ یا صرفاً یک سفر تشریفاتی برای نشان دادن سفر یک رئیس جمهور کشور اروپایی است؟
اما ای کاش ما نیز همچون همین کشور کوچک 20 هزار کیلومتر مربعی برای کاستن از هزینه ها اندکی از خرج و برج خود را کم می کردیم تا شاید در اوضاع اقتصادی کشور گشایشی شود.
اسلوونی با تعطیل کردن چند سفارتخانه خود در دیگر کشورها و البته اجرای برنامه های اقتصادی دوران ریاضت اقتصادی خود را سپری کرد. تعطیلی سفارتخانه های این کشور در چند سال گذشته هیچ اتفاق بدی را هم برای این جمهوری سبب نشد و تبعات بدی هم برای آن نداشت.
سال هاست که سیاست های اقتصاد مقاومتی به دولت ابلاغ شده است. علیرغم این که اقتصاد ایران نیاز شدیدی به اجرای اقتصاد مقاومتی دارد، اما نتایج آن پس از 3 سال از ابلاغ سیاست های اقتصاد مقاومتی هنوز احساس نمی شود چرا که یا اجرا نشده است یا به خوبی پیگیری نشده در غیر این صورت، اجرای سیاست های اقتصاد مقاومتی می توانست بسیاری از معضلات اقتصادی کشور را بر طرف کند.
بسیاری از کشورهای دنیا برای بیرون آمدن از شرایط بد اقتصادی که باعث فشار بر مردم شده بود، مجبور به اجرای سیاست ریاضت اقتصادی شدند و پس از چند سال، توانستند آن را پشت سر بگذارند، اما اقتصاد مقاومتی در ایران ریاضت اقتصادی نیست، بلکه یکسری برنامه های دقیق و کاربردی برای بهبود وضعیت اقتصادی کشور و به تبع آن بهبود معیشت مردم است.
سیاست های اقتصاد مقاومتی 24 بند دارد که در صورت اجرای درصدی از این بندها در این 3 سال گذشته اکنون نیازی به چشم دوختن به نتایج برجام نبود. برجامی که سرنوشت آن در دولت ترامپ مشخص نیست.
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
سخنگوی کمیسیون بهداشت و درمان مجلس در گفتگو با جام جم آنلاین هشدار داد
حسن هانیزاده در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
گیتی خامنه از دغدغههای محیطزیستیاش میگوید
علی داوودی و پدرش در تحریریه روزنامه «جامجم»:
سخنگوی کمیسیون بهداشت و درمان مجلس در گفتگو با جام جم آنلاین هشدار داد