حسن خوشپور مدیر کل سابق شرکت های دولتی و خصوصی سازی سازمان مدیریت در گفت و گو با جام جم آنلاین ، بر این باور است که خصوصی سازی در کشور موفق نبوده است و با اشاره به ناصحیح بودن برنامه های طراحی شده گفت : واگذاری ها در دولت های هشتم و نهم به گونه ای بود که منجربه شکل گیری بخشی تحت عنوان خصولتی یا شبه دولتی شد و عملا خصوصی سازی واقعی اتفاق نیفتاد ، در واقع شرکت ها به بخش هایی واگذار شد که خصوصی نیست و فضای دولتی برآن حاکم است .
به گفته وی این بخش به هیچ کس پاسخگو نیست و نهادهای نظارتی دولت و مجلس نمی توانند برآنها نظارت کنند واین نهادها آزادی های بخش خصوصی را دارند. به عبارتی بخش خصوصی واقعی که متکی بر داشته ها و سرمایه خودش است درکشور شکل نگرفت وخصوصی سازی هم اتفاق نیفتاد، علت اساسی اش این است که ما یک بخش بسیار بزرگی را داریم که به لحاظ تعاریف حقوقی می گویند ما دولتی نیستیم چون نه دولت در آن سهامدار است و نه شرکت های دولتی ، بنابراین ما خصوصی هستیم ولی از طرف دیگر وقتی نگاه می کنید می بینید کارکرد خصوصی ندارند .
وی دلیل ناموفق بودن خصوصی سازی در کشور را عدم تقسیم کار ملی می داند و تاکید می کند که باید اصلاحات ساختاری لازم ایجاد شود و قانون بازنگری شود .
خوشپور دراین ارتباط اظهار داشت : یکی از اجزاء اصلی خصوصی سازی سیاست های اصلی و تقسیم کار ملی در اقتصاد ایران است تا بر اساس آن مشخص شود که دولت وبخش خصوصی چه نقشی دارند و چه ارتباطی باهم دارند و چه قرار دادی باید با هم ببندند، این فرایند تکاملی متاسفانه در اقدامات اجرایی صورت نگرفته است . به عبارتی متناسب با درک بهتر ما از خصوصی سازی که در مبانی فکری ، در سیاستگذاری و توصیه ها انجام شده بود در روش هایمان ارتقاء پیدا نکرد.
به گفته خوشپورخصوصی سازی این است که بدانیم دولت چه نقشی دارد و بخش خصوصی کجاست و اینها چه ارتباطی با هم دارند وحاکمیت ما چه کارهایی بایدانجام دهد. چون در سطوح اجرایی این کارها را نکردیم ،خصوصی سازی موفق نبوده است ، یعنی ما اقتصادی نداریم که بگوییم کارایی بخش خصوصی و دولتی دارد، اگر وجود داشت هم اینک این اقتصاد می توانست با اقتصاد بین الملل ارتباط برقرار کند ، یکی از نتایج آن می توانست این باشد که سرمایه گذارخارجی وارد کشور و سرمایه گذاری کند و ارتقاء تکنولوژی در کشور اتفاق بیفتاد و مزایایی که بر آن مترتب است رخ دهد اما چنین اتفاقی نیفتاد .
خوشپور بر این باور است که خصوصی سازی فقط این نیست که بنگاهی واگذار شود بلکه باید فضا ی لازم وجود داشته باشد . وی در ادامه افزود : نمی شود با سیستم قیمت گذاری و نداشتن یک اقتصاد آزاد ،خصوصی سازی اتفاق بیفتاد. سرمایه گذار بخش خصوصی باید چشم اندازی از یک اقتصاد با ثبات داشته باشد تا بتواند متناسب با آن سرمایه گذاری کند ،اگر این طور شد خصوصی سازی اتفاق افتاده است ، اما چون این اتفاق نیفتاده خصوصی سازی هم رخ نداد حتی اگر بنگاه اقتصادی به یخش خصوصی واگذار شده باشد .
وی در باره اقداماتی که دولت یازدهم می تواند در مدت باقی مانده برای توسعه بخش خصوصی انجام دهد گفت : به نظرم دولت باید برای اجرایی کردن اصل 44 اصلاحاتی را که لازم است انجام دهد مثل این موضوع که رابطه بین دولت و بخش خصوصی تعریف شود یا برخی اصلاحاتی که به مرور زمان لازم شده انجام شود .درواقع بیاید مفاد قانون اصل 44 را به روز و به هنگام کند حتی اگر عمرش به این دولت هم کفاف ندهد اما قانونش اصلاح و تصویب شود . دولت بعدی هر کس که باشد می تواند ازآن استفاده کند .
سیما رادمنش_جام جم آنلاین
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتوگوی «جامجم» با حسن کاظمی قمی دیپلمات نزدیک به حاجقاسم بررسی شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد