داستان آغاز ایدز به کمی بیش از یک قرن پیش بازمیگردد؛ جایی در اطراف جنگلهای بارانی غرب آفریقا. تصور میشود یک شکارچی یا فروشنده محلی گوشتهای وحشی، نخستین انسانی باشد که زنجیره ویروسی را از یک میمون یا شامپانزه گرفته باشد که به باور ویروسشناسان، آن را باید جدا از اچ آی وی به شمار آورد. مطالعهای در دانشگاه نبراسکا ـ لینکلن آمریکا انجام شده که مهر تأیید پررنگی بر این نظریه میزند. محققان این دانشگاه از دستیابی به شواهد روشنی خبر میدهند که نشان میدهد، زنجیرههایی از ویروس از کاراندازنده سیستم ایمنی بدن (SIV) شامپانزهها قابلیت انتقال به سلولهای انسانی و آلوده ساختن آنها را دارد.
این زنجیرهها شامل HIV-1 M میشود که از آن به عنوان زنجیره اصلی عامل اپیدمی شدن اچآیوی در سراسر جهان یاد میشود. در میان این موارد، زنجیره خاصی از این بیماری ویروسی مشاهده شده که تنها در میان ساکنان کامرون شیوع پیدا میکند.محققان در ادامه بررسیهای خود متوجه شدند، اجداد ویروسی دو زنجیره اچآیوی که در انسانها شناسایی نشدهاند، قابلیت بالایی برای حمله به سلولهای انسانی دارند. آنها میگویند، پرسش مهم این بوده که آیا زنجیرههای ویروسی که در انسانها دیده نشده، این قابلیت درونی را دارند که به ایجاد عفونتهای دیگری شبیه اچآیوی منجر شوند؟ پاسخ به این پرسش به طرز حیرت انگیزی مثبت بوده است.
اما این که چرا شیوع برخی زنجیرههای این بیماری به انسانها راحتتر از سایر زنجیرههای دیگر آن صورت میگیرد، برای محققان تبدیل به علامت سوال بزرگی شده است. آنها برای پیدا کردن جواب این سوال، آزمایشهایی روی موشهای آزمایشگاهی انجام داده و متوجه شدند زنجیرههایی نظیر HIV-1M یا نمونه شایع در کامرون به دلیل آن که به فرصتهای به مراتب کمتری برای آلودهسازی نیاز دارند، آسانتر به موشها منتقل میشوند که از این نتایج میتوان برای درک روند آلوده شدن انسانها نیز استفاده کرد.
منبع: eurekalert.org
مترجم: مهدی پیرگزی
جامجم
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک پژوهشگر روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتوگو با امین شفیعی، دبیر جشنواره «امضای کری تضمین است» بررسی شد