هنوز هیچ کشوری، جمهوری خودخوانده قرهباغ علیا را که تحتکنترل ارمنستان و در داخل خاک آذربایجان قرار دارد، به رسمیت نشناخته و با اینکه در حال حاضر قریب به دو دهه است بین دو کشور آتشبس برقرار است، اما آذربایجان همچنان قرهباغ را جزئی از خاک خود میداند.
این مناقشه از دو روز پیش بار دیگر در کانون توجه رسانههای جهان قرار گرفت. این مسأله دلایل مختلفی دارد که بخشی از آن به خود دو کشور درگیر در این بحران مرتبط میشود. هر دو تحت شرایطی حاضر به حل مناقشه هستند که «برد» کامل حاصل شود. با توجه به اینکه عموما در فرآیند و شیوه میانجیگری برای حل اختلافات، برد کامل حاصل نمیشود به همین دلیل طرفین میانجیگری بینالمللی را نمیپذیرند.
نکته دیگر اینکه دولت آذربایجان مناقشه را به دستاویزی برای ادامه حکومت «علیافها» تبدیل کرده و این جمهوری همیشه در وضعیت فوقالعاده قرار دارد. براساس همین شیوه، دوره ریاستجمهوری تمدید شده و مخالفان سیاسی تحتفشار و سرکوب قرار میگیرند. مسأله دیگر، بعد بینالمللی آن است. بازیگران دخیل در بحران مانند ترکیه از یکی از طرفها به صورت کامل حمایت میکنند و دیگر بازیگران بینالمللی هم به نوعی منافعشان در تداوم این مناقشه گره خورده و خواهان حل و فصل کامل مناقشه نیستند. روسیه مناقشه را در منطقه فرصتی برای خود میداند تا نفوذ سنتی خود را ادامه دهد؛ آمریکاییها هم با این شیوه به نفوذ خود ادامه میدهند.
در بعد میانجیگیری منطقهای مشکلات متعددی وجود دارد، از جمله این که کشورهای دخیل در مناقشه حاضر به پذیرش میانجیگران منطقه نیستند. در این خصوص، ترکیه از آذربایجان حمایت میکند و باکو نیز ایران را متهم به حمایت از ارامنه میکند؛ این در حالی است که واقعا ایران از ارامنه حمایت نمیکند. کشورهای دیگر منطقه هم در قد و قامت میانجی برای حل بحران منطقهای در این وسعت نیستند.
در عین حال پا درمیانی ایران و ترکیه با مخالفت قدرتهای بزرگ آمریکا و روسیه روبهروست. در این میان، آنها هم حاضر نیستند نقش خود را به بازیگران منطقهای واگذار کنند. به همین سبب به نظر میرسد در کوتاهمدت و میانمدت، چشماندازی برای حل این بحران وجود نداشته باشد. در طول سالیان گذشته تلاشهای متعددی برای حل این بحران صورت گرفته که همه این تلاشها تا حدودی با شکست مواجه شده است. با وجود این موارد، واقعیت این است که هیچ مناقشهای در نظام بینالملل نبوده که لاینحل باقی بماند و قطعا برای این هم راهحلی پیدا میشود. برای این کار هر دو طرف باید از خواستههای خود کوتاه بیایند و بازیگران بینالمللی و منطقهای هم در این باره اجماعی داشته باشند تا اختلافات حل شود.
شعیب بهمن
کارشناس مسائل اوراسیا
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفت و گو با دکتر محمدهادی همایون روند«ظهور» را از آغاز تاریخ تا بازه کنونی بررسی کرده ایم
عزیز حسنویچ، مفتی اعظم کرواسی در گفتوگو با «جامجم»مطرح کرد