وی پس از ورود به ریاض به کاخ الیمامه رفت و با ملک سلمان، پادشاه عربستان درخصوص «روابط دوجانبه و آخرین تحولات منطقهای و بینالمللی» بحث و گفتوگو کرد. در این دیدار محمد بن نایف، ولیعهد عربستان و محمد بن سلمان جانشین ولیعهد و پسر پادشاه عربستان حضور داشتند. این سومین سفر اردوغان در سال جاری به عربستان است. وی یک بار در ماه ژانویه برای شرکت در مراسم تدفین عبدالله بن عبدالعزیز، پادشاه پیشین عربستان و یکبار هم در ماه مارس برای گفتوگوهای دوجانبه با ملک عبدالله به این کشور سفر کرده بود.
پس از این دیدار، وزرای خارجه دو طرف با شرکت در کنفرانسی خبری، به تشریح گفتوگوها میان سران این دو کشور پرداختند. در این دیدار، عادل الجبیر، وزیر خارجه عربستان اعلام کرد طبق توافق طرفین نهادی تحت عنوان «شورای همکاریهای استراتژیک» شکل میگیرد که هدف از آن «تحکیم روابط میان ریاض و آنکارا در زمینههای امنیتی، نظامی، سیاسی، اقتصادی، تجاری و مسائل دیگر است.» به گفته الجبیر «این شورا با حضور برخی از وزیران و مسئولان نهادهای دو کشور تشکیل و توسط وزیران خارجه دو کشور اداره میشود.»
الجبیر بر هماهنگی مواضع ریاض با آنکارا درباره بحران سوریه تاکید و ادعا کرد: عربستان و ترکیه و کشورهای دوست خواهان حل سیاسی بحران سوریه براساس اصول مذاکرات ژنو 1 و کنفرانس وین 2، نشستهای نیویورک و قطعنامه شورای امنیت هستند. وی بار دیگر تاکید کرده که بشار اسد، رئیسجمهوری سوریه در مرحله انتقالی سوریه جایی نخواهد داشت. وزیر خارجه عربستان در حالی از راهحل سیاسی برای بحران سوریه سخن گفت که در ادامه سخنانش کشته شدن زهران علوش، سرکرده گروهک تروریستی جیش الاسلام را به نفع روند صلح در سوریه ندانست !
به نظر می رسد توافق نظامی آنکارا با ریاض که پس از توافق مشابه اردوغان با قطریها صورت میگیرد در راستای یارکشی دو به دوی اردوغان با متحدینی است که از هدفی مشابه در سوریه و عراق حمایت می کنند.
اردوغان پیش از این با سفر به دوحه با قطری هم توافق کرده بود که دو طرف در خاک یکدیگر پایگاهی نظامی تاسیس کنند. ترکیه با این اقدامات بر آن است تا ائتلافی منطقهای در قبال محور مقاومت ایجاد کند و بدون شک این حرکت ترکیه با دیگر کشورهای عربی همفکر نیز ادامه خواهد داشت.
ادعای آنکارا و ریاض برای صلح در سوریه در حالی است که همزمان با سفر اردوغان به عربستان گروههای تروریستی در تلاش برای نقش فعالتر در سوریه بودند.
برگزاری نشست جدید گروههای تروریستی در ریاض
همزمان با ورود اردوغان به ریاض، سرکردگان گروههای مخالف مسلح سوری در گفتوگو با رسانههای سعودی بر ادامه تحرکات خشونتآمیز و خصمانه خود علیه دولت سوریه تاکید کردند.
در همین زمینه، منذر ماخوس سخنگوی گروه موسوم به شورای عالی مذاکرات گروههای انقلاب و مخالفان سوری در پاریس به روزنامه الوطن عربستان گفت: نشست آتی این شورا طی روزهای آینده در ریاض برگزار میشود که در این نشست شرط خواهیم کرد که بدون آتشبس به نشست ژنو در 25 ژانویه (5بهمن) نخواهیم رفت.
ماخوس که از شکستهای سنگین گروههای تروریستی تکفیری بهویژه با ورود مستقیم روسیه به نبرد با تروریسم در سوریه آشفته به نظر میرسید، مدعی شد رفتن به میز مذاکرات در حالی که نظام اسد و همپیمانانش به سیاست زمین سوخته و ترور رهبران گروهها (اشاره به کشته شدن زهران علوش) میپردازند، منطقی نیست.
وی ادعا کرد نقطه اساسی که باید در مذاکرات میان هیات مخالفان و انقلاب سوریه با نمایندگان نظام در ژنو مطرح شود، تشکیل شورای حکومت انتقالی دارای اختیارات اجرایی کامل میان دو طرف است، بهطوری که بشار و دیگر سران نظام وی نقشی در آن نداشته باشند.
اقدامی برای سرپوش شکستها
خبر تشکیل این شورای همکاری در حالی اعلام شده است که ریاض و آنکارا طی ماههای گذشته با شکستهای متعددی در جبهههای مختلف روبهرو شدهاند. بر همین اساس کارشناسان و تحلیلگران بر این باورند که این اقدام نیز یکی دیگر از حرکتهای نمایشی این کشور در چند ماه اخیر برای سرپوش گذاشتن بر ناکامیهایشان است.
پس از سقوط جنگنده روسیه توسط نیروهای ترکیه و تیره شدن رابطه مسکو و آنکارا، مقامات ترک سعی میکنند به روشهای مختلف در مقابل اقدامات روسها بایستند. ترکها که این روزها خود را در برابر تحریمهای گسترده روسیه میبینند، در تلاش هستند تا به هر طریق این خسارات را جبران کنند. از سوی دیگر نیروها و شبهنظامیان طرفدار آنها در سوریه طی ماههای گذشته متحمل شکستهای زیادی شدهاند. کشته شدن زهران علوش آخرین نمونه از این اتفاقات است. جیشالاسلام، همپیمان اصلی رژیم سعودی و دوست صمیمی ترکیه محسوب میشود که کشته شدن سرکرده آن ضربهای سخت به این دو دولت تروریستپرور و توطئههای آنها جهت براندازی نظام دمشق، میزند.
در سوی دیگر، عربستان در شرایط بهمراتب بدتری قرار دارد. تجاوز 9 ماهه این کشور به همراه برخی از همپیمانانش علیه یمن هیچ نتیجهای جز خسارات مادی و نظامی در پی نداشته است. چند هفته پیش نیز بود که ریاض خبر از تشکیل ائتلافی برای مقابله با تروریسم را داد. به عقیده کارشناسان، تشکیل شورای راهبردی ترکیه و عربستان را میتوان در راستای این سیاست دانست که سعودیها سعی دارند با اینگونه اقدامات، توجهات را از شکستهایشان در یمن و سوریه به دیگر موضوعات معطوف کنند.
اعتراضات داخلی در ترکیه
همزمان با این اتفاقات، صدای اعتراض و انتقاد شهروندان ترکیه هنوز به گوش میرسد. در همین راستا، اعضای احزابی چون دموکراتیک خلقها، دموکراتیک مناطق، و کنگره زنان آزاد روز گذشته در مقابل شهرداری دیاربکر تجمع و به سمت منطقه سور که از دوم دسامبر تحت حکومت نظامی است حرکت کردند. معترضان سپس به سمت «جزیره» در شرناق و سیلوبی که از 14 دسامبر تحت حکومت نظامی هستند حرکت کردند.
همزمان اعضای کنفدراسیون بخش عمومی اتحادیههای تجاری، اتحادیه تجاری انقلابی ترکیه، سازمان پزشکی ترکیه و اتحادیه مهندسان و معماران ترکیه در اعتراض به خشونتها در شرق و جنوب شرق این کشور یک روز اعتصاب کردند.
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
عضو دفتر حفظ و نشر آثار رهبر انقلاب در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
گفتوگوی عیدانه با نخستین مدالآور نقره زنان ایران در رقابتهای المپیک
رئیس سازمان اورژانس کشور از برنامههای امدادگران در تعطیلات عید میگوید
در گفتوگوی اختصاصی «جامجم» با دکتر محمدجواد ایروانی، عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام بررسی شد