چندی است علاقهمندان راهاندازی کسب و کارهای کوچک، میتوانند شنبه تا چهارشنبه هر هفته قبل از خبر ساعت 14 و بعد از ساعت 21 در شبکه یک، تماشاگر برنامه «از کجا شروع کنم؟» باشند؛ برنامهای که به مخاطبش راه و چاه کسب درآمد حلال را میآموزد.
رمزگشایی مشاغل
«از کجا شروع کنم؟» در هر برنامه گزارش مستندی از یک کارگاه تولیدی یا کسب و کار کوچک به مخاطبانش ارائه میکند و اطلاعات سودمندی چون میزان سرمایه اولیه برای شروع فعالیت، نحوه دریافت مجوزهای لازم، شیوه فروش و بازاریابی، مدیریت درآمدها و تعامل با مشتریان را در اختیار علاقهمندان میگذارد.
این برنامه کاری است از گروه اقتصاد شبکه یک و تا امروز به بیش از 80 حرفه تولیدی پرداخته است.
تولید جاکفشی، لباس بچگانه، چمدان، گل و پیراهن مردانه از جمله حرفههایی است که در برنامه «از کجا شروع کنم؟» به آنها توجه شده و به جزئیات این مشاغل پرداخته شده است. در این برنامه نکات کلیدی درباره راهاندازی چنین کسب و کارهایی از زبان صاحبان مشاغل مطرح میشود.
برنامه «از کجا شروع کنم؟» در ادامه 200 حوزه شغلی دیگر را نیز به علاقهمندان معرفی خواهد کرد و به این منظور به واحدهای تولیدی در تهران و شهرستانهای مختلف سر زده است.
به گفته سیاح، این برنامه سراغ افرادی رفته که در حرفه خود به خوشنامی شناخته میشوند و البته آن قدر شوخطبع و راحت هستند که بتوانند در مقابل دوربین تلویزیون فعالیتهای خود را شیرین و شنیدنی توضیح بدهند.
همچنین بر اساس توضیحات سیاح، این برنامه از یک اتاق فکر برخوردار است که پنج نفر در هسته مرکزی آن فعال هستند و نظراتشان را ارائه میکنند.
3 محور اصلی مستند
حمید عبدل تهرانی، تهیهکننده و کارگردان برنامه «از کجا شروع کنم؟» سرمایه، مهارت و بازاریابی را سه محور اصلی مستندهای این برنامه دانست و توضیح داد: هدف ما در این برنامه معرفی کسانی است که سرمایه چندانی ندارند اما تخصص و مهارتهای لازم را کسب کردهاند. در هر برنامه و ابتدا درباره مهارتهای لازم مشاغل مختلف میپردازیم و در مرحله بعدی به او درباره میزان سرمایه، امکانات و تجهیزات مورد نیازش اطلاع میدهیم و در پایان شیوههای بازاریابی و فروش محصول مورد نظر را به مخاطبان توضیح میدهیم.
به گفته این تهیهکننده، برنامه «از کجا شروع کنم؟» رمز و راز شکلگیری و تدوام یک کسب و کار کوچک را از زبان حرفهایها بازگشایی میکند.
از تولیدیهای کوچک تا کمپانیهای بزرگ
«از کجا شروع کنم؟» اگرچه سراغ کارگاههای تولیدی میرود و فعالیت افراد موفق را به نمایش میگذارد اما برنامهای درباره حوزههای شغلی است و ویژگیها، ضروریات و پیشنیاز این مشاغل را تشریح میکند.
مدیر گروه اقتصاد شبکه یک درباره رویکرد این برنامه تاکید کرد: بسیاری از مسئولان و مردم تصور میکنند برای ایجاد اشتغال، در یک منطقه، دولت باید با اختصاص بودجه لازم، طرحهای عظیم مانند پتروشیمی، فولاد و صنایع معدنی ایجاد کند اما واقعیت این است که بار اصلی اشتغال باید به دوش بنگاههای خرد، کوچک و متوسط باشد.
سیاح از توماس ادیسون بهعنوان بزرگترین کارآفرین قرن بیستم یاد و تشریح کرد: بسیاری از کارآفرینان بزرگ و صاحبان بزرگترین بنگاههای تولیدی جهان کارشان را از تولیدیهای کوچک شروع کردهاند. آکیو موریتا، موسس کمپانی سونی کارش را از یک انباری شروع کرد. بر این اساس مردم و سیاستگذاران اشتغال در ایران باید به جای صرف بودجههای هنگفت در بنگاههای عظیم، صرفا اجازه دهند بنگاههای خرد متولد و به تدریج بزرگ شوند. وی برنامه «از کجا شروع کنیم؟» را گام کوچکی برای ترویج اقتصاد مقاومتی و ایجاد اشتغال دانست و تصریح کرد: مردمی کردن اقتصاد یعنی درهای کسب و کار خرد به روی مردم باز شود.
راهنمای شکوفایی اقتصاد خرد
از نگاه دکتر بهنام ملکی، اقتصاددان و استاد دانشگاه، رسانهها یکی از ارکان توسعه محسوب میشوند و سهم تعیینکنندهای در پیشرفت و عقبماندگی هر کشور ایفا میکنند.
این اقتصاددان تبیین بایدها و نبایدها را یکی از عملکردهای رسانه دانست و تاکید کرد: تلویزیون باید مشکلات و مطالبات منطقی مردم را بررسی کند و بر همین اساس، ضمن ایفای نقش کلان توسعهای به موضوعات خرد اما موثر نیز بپردازد. برنامه «از کجا شروع کنم؟» میتواند نقش راهنما را داشته باشد و در کنار برنامههایی که مسئولیت اطلاعرسانی درباره مسائل کلان اقتصادی را انجام میدهند، حکم راهنما و تشویقکننده را داشته باشد.
تحسین رهبر معظم انقلاب
«از کجا شروع کنم؟» برنامهای است که مورد توجه رهبر معظم انقلاب واقع شده است. ایشان شهریور امسال در دیداری که به مناسبت هفته دولت با اعضای هیات دولت داشتند، ضمن اشاره به اهمیت اقتصاد مقاومتی و اشتغال، به یکی از برنامههای تلویزیون اشاره کردند که بعدها مشخص شد برنامه مورد نظر ایشان «از کجا شروع کنم؟» بوده است.
ایشان اقدامات این برنامه در زمینه اطلاعرسانی و راهنمایی مخاطبان را بسیار مفید دانستند و از این برنامه به عنوان یک نمونه مطلوب نام بردند.
آذر مهاجر
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
یک کارشناس روابط بینالملل در گفتگو با جامجمآنلاین مطرح کرد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد