اما در کنار دلایل متعدد که کارشناسان برای افول رونق کتابخانهها برمیشمرند، یک نکته بسیار مهم فاصله گرفتن این مکانها از امکانات روز و رویکرد غیرتخصصی و کتابخانهداری صرف است.
در گذشته که هیچ ابزار سرگرمی و همچنین انواع منابع علمی و الکترونیک نبود و هنوز دانشگاهها و فضای آکادمیک هم رشتهای به نام کتابداری نداشتند، شاید تنها فرصت برای علاقهمندان به دانش و آگاهی و سرگرمی، سرزدن و ثبتنام در کتابخانه عمومی بود؛ اما حالا با بینهایت شبکههای رادیویی و تلویزیونی و دیگر وسایل هوشمند الکترونیک و مخاطبی که بهطور تخصصی به دنبال یک حوزه است، شاید باید تجدید نظری اساسی در این زمینه کرد.
بگذارید مثالی بزنم، در همین ایام محرم یکی از دوستان دنبال کتابخانهای بود که بهطور تخصصی مباحث و مسائل مرتبط با سالار شهیدان و بهطور کل نهضت حسینی و عاشورا و کربلا را دربربگیرد، اما جستوجویش نتیجهای نداشت، تنها یک کتابخانه در قم با عنوان کتابخانه عاشورا فعالیت میکرده که آن هم به یک حسینیه در زنجان واگذار شده است.
بیتردید در کنار این همه تولید محتوا، کنگرهها، جایزهها و جشنوارههای ادبی و هنری که هر کدام سبب خلق بیشمار اثر میشوند، باید فرصتی هم در نظر گرفت که این آثار قابل استفاده برای علاقهمندان و پژوهشگران باشد و در دسترس همگان قرار گیرد.
امروزه کم نیستند گزیدههای ادبی و مجموعههای شعر و داستان که هر کدام به فراخور حال میتوانند در مجالس سوگواری و هیاتهای مذهبی و تحقیقات مختلف مورد استفاده قرار گیرند، اما متاسفانه نه در قالب فیزیکی و کتابخانهای و نه حتی در قالب بانک اینترنتی و سایت گرد هم نیامدهاند.
شاید بناکردن و افتتاح یک کتابخانه تخصصی در پیچ و خم هزار و یک جور مشکلات و تنگناهای اقتصادی قرار بگیرد، اما قطعا سازمانها و نهادهای فرهنگی دستکم در فضای مجازی میتوانند چنین مجموعهای را با هزینه اندک فراهم آورند، کافی است یک سال بخشی از هزینه این همه رویداد فرهنگی مرتبط با عاشورا و کربلا را به این موضوع اختصاص دهیم؛ اتفاقی که برای همیشه و برای نسلها باقی میماند و به تولید محتوا در عرصه مجازی هم بسیار کمک میکند، نهادهایی مانند حوزه هنری، نهاد کتابخانههای عمومی کشور، شهرداری تهران، وزارت ارشاد، سازمان تبلیغات و... قطعا قدمهای ارزشمندی در این زمینه میتوانند بردارند. فراموش نکنیم کارشناسان و استادان این حوزه بر این باورند امروزه بهترین راه برای ارتباط با مخاطب حرکت به سمت تخصصی شدن است، این رویکرد میتواند بر اساس کاربران، موضوع، اهداف یک سازمان و عملکرد آن شکل گیرد.
بامداد محمدی
جامجم
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
ابراهیم قاسمپور در گفتوگو با جامجم مطرح کرد؛
ضرورت اصلاح سهمیههای کنکور در گفتوگوی «جامجم»با دبیر کمیسیون آموزش دیدبان شفافیت و عدالت