به گزارش خبرنگار جامجم، مدتی پیش سازمان استاندارد تهران خبری درباره جعل یکی از برندهای معتبر موجود در بازار لوازم خانگی منتشر کرد که متخلفان یخچال و فریزرهای غیرقانونی تحت نام این برند را به طور زیرزمینی و مخفی در کشور تولید میکردند.
پلمب این کارخانه و حواشی آن باعث شد تا شمار مشتریان این محصول در بازار برای مدت کوتاهی کاهش یابد. با این حال بررسیها در بازار لوازم خانگی حاکی است نظیر این مورد کم نیست.
فعالیت کارگاههای زیرزمینی
در اینباره، محمدرضا گلچین مدیر داخلی یکی از فروشگاههای لوازم خانگی در خیابان جمهوری درباره تخلف در بخش لوازم خانگی به جامجم گفت: به طور معمول برندهایی که در جهان معتبر هستند هیچ گاه فکر تقلب برای سود بیشتر به ذهنشان خطور نمیکند مگر اینکه برخی افراد سودجو از برندها سوءاستفاده کنند.
وی اضافه کرد: اجناسی که در نمایندگی شرکت عرضه میشود دارای کارت ضمانت است و ضریب اطمینان بالایی دارد و خرید از این مراکز مشکلی را برای مشتری به وجود نمیآورد، اما برخی افراد به دلیل اینکه پول کمتری بپردازند از فروشگاههای غیرمجاز و بدون جواز خرید میکنند که در آن صورت باید مبالغ بیشتری را برای تعمیر و همچنین خرید وسیله جدید پرداخت کنند.
وی اظهار کرد: متاسفانه مواردی در بازار لوازم خانگی مشاهده شده که برخی افراد قطعات بیکیفیت را وارد میکنند و در کارگاههای زیرزمینی اقدام به سرهمبندی آن کرده و در بازار عرضه میکنند. این در حالی است که بدنه برخی از این محصولات نیز در ریختهگریهای زیرزمینی و قالبهای بدون کیفیت انجام میشود و برند معتبر را روی آن میچسبانند.
این فعال بازار تصریح کرد: مشتریان در زمان خرید باید از مراکز مجاز خرید کنند تا در دام این سودجویان نیفتند.
چسباندن برند معتبر روی محصول تقلبی
در همین حال دکتر حبیبالله انصاری، دبیر کل انجمن صنایع لوازم خانگی به جامجم گفت: تخلفاتی در زمینه لوازم خانگی وجود دارد که برخی از آنها جابهجا فروشی است. در این روش برخی افراد کالاهای بیکیفیت و بینام و نشان را به صورت قاچاق وارد کشور میکنند و بعد نام برند معتبر را روی محصول میچسبانند.
این محصولات معمولا قیمت ارزانتری دارند و برای برخی افراد وسوسهانگیزند.
وی افزود: اما بعد از مدتی استفاده کالا دچار عیب شده و خریدار به دلیل اینکه از فروشگاه معتبر خریداری نکرده نمیتواند اعتراض خود را در جایی مطرح کند.
این مقام صنفی ادامه داد: البته گمرک و سازمان حمایت از حقوق مصرفکنندگان و همچنین سازمان ملی استاندارد باید یک اتحادی را تشکیل دهند و کالاهای بیکیفیت را از بازار حذف کنند. در کنار این مردم هم باید با چشمان باز خرید کنند.
تقلب حتی در واردات قانونی
از سوی دیگر، مهرداد طوریان، رئیس مرکز اطلاعرسانی لوازم خانگی کشور در خصوص تخلف در بخش لوازم خانگی در گفتوگو با جامجم اظهار کرد: بخشی از کالایی که در بازار موجود است از طریق قاچاق وارد میشود و قبل از اینکه وارد فروشگاه برای عرضه شود نام برند محصول تغییر مییابد و بعد روانه بازار میشود.
وی افزود: البته نوع دیگری از تخلف هم وجود دارد که برخی کالاهای تقلبی اتفاقا از طریق قانونی وارد کشور میشود و گمرک در این زمینه باید دقت لازم را داشته باشد. در این روش کالا از کشور مبدا وارد نمیشود و از کشورهای دیگر واردات صورت میگیرد. در این صورت حتی نمایندگیهای مجاز آن کالا هم از ورود چنین کالاهایی بیخبر هستند. مثلا کالای برند آلمانی در واقع چینی یا ترک است. حتی در برخی موارد بدنه یخچال واقعی است، اما موتور و کمپرسور یخچال، چینی است و پس از مدتی معیوب میشود. رئیس مرکز اطلاعرسانی لوازم خانگی کشور تصریح کرد: بهترین راهی که میتوان از اهداف سودجویان در امان بود خرید از مراکز دارای جواز کسب و تماس با مرکز 1882 برای استعلام محصول است. در زمانی هم که کالایی به مشتری فروخته میشود مدیر فروشگاه باید مشخصات دقیق کالا را در فاکتور قید کند و وظیفه اطلاعرسانی کامل در این باره بر عهده فروشگاه است.
تخلفی وجود ندارد
با وجود این، محمد طحانپور، رئیس اتحادیه لوازم خانگی به جامجم تصریح کرد: تخلف در بخش لوازم خانگی وجود ندارد به جز مواردی که به اتحادیه گزارش میشود و با خاطیان برخورد میشود. وی افزود: یکی از این تخلفات این است که هنگام جابهجایی، محصول ضربه میخورد و فروشگاه به جای اینکه برچسب انرژی را روی در بچسباند روی آن محل میچسباند که در صورت شکایت مشتری محصول توسط فروشگاه تعویض میشود.
روشی برای عرضه لوازم خانگی تقلبی
اکنون برخی کالاهای خانگی به صورت زیرزمینی در کشور تولید و در بازار عرضه میشود. حتی تقلب در ورود برخی کالاهایی که به صورت قانونی و از کانال گمرک به کشور وارد میشود هم وجود دارد. همچنین کالاهایی به صورت قاچاق وارد کشور میشود که نه اسم معتبری دارد و نه از کیفیت لازم برای مصرف برخوردار است. بر همین اساس برخی افراد سودجو با نصب برندهای معتبر روی محصولات تقلبی باعث ضرر و زیان خریداران میشوند. لذا فعالان صنفی و دستاندرکاران بازار لوازم خانگی به مردم هشدار میدهند به خاطر پرداخت مبلغی کمتر سراغ فروشگاههای بینام و نشان نروند و صرفا از نمایندگیهای مجاز و معتبر خرید کنند تا پولشان هدر نرود.
محمدحسین علیاکبری - اقتصاد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
دکتر فواد ایزدی درگفت و گو با «جام جم»:
حسین حبیبی در گفتوگو با «جامجم» از سرچشمههای نگارگری گفت