سعید اوحدی در گفتوگو با تسنیم با بیان اینکه روز دهم ذیالحجه، روز اولی است که زائران رمی جمرات را انجام میدهند و همه اقشار این اعتقاد را دارند که پیش از ظهر رمی را انجام دهند، اظهار داشت: این کار در حالی انجام میشود که همه در احرام هستند، لذا به صورت طبیعی شاهد حجم زیادی از زائران برای شرکت در مراسم رمی جمرات هستیم.
وی افزود: متاسفانه نیروهای امنیتی سعودی بدون اعلام قبلی مسیری را بستند و موجب ازدحام جمعیت شدند که در نتیجه آن در 3 نقطه این حادثه تلخ ایجاد شد؛ همچنین در سالهای گذشته اجازه نمیدادند زائران چمدان، وسایل سنگین و ویلچر به همراه خود بیاورند اما امسال این محدودیت را برداشتند و بسیاری از زائران به خصوص زائران آفریقایی همراه خود چمدان و ویلچر آوردند که این موضوع باعث شد مانعی برای رسیدگی به حال زائران ایجاد شود.
رئیس سازمان حج و زیارت خاطرنشان کرد: متأسفانه در مسیر رمی جمرات خیمه برخی از کشورها را قرار دادند و چادر کشورهایی مانند الجزایر، بحرین و کویت در این مسیر قرار داشت و ماموران سعودی برای اینکه راه ورود به این خیمهها را ببندند، جلوی چادرها نرده زدند، لذا برای زائران رمی جمرات راه بنبستی ایجاد شد و برای همین آمار کشته شده بالا رفت و به نظر میرسد به بیش از 2 هزار نفر نیز برسد.
اوحدی با بیان اینکه زمان اتفاق حادثه، مرکز پزشکی حج و امدادگران آن 131 جان باخته و 60 مجروح را که در ابتدا اعلام کردیم، تا ساعت 17:30، شناسایی کردند و مجروحان را از محل حادثه خارج کردند، افزود: اما از ساعت 17:30 به بعد مدیریت سعودی، ناکارآمد شد و نظامیان وارد ماجرا شدند و فضا را امنیتی کردند و اجازه ندادند کسی وارد شود.
وی با بیان اینکه آنها مانده بودند که چه کاری باید انجام دهند، خاطرنشان کرد: تا حدود 8:30 شب یعنی حدود 12 ساعت بعد از حادثه مسیر باز شد و با توجه به اینکه پیشبینی نکردند، مجروحان را کجا باید ببرند، بیمارستانهای مکه از مجروحان پر شد و برخی بیماران را به جده، طائف و حتی ریاض بردند.
رئیس سازمان حج و زیارت ادامه داد: در این حادثه تلفنهای همراه زائران دیگر در اختیار آنها نبود و وقتی آنها به بیمارستانها ارجاع دادند، نمیتوانستیم با آنها ارتباط برقرار کنیم لذا یکی از دلایل کند شدن فرایند شناسایی زائران همین موضوع بود که آنها نمیتوانستند تماس بگیرند و ما مجبوریم به همه بیمارستانها سرکشی کنیم.
اوحدی با بیان اینکه برای این کار 10 کمیته تشکیل شد، گفت: در حال حاضر بیمارستانهای منا و عرفات را سرکشی کردیم و به سایر بیمارستانهای مکه در حال سرکشی هستیم، همچنین اکیپی به بیمارستان جده برای شناسایی مجروحانمان ارسال کردیم.
وی افزود: دلیل بالا بودن کشتهها نیز این بود که در تریلرها دارای سردخانه اجساد را به سردخانههای مکه، طائف و جده بردند، لذا باز مشکل پراکندگی اجساد نیز وجود داشت و از دیروز که دو مجوز به ورود به سردخانه و بیمارستان را به ما دادند، آمار گمشدگان نیز سیر نزولی پیدا کرد.
رئیس سازمان حج و زیارت خاطرنشان کرد: در سردخانهها هم اجازه نمیدادند، 2 هزار جسد را ببینیم و برای این کار آلبومی از 300 نفر عکس در اجساد سردخانهها به ما دادند که ما از آنها عکس گرفتیم تا در ستاد عکسهای آنها را با پاسپورتها تطبیق دهیم و روز گذشته به کمک این کار 90 زائر ایرانی را شناسایی کردیم.
اوحدی با بیان اینکه این 90 نفر جزء همان 131 نفر اولیه بود، گفت: امروز آلبوم دوم را درست کردیم و در حال حاضر نیروهای ما در سردخانهها هستند تا عکسهای آنها را به ستاد بیاورند و از امروز که زائران به هتلها میروند قرار شد، در سالنی مدیران کاروان را بیاوریم تا عکسها را شناسایی کنند.
وی با بیان اینکه تا پایان امروز وضعیت اجساد مشخص میشود و ترتیب اعزام آنها را صورت میدهیم، افزود: در نظر داریم روز دوشنبه ترتیب بازگشت مجروحان و اجساد قربانیان را بدهیم.
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
دکتر فواد ایزدی درگفت و گو با «جام جم»:
حسین حبیبی در گفتوگو با «جامجم» از سرچشمههای نگارگری گفت