گاهی بهعینه دیدهام که مسئولان سعودی از دانشجویان یا افراد کمسن و سالتر، برای برگزاری این مراسم بزرگ استفاده میکنند که این افراد نیز از توان و تجربه کافی بیبهرهاند. به همین دلیل لازم است اداره امور حج، تنها به عهده مسئولان عربستانی نباشد، بلکه باید مجمعی از کشورهای اسلامی، مدیریت مراسم حج را به عهده بگیرند.
البته باید پذیرفت که علاوه بر بیتدبیری مسئولان سعودی، بخشی از این مشکل هم به دلیل ازدحام بیش از حد زائران ایجاد میشود. بارها شاهد بودهایم که در مراسم رمی جمرات، ضربهای توسط فرد کنار دستی به شما زده میشود که امکان دارد آن ضربه، حاصل موج ضربهای باشد که در صدها متر آنطرفتر اتفاق افتاده است.
به دلیل همین ازدحامها و خطراتی که وجود دارد، باید شرایطی پیش بیاید که حجاج به صورت نوبتی و در گروههای کوچکتر، به رمی جمرات اقدام کنند. حتی در طواف کعبه نیز همین مشکل وجود دارد و باید در این مراسم نیز حجاج به گروههای کوچکتر تقسیم شوند.
واقعیت این است که با وجود ازدحام شدید جمعیت، افراد کهنسال یا معلول و بیمار، اگر یک لحظه کنترل خود را از دست بدهند و روی زمین بیفتند، برخاستن مجدد آنها به سختی انجام خواهد شد. بنابراین برای حل این مشکلات، باید تدابیر و پشتیبانی بهتری برای مراسم حج صورت پذیرد.
در شرایط کنونی باید کشورهای مسلمان با همفکری و هماندیشی با همدیگر، راهحلی برای این مشکل بیابند تا این وقایع تلخ، تکرار نشود.
اما اگر از زاویهای دیگر به این حادثه نگاه کنیم، احتمال اینکه کشته شدن حجاج به صورت عمدی اتفاق افتاده باشد نیز دور از ذهن نیست، زیرا از دولت سعودی، ارتکاب چنین اعمال شیطانی بعید نیست و حتی احتمال دارد دولت آمریکا نیز پشت پرده این وقایع، نقش داشته باشد.
دکتر احمد آریایینژاد - پزشک حج و نماینده مجلس
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
یک کارشناس روابط بینالملل در گفتگو با جامجمآنلاین مطرح کرد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد