روان‌شکافی

خشمتان را کنترل کنید

همه ما در زندگی روزمره، رفتار‌های متفاوتی از خودمان بروز می‌دهیم و براساس شرایطی که تجربه می‌کنیم، متفاوت عمل می‌کنیم. اتفاقاتی که مطابق میل ما نباشد، ما را برآشفته می‌کند و باعث می‌شود درباره ناکامی‌ها واکنش نشان دهیم و خشمگین شویم. خشم یک نوع احساس است که همواره بین دو حالت متغیر است و می‌تواند عصبانیت و ناراحتی جزئی یا در نوع حاد آن، واکنشی جنون‌آمیز باشد. یکی از شیوه‌های بیمارگونی که افراد از طریق آن خشم خود را نشان می‌دهند، پرتاب کردن شکستن و حمله‌ور شدن است.
کد خبر: ۸۲۷۱۷۴

افرادی که کنترل خشم ندارند و آستانه عقل پایینی دارند، وقتی عصبانی می‌شوند توانایی تفکر و تجزیه و تحلیل خود را از دست می‌دهند و در نهایت بیمارگونه لوازمی را که اطرافشان وجود دارد، پرتاب می‌کنند و افرادی را که کنارشان قرار دارند، مورد ضرب و شتم قرار می‌دهند. این افراد به عواقب ناشی از حمله‌ور شدن نیز فکر نمی‌کنند و در آن لحظه‌های خشم، ضربان قلبشان تغییر می‌کند و دچار رعشه درونی می‌شوند.

بسیار بارز است که این افراد تا وقتی خشم خود را از طریق شکستن ابراز نکنند آرام نخواهند شد. فردی که رفتارهای بشدت تکانشی از خود نشان می‌دهد، رفته رفته از سوی دیگران طرد می‌شود و عزت نفس او نیز صدمه می‌بیند.

برای درمان فردی که دچار پرخاش شدید است، توصیه می‌شود ابتدا از لحاظ روان‌شناختی مورد بررسی قرار گیرد و حتی در صورت لزوم دارودرمانی صورت گیرد و بشدت توصیه می‌شود از درمان‌های ترکیبی استفاده شود.

سایر روش‌های کنترل خشم عبارتند از:

ـ نفس عمیق و استفاده از تکنیک‌های تن‌آرامی

ـ شناسایی علائم بدنی قبل از خشم شدید. با شناخت این نشانه‌ها و کنترل آنها می‌توان از شدت یافتن خشم جلوگیری کرد. تغییرات جسمانی مانند افزایش ضربان قلب افزایش فشار خون، منقبض شدن عضلات، تغییر تنفس، مشت شدن دست‌ها و به هم فشردن دندان‌ها از نشانه‌های فیزیولو‍ژیک خشم است که به محض بروز لازم است از تکنیک‌های آرام‌سازی استفاده شود.

ـ فهرست 10 اتفاق اخیر را که منجر شده است، بشدت از کوره در بروید، بنویسید.

ـ اتفاقاتی را که مشترک هستند، دسته‌بندی کنید.

ـ فهرستی از راه‌های جایگزین که شما را آرام می‌کنند، تهیه کنید.

ـ تمرین کنید محیط را هنگام عصبانیت ترک کنید.

ـ روزانه 45 تا 60 دقیقه پیاده‌روی کنید، به گونه‌ای که ضربان قلب افزایش یابد.

ـ خسارت مالی و جسمی را که به خود و دیگران وارد کرده‌اید، محاسبه کنید.

ـ با فردی که حرف او روی شما اثر دارد، گفت‌وگو و شیوه ابراز خشم را بررسی کنید.

ـ روزانه چند بار تمرین ذهنی انجام دهید و بررسی کنید عواقب شکستن و پرخاش شدید چه خواهد بود و آن را یادداشت و با آن مقابله کنید.

دکتر مهرنوش دارینی

‌ روان‌شناس و مشاور

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها