استخرهای شنا به علت حضور افراد مختلف در آن، همواره در معرض آلودگیهای گوناگون قرار دارد. به همین دلیل استفاده از شیوههایی نظیر افزودن مواد شیمیایی ضدعفونیکننده به آب، از اصلیترین گزینهها برای کاهش این آلودگی است. همچنین بسیاری از استخرهای عمومی از سامانههای گوناگون تصفیه برای تمیز کردن آب موجود استفاده میکنند. همچنین تعویض پیوسته آب استخر نیز یکی دیگر از الزامات کنونی برای داشتن استخری تمیز است.
اما این شیوهها دردسرهای زیادی دارند. برای نمونه مواد شیمیایی ضدعفونیکننده نهتنها ممکن است عوارضی برای انسان داشته باشد، بلکه تاثیراتی ناخوشایند بر محیط زیست را نیز با خود به همراه خواهد داشت. تعویض آب نیز با توجه به محدودیتهای جهانی در دسترسی به منابع آب به هیچوجه گزینه مطلوبی به شمار نمیرود. به همین دلیل، یافتن راههایی دیگر برای تمیز کردن آب استخر میتواند در نهایت به سود سلامت افراد و محیط اطراف باشد.
شیوه سازگار با محیط زیست
یکی از شیوههای جایگزینی که در چند سال اخیر بشدت مورد استقبال قرار گرفته، ساخت استخرهای شنای طبیعی است. البته منظور از استخر طبیعی، برکه و آبگیرهای موجود در طبیعت نیست. استخر طبیعی، سازهای مشابه استخرهای معمولی است که فرآیند به کار رفته در آنها برای تصفیه آب، از سازوکارهای طبیعی استفاده میکند. در این استخرها، هیچ خبری از موادشیمیایی برای تمیز کردن آب نیست و در عوض این کار توسط گیاهان و البته برخی باکتریها به انجام میرسد.
در این شیوه هیچ نیازی به تعویض آب استخر نیست. آب استخرهایی که با این شیوه ساخته میشوند، در یک سیستم بسته جریان دارند. آب استخر توسط پمپهایی به بخشی دیگر منتقل شده، گیاهان به عنوان فیلتر برخی مواد را از آب گرفته و سپس این آب به بخش دیگری وارد میشود. در بخش دوم نیز برخی میکروارگانیزمها سایر مواد زائد موجود در آب را از بین برده و به این ترتیب آبی پاک و شفاف به دست میآید. همچنین چند بار در هفته، کیفیت آب مورد ارزیابی قرار میگیرد تا از تمیز بودن آن اطمینان حاصل شود.
البته برای کاهش احتمال ورود آلودگی به آب این استخرها، تدابیر دیگری نیز اتخاذ میشود. برای نمونه در برخی از استخرهای عمومی که از این شیوه استفاده میکنند، افراد باید پیش از ورود به استخر دوش بگیرند تا مواد زاید از طریق بدن آنها به آب استخر منتقل نشود. همچنین افراد حق استفاده از انواع لوسیون و کرمهای ضدآفتاب را ندارند. کف این استخرها نیز باید مرتب تمیز شود تا جلبکها فرصتی برای رشد در آن پیدا نکنند.
استقبال گسترده از استخرهای طبیعی
این شیوه تاکنون در چند کشور اروپایی بشدت مورد استقبال قرار گرفته است. برای نمونه در فرانسه 12 و در آلمان نیز حدود 100 استخر با این روش ساخته شدهاند. بعلاوه از کارایی این شیوه در ساخت استخرهای عمومی، برای ساخت استخر منازل و ویلاها نیز میتوان از این روش بهره گرفت. گفتنی است هزینه نگهداری و نیز زمان لازم برای تمیزکردن این استخرهای طبیعی به مراتب کمتر از استخرهای معمولی است.
استخرهای طبیعی؛ فرصتی ارزشمند برای ایرانیان
بر اساس اعلام کارشناسان، بحران کمآبی در سالهای آینده به تهدیدی جدی برای کشورمان بدل خواهد شد و حتی نشانههای این تهدید نیز اکنون در برخی مناطق ایران قابل مشاهده است. به همین دلیل بهرهگیری از راههایی که در نهایت بتواند به کاهش مصرف آب بینجامد از راهکارهای مقابله موثر با این روند است.
گسترش استفاده از استخرهای طبیعی در ایران میتواند ضمن کاهش مصرف آب، گزینه استفاده از مواد شیمیایی برای تمیز کردن آب را از میان بردارد. این مساله در نهایت به سلامت بیشتر محیط زیست و البته سلامت شهروندان میانجامد.
افزون بر این، از آنجا که فناوری زیستی ساخت این استخرها تا حدی جدید به شمار میرود، دانشگاهها و پژوهشگاههای ایرانی نیز میتوانند با بهرهگیری از توان مطالعاتی خود به تکمیل این فناوری بپردازند. این مطالعات و پیشرفتها نهتنها به گسترش این نوع از استخرها در ایران میانجامد، بلکه میتواند به صادرات خدمات فنی مربوط به آن و ارزآوری برای کشور هم کمک کند.
منابع: euronews و alternative ـ energies.net
جامجـم
صالح سپهریفر
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک پژوهشگر روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتوگو با امین شفیعی، دبیر جشنواره «امضای کری تضمین است» بررسی شد