مثلا معادن شن و ماسه را میتوان نزدیک بیشتر شهر و روستاهای کشور یافت، به همین علت فعالیت بیرویه و خارج از مقررات آنها زندگی شهرنشینی و روستاییان را با چالش روبهرو کرده است. برای نمونه معادن شن و ماسهای که در شهرستان قدس تهران فعال هستند سبب شده اهالی این منطقه همیشه با مشکل ریزگردها دست به گریبان باشند یا کم نیستند کشاورزانی که ادعا میکنند فعالیت معادن شن و ماسه سبب تخریب زمینهای زراعی و کمبود آب شده است.
این در حالی است که باید تاکید کرد فعالیت معادن شن و ماسه در منطقه 18 تهران و رودخانه کن نیز مشکلاتی جدی برای ساکنان این منطقه ایجاد کرده که کوچکترین آنها را میتوان تردد خودروهای سنگین در این منطقه دانست.
فعالیت معادن شن و ماسه بدون رعایت نکات زیستمحیطی آسیبهای زیادی در پی دارد؛ آلودگی هوا، آلودگی صوتی و آلودگی آب بخشی از این خطرات هستند. زشت شدن چهره شهر را نیز باید از دیگر عوارض این معدنکاوی به شمار آورد.
تهدید رودخانه و منابع آب
معادن شن و ماسه اکوسیستم رودخانهها را تخریب کرده و مقدمات آلودگی منابع آب زیر زمینی را نیز فراهم میکنند، چون فعالیت برخی معادن در سایه نبود نظارت آنقدر افراطی شده که تا عمق 60 متری نیز از این منابع برداشت میشود، به همین دلیل در صورتی که زباله یا پساب شیمیایی وارد این مناطق شود براحتی میتواند به منابع آب زیر زمینی نفوذ کرده و سبب آلودگی آن شود. افزون بر این باید تاکید کرد چنانچه مواد آلایندهای وارد این حفرهها نشود، دستکم با توجه به بحران آب در کشور انباشت آب در این چالهها افزایش تبخیر را در پی خواهد داشت.
علاوه بر تهدید منابع آب از طریق تبخیر، برداشت بی رویه منابع شن و ماسه بستر را برای هدر رفت نزولات جوی فراهم می کند، زیرا شن و ماسه در جذب نزولات جوی و انتقال آنها به سفرههای آب زیر زمینی نقش موثری دارد.
محمدحسین بازگیر، رئیس اداره حفاظت محیط زیست شهر تهران در گفتوگو با جامجم اظهار میکند: در شهر تهران و منطقه 18 حدود هشت معدن وجود دارد که از قبل فعال بودهاند، اما این معادن تازمانی که فعال هستند باید همه نکات زیستمحیطی را رعایت کنند.
در معادن رودخانهای شن و ماسه هدف استفاده از آورده رودخانه است، زیرا با گردش رودخانه ماسه در پایین دست نشست میکند و معدنکاوان باید از این ماسهها برداشت کنند، اما وقتی معدنکاوان به عمق رفته و اکوسیستم رودخانه را به هم میریزند، نمیتوان نام فعالیت آنها را بهرهبرداری و معدنکاوی گذاشت.
این در حالی است که گردانندگان این معادن باید شرایطی را در نظر بگیرند تا آلودگی هوا و منابع آب را به حداقل برسانند به این شکل که با استفاده از مه پاش میزان ذرات معلق را به حداقل رسانده و با به کار بردن فیلترهای خاص پسابهای خود را تصفیه کنند تا سبب کدر شدن آب رودخانهها نشوند.
رئیس اداره حفاظت محیط زیست شهر تهران درباره نحوه نظارت سازمان حفاظت محیط زیست بر فعالیت معادن شن و ماسه اظهار میکند: از طریق مراجعه مستقیم کارشناسان سازمان، خوداظهاری از طریق نظر آزمایشگاههای معتمد و سیستمهای سنجش آنلاین بر فعالیت معادن شن و ماسه نظارت داریم، اما برخلاف نظارتهای سازمان حفاظت محیط زیست معادن حاشیه رودخانه کن بیش از عمق مجاز برداشت کردهاند. بازگیر با تائید این تخلف ادامه میدهد: به همین دلیل فعالیت این معادن سبب تخریب بافت منطقه و رودخانه کن شده و برای شهروندان خطراتی در پی دارد. یکی از خطرات جدی این شکل معدنکاوی را باید بالا رفتن خطر سیلابها دانست، زیرا وقتی بستر رودخانهها تخریب شود در زمان وقوع حادثه سیلاب از کنترل خارج شده و میتواند آسیبهای جبرانناپذیری به شهروندان تحمیل کند به همین دلیل وزارت صنعت، معدن و تجارت باید هرچه زودتر به این مساله وارد شده و تکلیف این معادن را روشن کند. این در حالی است که باید به وضع معادن متروکه نیز رسیدگی کرد، در واقع وزارت صنعت، معدن وتجارت باید برنامهای برای احیای این معادن ارائه کند تا دیوارههای این معادن نیز دستکم تثبیت شود. بازگیر خاطرنشان میکند: تردد خودروهای سنگین در اطراف معادن نیز به مشکلات ترافیکی و آلودگی صوتی شهر دامن زده، علاوه براین فعالیت معادن شن و ماسه در منطقه 18 تهران سبب شده بافت مسکونی دچار گسست شود.
تقویتکننده ریزگردها
شیدا آکار، رئیس اداره محیط زیست شهرستان قدس نیز درباره تعداد معادن شن و ماسه غرب تهران به جامجم میگوید: روی تعداد معادن شهرستان شهریار و قدس اختلافنظر است، اما در کل میتوان گفت در قدس 60 ، شهریار 10 و ملارد یک معدن شن و ماسه وجود دارد.
باید یاد آور شد بیشتر معادن شن و ماسه تهران در غرب این استان قرار گرفته و سبب شدهاند این مناطق به شکل شن و ماسهای باقی بمانند، این در حالی است که باد غالب استان تهران از غرب میوزد و با رسیدن به این منطقه به حجم ریزگرد و ذرات معلق آن اضافه میشود، بنابراین باید از مسئولان خواست برای رفع این مشکل تلاش بیشتری بکنند.
رئیس اداره محیط زیست شهرستان قدس اظهار میکند: فعالیت سنگشکنی معادن سبب تولید گرد و غبار میشود. به همین دلیل آنها باید به آب فشان مجهز باشند تا گرد و غبار را کاهش دهند، علاوه بر این معدنکاوان باید محدوده کارگاه خود را نیز مالچپاشی کنند. وی درباره رعایت مقررات از سوی معدنکاوان یاد آور میشود: براساس آخرین مصوبه آنها تا عمق 25 متری باید فعالیت کنند، اما برخی تخلف کرده و تا عمق 60 متر نیز برداشت کردهاند. مشکل دیگری که ما با آن روبهرو هستیم جادههای دسترسی و فضای سبز است، زیرا برای این معادن باید کمربند سبز در نظر گرفت شده و جادههای دسترسی آنها نیز آسفالت شود. این در حالی است که مناطق مسکونی شهر قدس به سمت معادن کشیده شده و آلودگیهای ناشی از معادن روی زندگی ساکنان این مناطق تاثیر گذاشته است.
تشدید گرد و غبار، برهم زدن ساختار زمینشناختی، تشدید خطر سیلاب، کدر شدن آب و آلوده کردن منابع آب را باید برخی از تهدیدهای معادن شن و ماسهای دانست که نکات زیستمحیطی را رعایت نمیکنند. به همین دلیل باید از وزارت صنعت، معدن و تجارت و سازمان حفاظت محیط زیست خواست برای رفع آسیبهای زیستمحیطی معادن بیشتر تلاش کنند.
اولویت با محیط زیست است
نقش معادن را در ایجاد اشتغال و درآمد نمیتوان نادیده گرفت، اما باید هشدار داد پیش از هر تصمیمی مسئولان باید ابتدا به مسائل زیست محیطی توجه کنند، زیرا تمام فعالیتها در این عرصه با هدف کمک به انسان و داشتن زندگی بهتر انجام میشود.
به همین دلیل اگر از ابتدا تاثیر این فعالیت روی زندگی انسان بررسی نشود، نمیتوان از هدف درست آن اطمینان حاصل کرد. نباید فراموش کرد پرداختن به صنعت بدون توجه به محیط زیست تاکنون آسیبهای جدی زیادی به کشور تحمیل کرده است. برای نمونه میتوان به ماجرای سد گتوند اشاره کرد که اکنون به عنوان مشکلی بزرگ مطرح شده است. برای این که چنین مشکلاتی دوباره تکرار نشود باید از مسئولان خواست بیش از پیش به توسعه پایدار فکر کرده و قبل از اجرای هر پروژهای برای اخذ گزارش زیست محیطی آن اقدام کنند.
افزون بر این باید از نمایندگان مجلس و استانداران نیز خواست پیش از ارائه هر طرح یا مطرح کردن اظهار نظری درباره تاثیر آن بر محیط زیست، به حفظ گونههای جانوری و گیاهی کشور نیز بیندیشند، زیرا مدتی قبل یکی از استانداران، دولت قبل گورخر ایرانی را عامل بیکاری جوانان حوزه انتخابی خود دانسته بود، او در جمع اعضای کمیسیون صنایع و معادن مجلس گفته بود: « 300 گورخر منطقه حفاظت شده بهرام گور به مصیبتی برای مردم استان فارس تبدیل شده است.» استدلال او برای مطرح کردن ادعایش این بود که به دلیل وجود گورخرها مجوز عملیات معدنکاری در منطقه حفاظت شده بهرام گور صادر نمیشود.
جــامـعــه
مهدی آیینی
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در استودیوی «جامپلاس» میزبان دکتر اسفندیار معتمدی، استاد نامدار فیزیک و مولف کتب درسی بودیم
سیر تا پیاز حواشی کشتی در گفتوگوی اختصاصی «جامجم» با عباس جدیدی مطرح شد
حسن فضلا...، نماینده پارلمان لبنان در گفتوگو با جامجم:
دختر خانواده: اگر مادر نبود، پدرم فرهنگ جولایی نمیشد