روستای فلدهایم در 40 مایلی جنوب برلین قرار دارد. این روستا با جمعیت 150 نفری سالها پیش از فروریختن دیوار برلین، بخشی از آلمان شرقی بهشمار میرفت و کشاورزان در زمینهای این روستا که به دولت کمونیستی وقت تعلق داشت، کار میکردند.
کشاورزی پس از اتحاد دو آلمان، همچنان اصلیترین حرفه مردمان این روستا بود. اما یک رویداد در سال 1995 همه چیز را دگرگون ساخت.
نخستین نیروگاه بادی
روستای فلدهایم به خاطر موقعیت جغرافیایی خاص خود، همیشه در معرض جریان باد قرار دارد. در سال 1995، یک کارآفرین، نخستین توربین بادی را در این روستا نصب کرد تا از ظرفیت بالقوه موجود استفاده کند. اندکی بعد، قیمت سیبزمینی و شیر که دو محصول اصلی تولیدی این روستا بود در بازارهای اروپا کاهش یافت و در عوض، قیمت انرژی بشدت بالا رفت. به این ترتیب بود که ساکنان این روستا به این فکر افتادند که با اجاره زمینهای خود به شرکتهای تولید انرژی، کسب درآمد کنند.
در فاصله زمانی کوتاهی، یک شرکت آلمانی با اجاره برخی زمینهای این روستا، 43 توربین بادی با ظرفیت تولید 74.1 مگاوات برق را در این روستا نصب کرد.
انرژی خورشیدی روستا
در سال 2008 و با رونق یافتن بازار انرژی، این شرکت 44 هکتار از زمین یک پادگان سابق ارتش آلمان شرقی را که در پنج مایلی فلدهایم واقع بود خریداری و پس از پاکسازی، 284 پنل خورشیدی در آن نصب کرد. اکنون این نیروگاه خورشیدی میتواند در هر سال 2700 مگاوات برق تولید کند. انرژی تولیدی این نیروگاه خورشیدی وارد شبکه انتقال نیرو شده و این شرکت میتواند به ازای انرژی وارد شده، کسب درآمد داشته باشد.
انرژی زیستی
در همان سال، این شرکت با همکاری یک شرکت دیگر فعال در حوزه انرژی، نخستین نیروگاه گاز زیستی (biogas) این روستا را نیز راهاندازی کرد. این نیروگاه با دریافت فضولات دامها و نیز ضایعات ذرت تولیدی، به درآمدزایی بیشتر برای روستاییانی که 700 راس دام و 700 هکتار زمین کشاورزی داشتند کمک کرد. گاز تولیدی از ضایعات زیستی در این مجموعه میتواند ضمن تولید 400 کیلووات انرژی، حرارت مورد نیاز برای گرمایش خانههای روستاییان را نیز تامین کند. در سال 2009 بود که این روستا توانست همه انرژی مورد نیاز خود را از منابع پاک و تجدیدپذیر بهدست آورد.
خودکفایی روستاییان
ساکنان این روستا که حالا به درآمد بسیار خوبی دست یافته بودند، تصمیم گرفتند نقش فعالتری در این فعالیت اقتصادی ایفا کرده و برای تولید انرژی به شرکتهای دیگر محتاج نباشند. به همین دلیل، روستاییان پیشنهاد خرید یا اجاره شبکه انتقال نیرو این روستا را به شرکتی که مالکیت آن را در دست داشت ارائه کردند. این شرکت از قبول این پیشنهاد سرباز زد و به همین دلیل، مردم فلدهایم تصمیم گرفتند خودشان دست به کار شده و شبکهای مجزا برای انتقال نیرو در این روستا بسازند.
لذا هر کدام از ساکنان روستا مبلغ 3000 یورو را به این کار اختصاص دادند و با کمک یارانههای اتحادیه اروپا و نیز دولت آلمان توانستند شبکه هوشمند انتقال نیرو را در سال 2010 تکمیل کنند. به این ترتیب فلدهایم، بهتنها روستای دارای شبکه مستقل انتقال نیرو در آلمان بدل شد. به این ترتیب ساکنان این روستا توانستند برق تولیدی خود را بهصورت مستقیم به مصرفکنندگانی در شهرهای مختلف رسانده و بردرآمد خود نیز نظارت مستقیمیداشته باشند.
فقط یک درصد
در حال حاضر روستای فلدهایم فقط یک درصد از انرژی برق تولیدی خود را مصرف کرده و بقیه را از طریق شبکه مستقل انتقال نیرو به شهرهای دیگر ارسال میکند. در حال حاضر هزینه برق برای ساکنان این روستا 31 درصد و هزینه گرمایش نیز 10 درصد نسبت به گذشته کاهش یافته است. انرژی گرمایی بهدست آمده از نیروگاه زیستی این روستا سبب صرفهجویی در مصرف 160 هزار لیتر سوخت میشود.
افزون بر این، هر ساله 11 میلیون لیتر کود با کیفیت بالا بهعنوان پسماند از این نیروگاه بهدست میآید که برای کشاورزی بسیار سودمند است. با وجود این یکی از مشکلات در زمینه استفاده از توربینهای بادی، سروصدای ناشی از چرخش پرههای آن است.
با اینکه اهالی این روستا اهمیتی به این سروصدا و یا منظر ناخوشایند آن نمیدهند، اما ساکنان روستاهای همجوار به این مساله اعتراض دارند. به همین دلیل، برق تولیدی در فلدهایم با قیمتی ارزانتر به ساکنان روستاهای اطراف فروخته میشود تا آنها نیز با این فعالیت زیستمحیطی همراه شوند.
صالح سپهریفر - جامجم
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در استودیوی «جامپلاس» میزبان دکتر اسفندیار معتمدی، استاد نامدار فیزیک و مولف کتب درسی بودیم
سیر تا پیاز حواشی کشتی در گفتوگوی اختصاصی «جامجم» با عباس جدیدی مطرح شد
حسن فضلا...، نماینده پارلمان لبنان در گفتوگو با جامجم:
دختر خانواده: اگر مادر نبود، پدرم فرهنگ جولایی نمیشد