یکی از بزرگترین بازندگان یا به عبارت فرنگی آن لوزرهای جهان، رونالدو بود که در سال 1976 با سه نفر دیگر ازجمله استیو جابز، شرکت اپل را تاسیس کرد. با این حال او کمی بعد از تاسیس شرکت، از آینده آن ترسید زیرا به عقیده او نمیشد به دیگر موسسان جوان آن اعتماد کرد و ممکن بود همه پول سرمایهگذاری از بین برود. دو هفته بعد از انعقاد قرارداد فسخ مشارکت او در سهام اولیه، 2300 دلار به او داده شد تا او دیگر در اپل سهمی نداشته باشد. این در حالی است که او حالا میتوانست بیش از 20 میلیارد دلار سرمایه یا به عبارتی سود داشته باشد.
یکی از مرگبارترین اشتباهات بشر مربوط به حادثه پایپر آلفا بوده است. ماجرا این است که در جریان یک اقدام فنی در یک سکوی نفتی، کارگری بدون اینکه از ماجرای فنی خبر داشته باشد یک کلید را فشار میدهد، اما فشار دادن این کلید مساوی است با انفجاری بزرگ که در جریان آن 167 نفر کشته میشود و حدود سه میلیارد و 400 میلیون دلار هم خسارت وارد میآید! اگر کارتان فنی است و مخصوصا اگر در بخش نفت و گاز هستید به کلیدها دقت بیشتری کنید.
بشنوید از یک فروشنده بیحواس ژاپنی که در بورس این کشور به جای اینکه یک سهم از یک شرکت مهم و معروف را به 610 هزار ین بفروشد، 610 هزار سهم را به یک ین فروخته است! پس از این اشتباه تاریخی تلاشهایی برای لغو شدن معامله انجام شد، اما در نتیجه شرکتی که این کارمند برای آن کار میکرد متحمل ضرری بالغ بر 225 میلیون دلار شد. این مبلغ از تولید ناخالص داخلی سه کشور جهان بیشتر است و به معنای این است که بتوانید حقوق یک کارگاه با صد نفر کارگر را طی 50 سال بدهید در حالی که هر کارگر برای هر ساعت از شما 15 دلار (کف حقوق کارگران در آمریکا) را مطالبه کند!
میدانیم که سیستم اندازهگیری در آمریکا با دیگر نقاط جهان فرق دارد. به عبارتی در جهان دو نظام اندازهگیری برای قد و وزن و... وجود دارد؛ نظام متریک و نظام آمریکایی. حالا این تفاوت باعث شده که ناسا، سازمان فضایی ایالات متحده در یکی از پروژههای خود اشتباه کند و هزینه زیادی برای این خطا بپردازد. ماجرا این بوده که دانشمندان برنامهنویس برای یک فضاپیما از مقیاس پوند استفاده کرده بودند، اما ناسا گمان کرده که آنها این مقیاس را با نیوتن محاسبه کردند. (هر پوند مساوی با 5/4 نیوتن است) حاصل یک خطای بزرگ است که نتیجه آن حدود 125 میلیون دلار خسارت بوده است! قابلی هم ندارد.
اشتباه دیگر را بشنوید از یک تولیدکننده محصولات بهداشتی که در یک پیشنهاد تخفیف به مشتریان خود اعلام کرد با خرید 45 کیلو از محصولات این تولیدکننده میتوانند برنده دو بلیت رفت و برگشت هواپیمایی به هر کجا که خواستند بشوند. مشکل اینجا بود که مدیران شرکت بدرستی محاسبات خود را انجام نداده و متوجه نبودند که حتی خرید 45 کیلو از محصولات به صورت عمده هم به اندازه پول بلیت نیست. با این حال این مدیران مجبور شدند برای 200 هزار فردی که ثبتنام کرده و محصولات را خریده بودند بلیت هواپیما تهیه کنند و از این طریق متحمل 74 میلیون دلار خسارت شدند. گفته میشود که بعد از این واقعه مدیران از کار برکنار شدند و واحد اروپایی این شرکت هم فروخته شد.
اشتباه دیگر را بشنوید از خطوط ریلی فرانسه که در نوشتن اعداد مربوط به عرض قطارهای سفارشی خود دقت لازم را نکرد و باعث شد قطارها برای عبور از کنار هم مناسب نباشد. جالب اینکه شرکت سازنده هم دقتی در ساخت پلتفرمها نکرده و اعداد را دوباره بازبینی نکرد تا اینکه در نهایت 68 میلیون دلار خسارت برای دوباره بازبینی پلتفرمها صورت گیرد.
در پایان بد نیست که از اشتباه تاریخی برخی افراد در کشور خودمان هم بگوییم. به جای خانه آیتالله مدرس در تهران که برای آن بودجه خرید و مرمت تصویب شده بود؛ خانه همسایه مدرس را خریده و مرمت کردند! جالب است بدانید که در جریان عملیات اجرایی این کار، خانه خود مدرس تخریب شد!
مصطفی مسجدیآرانی/ چمدان (ضمیمه آخر هفته روزنامه جام جم)
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک پژوهشگر روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتوگو با امین شفیعی، دبیر جشنواره «امضای کری تضمین است» بررسی شد