در بعضی از تماسها این افراد شماره حساب و رمز دوم کارت افراد را برای ارسال جایزه از آنها میخواهند که باید توجه داشت با ارسال شماره حساب و اطلاعات شخصی و رمز دوم کارت، افراد کلاهبردار میتوانند حساب اشخاص را خالی کنند.
نمونه دیگری از این نوع کلاهبرداریها به این روش انجام میشود که پیامکی در مورد برنده شدن در قرعهکشی طرح هزاران لبخند همراه اول یا مسابقههای مشابه در دیگر اپراتورها ارسال میشود. افراد کلاهبردار با ترفندهای خاص افراد را پای دستگاههای خودپرداز بانکها کشانده و با عملیات متقلبانه اطلاعات شخصی بانکی و رمز دوم کارت وی را به دست آورده و با استفاده از این اطلاعات اقدام به اخذ وجه از حساب شخصی مالباخته میکنند؛ البته باید در نظر داشت این افراد به قدری ماهرانه عمل میکنند که اگر شخص با شمارههای ارائه شده توسط این افراد تماس بگیرد با صدای ضبط شده اپراتورهای تلفن همراه مواجه خواهد شد که جای هیچ گونه شک و شبههای برای او باقی نمیماند.
برنامه مستند «بیراهه» که از شبکه یک سیما پخش میشود در هفته گذشته با موضوع کلاهبرداریهای پیامکی روی آنتن رفت.
کلاهبرداری به بهانه جایزه
یکی از این کلاهبرداران درباره شگردش میگوید: به جرم کلاهبرداری تلفنی دستگیر شدهام. ما یک گروه بودیم که چند نفرمان داخل زندان و چند نفر دیگر هم بیرون از زندان فعالیت میکردیم. باارسال پیامک به افراد، اعلام میکردیم شما در یک جشنواره فلان مبلغ را برنده شدهاید. بعضی اوقات تلفنی صحبت میکردیم.در حالت تلفنی طعمهها راحتتر نرم شده و قبول میکردند برنده قرعهکشی شدهاند. بعد فرد مورد نظرمان را پای دستگاههای عابر بانک میکشاندیم.با وارد کردن کدهایی که مالباخته به دستور ما اجرا میکرد،رمز دوم کارتش را پیدا میکردیم و میتوانستیم به صورت اینترنتی از حسابش پول برداشت کنیم. من از کدها و کارهای تخصصی اطلاعاتی نداشتم و فقط در بیرون از زندان پولهایی را که کلاهبرداری شده و داخل کارتهای مورد نظر واریز میشد، دریافت میکردم.البته پول را به صورت نقد دریافت نمیکردم و با کارت عابربانک سکه و طلا میخریدم.
سیمکارت داخل زندان 150 هزار تومان
یکی دیگر از اعضای این گروه که او هم داخل زندان به فعالیت خود میپرداخت در باره چگونگی ارتباط برقرار کردن با طعمههای خود میگوید: ورود سیمکارت به زندان کار راحتی نیست و ما قاچاقی سیمکارت وارد میکردیم. همدستانمان این سیمکارتها را حدود 30 یا 40 هزار تومان در بیرون از زندان برای ما میخریدند و ما هم آنها را 150 تا 200 هزار تومان به زندانیان دیگر میفروختیم.اکثر این سیمکارتها به «کلاه زن»ها فروخته میشد.در زندان «کلاه زن» یک اصطلاح است و به افرادی گفته میشود که به دیگران زنگ میزنند یا پیامک میدهند و با دروغهای متفاوت از مردم پول میگیرند.
وی ادامه داد: ما همیشه سیمکارت داشتیم و همدستان آنها باید بیرون از زندان به حساب ما پول واریز میکردند تا داخل زندان سیمکارت را تحویلشان میدادیم.
اکثر افرادی که در این برنامه به عنوان مالباخته حضور داشتند بیتوجهی خود را بزرگترین عامل این اتفاق میدانند، زیرا هر سازمان دولتی یا رسمی برای معرفی برندگان خود در قرعهکشیهای مختلفاز شمارههای خاصی استفاده میکند نه یک شماره اعتباری.این کلاهبرداران از سرقت 400 هزار تومانی تا 11 میلیونی در پرونده خود دارند و اکثر کلاهبرداریهای خود را از طریق پیدا کردن رمز دوم کارت طعمه خود و پی بردن به اطلاعات حساب او انجام میدادند.
افتتاح حساب با مدارک جعلی
یکی دیگر از اعضای باند کلاهبرداران پیامکی که بیرون از زندان با گروه فعالیت میکرده درباره نقش خود گفت:برادرم که در زندان بود به من زنگ زد و خواست برایش یک حساب بانکی باز کنم. من هم این کار را انجام دادم و به در خواست خودش رمز دوم کارت بانکیاش را هم فعال کردم و این نخستین فعالیتم با گروه بود.در مواقع دیگر با من تماس میگرفت و میگفت فلان پول را از حساب بردار و جا به جا کن و من هم حرفهایش را گوش میدادم.گاهی اوقات هم برای او و دوستانش سیمکارت میگرفتم.
وی ادامه داد: سیمکارتهای بینام و نشان را از امور مشترکین میخریدیم و برای گرفتن این سیمکارتها یا پول بیشتری میدادیم یا اگر هم از ما اطلاعات و مشخصاتی میخواستند از کارتهای شناسایی دزدی استفاده میکردیم.از بعضی مغازهها هم میشود سیمکارتهای بی نام و نشان خریداری کرد که البته این نوع از سیمکارتها بعد از سه ماه خود به خود قطع میشود. هر بار 50 تا 60 سیمکارت برای گروه تهیه میکردم.
این عضو باند کلاهبرداری درباره حسابهایی که پول کلاهبرداری شده را به آنها واریز میکردند ، میگوید:این حسابها به نام شخصیتهای جعلی بودند.حسابهایی بودند که افراد گروه،با مراجعه به بانکها و با اطلاعات و مدارک جعلی یا دزدی باز میکردند.بعد از آنکه پولها به این حسابها واریز میشد،ما ازطریق دفاتر پیشخوان به پول نقد تبدیلشان میکردیم.کارت را به دستگاه میکشیدیم و بعد صاحبان پیشخوانها کارمزد مورد نظر خود را کم میکردند و پول نقدی به ما تحویل میدادند.
وی همچنین گفت:اکثر اوقات زمانی که به دفاتر پیشخوان مراجعه میکردیم، افراد فقط پورسانت کار را کم میکردند و سوالی در باره مالکیت کارت نمیپرسیدند. بعضی اوقات هم به دلیل این که کارت شناسایی از ما نمیگرفتند، پول پورسانت بیشتری دریافت میکردند. کلاهبرداریهای پیامکی روشهای مختلفی دارد که مهم ترین و رایجترین شیوه این کلاهبرداریها همین روش استفاده از رمز دوم است.
هشدار پلیس
سرهنگ سید موسی حسینی، رئیس پلیس فتا در استان فارس در باره این شگرد میگوید:روش کار این کلاهبرداران به گونهای بوده که پس از ارسال پیامک مبنی بر برنده شدن افراد در مسابقات گوناگون آنها را در مرحله اول مطلع میکردند و در مرحله دوم گفتند شما اگر مایل به دریافت جایزه خود هستید میتوانید به فلان آدرس در تهران یا در جاهای دیگر مراجعه کنید.اکثر طعمههای این افراد در شهرستانها ساکن بودند و توانایی رفتن به استان مورد نظر و دریافت جایزه را نداشتند و در نهایت قضیه به آنجا میرسید که افراد را پای عابر بانکها میکشاندند. در آنجا نیز به طعمههایشان میگفتند برای دریافت جایزه خود باید کارهایی را که ما میگوییم با دستگاه عابر بانک انجام دهید تا پول به حسابتان واریز شود.افراد نیز با وارد کردن کدهایی که دزدان میگفتند،متوجه میشدند حسابشان در چند دقیقه خالی شده است.
سرهنگ حسینی ادامه داد: ما موفق شدیم 23 نفر از اعضای این شبکه بزرگ کلاهبرداری را شناسایی و دستگیر کنیم.آنها نیز پس از انتقال به پلیس فتای استان فارس، همگی به جرم خود اعتراف کردند.
وی از مردم خواست با هر پیامک نامعتبری فریب نخورند و قبل از انجام هرگونه عملی از صحت پیامک دریافت شده اطمینان کسب کنند. این مجرمان اغلب گزینه انگلیسی انتخاب میکنند تا طعمه متوجه کلاهبرداری نشود.
سردار احمد گودرزی، فرمانده انتظامی استان فارس نیز از دیگر حاضران در این قسمت از برنامه بیراهه بود.
سردار گودرزی درباره دستگیری این گروه کلاهبرداران پیامکی گفت:پیگیری این اقدام مجرمانه باند تبهکاری که در سطح کشور فعالیت میکردند، در دستور کار نیروی انتظامی استان فارس قرار گرفت.همکاران ما به صورت شبانهروزی و بعد از چهار ماه فعالیت اطلاعاتی، موفق شدند سرنخی را از این باند تبهکار در یکی از استانهای مرکزی کشور به دست آورند. متاسفانه بعد از دستگیری این افراد متوجه شدیم آنها بسیاری از فعالیتهایشان را برای شکار طعمههای خود در زندانها انجام میدادند.
وی ادامه داد: این تبهکاران از داخل زندان با سیمکارتهای متعدد تماس میگرفتند و بیرون از زندانها نیز عواملی داشتند.وقتی که چند هزار پیامک را به صورت سریالی برای مردم میفرستادند، با کسانی که جوابشان را دادند تماس دوباره برقرار میکردند،البته این بار برای شناسایی نشدن،سیمکارت قبلی خود را خاموش میکردند و با سیمکارت جدید زنگ میزدند.عواملشان هم در بیرون از زندان پیگیر کارها بودند.
فرمانده انتظامی استان فارس ضمن ابراز تاسف از انجام این تبهکاریها توسط زندانیان به آنان هشدار داد و افزود: اینگونه مجرمان باید حواسشان باشد و از اینگونه اعمال دست بردارند زیرا نیروی پلیس با امکاناتی که در دسترس دارد و با توجه به پیشرفتی که امروزه در سیستم نیروی پلیس به وجود آمده براحتی میتواند تبهکاران را پیدا و دستگیر کند. مخصوصا با وجود افراد متخصصان و مهندسانی که با پلیس همکاری میکنند، کار ماموران در دستگیری مجرمان بسیار راحتتر شده است.
تپش (ضمیمه چهارشنبه روزنامه جام جم)
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتوگوی «قابکوچک» با رسول نجفیان، بازیگر، نویسنده و مجری پیشکسوت تلویزیون مطرح شد
بررسی ابعاد مختلف سواد سلامت در گفتوگوی «جامجم» با یک دکتر روانشناس کودک و نوجوان:
دکتر اکبر نصرالهی، استاد ارتباطات و رسانه با اشاره به پدیده تازه این روزها، از وارونگی افکار عمومی میگوید
در گفتوگوی «جامجم» با حسن کاظمی قمی دیپلمات نزدیک به حاجقاسم بررسی شد