به گزارش جام جم آنلاین دکتر عماد افروغ جامعه شناس و استاد دانشگاه در گفت و گو با ستاد خبری جشنواره آئینی، فرهنگی، هنری و تجسمی شمسه گفت: جهان امروز در فضای آکادمیک بحث توسعه، بسط و توسعه فرهنگی را پذیرفته که منطبق با ارزش ها، فرهنگ ها و گذشته مردم، زیست جهان آنان و مهارت های مردمی است که برای شکل گیری این توسعه پایدار، لازم است توسعه فراگیر مردمی ایجاد شود.
وی افزود: لازمه رسیدن به این نقطه ایده آل این است که با تدارک و برگزاری برنامه ها و جشنواره های مختلف، مردم را در رخدادهای سیاسی، اجتماعی، فرهنگی و ... مشارکت دهیم تا پی ببریم اقشار گوناگون چگونه در زندگی روزمره خود، راه حل برون رفت از مشکلات را به دست می دهند.
افروغ اظهار داشت: نفس برگزاری مجموعه جشنواره های آئینی، فرهنگی، هنری و تجسمی شمسه، مبارک است و علی القاعده باید در راستای مردم گرایی و مشارکت فعال همراه با محتوا گرایی و کشف و فهم خلاقیت ها و مهارت های عملی نهفته در زیست جهان مردم حرکت کند. قطعاً درجه توفیق حکومت های موفق به دلیل همین دراز کردن دست نیاز به سوی مردم و استفاده از تجربه زیستی آنان در میان این دسته از حکومت ها بوده است.
این جامعه شناس و استاد دانشگاه با بیان اینکه دستیابی به این اتفاق در جامعه امروز، نیاز به لوازمی دارد تا با استمداد از آن بتوانیم نگرش ها را نسبت به ملاک های لازم برای خلاقیت و نخبگی تغییر دهیم، گفت: اما متاسفانه در این راستا بدون توجه به ظرف و عنایت به زمینه های مشارکت، بیشتر شعار مشارکت و شعار سیاسی داده شد و تاکنون شنیده نشد چهره ماندگار و برجسته از میان افرادی انتخاب شود که از هیچ، همه چیز ساخته باشند؛ بلکه کسانی درخشیدند که گرچه خلاقیت و مهارت به خرج دادند، اما در ظرف خود و با توجه به فرصت های بسیار و امکانات در اختیار توانستند خوش بدرخشند.
افروغ ادامه داد: ما در این میان به سراغ تیتردارها و مدرک دارها رفتیم، به سراغ تک درخت های بیابان نرفتیم که در بیابان لم یزرع رشد کرده و به درختی تنومند تبدیل شده باشند. چهره های خلاقی که بدون امکانات می درخشند همان تک درخت هایی هستند که بدون توجه به مساعد و نامساعد بودن شرایط اجتماعی رشد کرده اند و این گونه نیست که اگر مسیر هموار باشد هزینه نکرده باشد.
وی با تاکید بر اینکه چه خوب است که از تیتر گرایی که به غلط بر پیشانی افراد می چسبد خارج شویم، اظهار داشت: ما هنوز نتوانستیم معنای نخبه را چنان که بایسته و شایسته است، تعریف کنیم و اغلب دچار شکاف بین نهادهای رسمی و غیر رسمی هستیم که این مسئله، شرایط عدم استفاده از تمامی قابلیت های موجود در اجتماع را فراهم می آورد.
عماد افروغ خاطرنشان کرد: کشف این قابلیت ها نیز نباید به صورت نمادین و نمایشی صورت گیرد؛ بلکه لازم است جهان بینی درست و تعریف شده ای برای آن وجود داشته و تئوری های محکم و ارزشمندی در پس آن باشد. افراد بسیاری در اجتماع امروز وجود دارند که شایستگی دارند، ولی فرصت ندارند. از سویی بسیاری نیز شایستگی ندارند، اما به غلط فرصت های بسیاری در اختیار دارند.
این استاد دانشگاه گفت: انسان ها قابلیت های بسیاری دارند که برخی از این توانایی ها به فعلیت رسانده می شوند و برخی هم فرصت ندارند که قابلیت ها را به فعلیت بیشتر برسانند. حل این معضل وظیفه نهادهای فرصت ساز است که زمینه مشارکت مردم در عرصه های مختلف اجتماع و حمایت از آنان را فراهم می آورند.
افروغ در ادامه گفت: من خود فرد قابلی را در یکی از روستاها می شناسم که دارای قابلیت ها و استعدادهای فراوانی است که می توان گفت با توانایی های بسیار خود، نظر مساعد تمامی مردم آن روستا ولو تحصیل کردگان را به خود جلب کرده است؛ تا جایی که اهالی روستا در زمان بروز هر مشکل و پیشامدی به او رجوع می کنند. من این چهره را به عنوان نخبه و مبتکر به دست اندرکاران معرفی کردم تا بتواند داشته هایش را بهتر پرورش دهد و حداقل مورد تشویق و حمایت قرار گیرد؛ اما آنان گفتند که این فرد مدرک و گواهی ندارد، در حالی که به نظر من مدرکی که نتواند بیانگر معرفت عملی باشد به هیچ دردی نخواهد خورد.
وی با بیان اینکه اکنون شرایط ضد استعداد و خلاقیت حاکم است و بزرگ ترین مشکل ما نیز در نخبه گرایی مان خلاصه می شود، افزود: جشنواره های «شمسه» باید این استعدادها را بارور کند تا کشف و معرفی شوند و نامشان در دهان ها بیفتد تا دیگران نیز برای پیشرفت، دیده شدن و درخشیدن تشویق شوند.
افروغ تصریح کرد: «شمسه» باید اقشار مختلف را به این باور برساند که نظام و جامعه نسبت به استعدادها و خلاقیت ها بی تفاوت نیست؛ بلکه هم توجهات لازم را دارد و هم با حمایت از این قابلیت ها، فرصت بیشتری را در اختیار افراد قرار می دهد.
این جامعه شناس در پایان خاطرنشان کرد: امید دارم با تدارک چنین برنامه هایی، حداقل نام این نخبگان گمنام به عنوان چهره های نخبه برجسته محل مطرح شود و حتی اگر این افراد مورد تشویق و تقدیر قرار نگیرند نشاط و امید در آنان ایجاد شود. در صورتی که برای پیشبرد چنین راهکارهایی شرایطی فراهم شود تا این فرصت ها، بستری برای بروز خلاقیت باشد ما شاهد قابلیت های زیادی خواهیم بود که پی در پی به فعلیت می رسند.
مجموعه جشنواره های آئینی، فرهنگی، هنری و تجسمی شمسه برای چهارمین سال پیاپی در 12 عنوان جشنواره «قرآن در زندگی»،«نهج البلاغه وزندگی»، «دعا و نیایش»، «فیلم»، «تئاتر»، «نقاشی و تندیس»، «گرافیک و تصویر سازی»،«خوشنویسی»، «سرود و موسیقی»، «کاریکاتور»، «شعر و ادب» و «عکس» در سطح تهران با هدف شناسایی برگزار می شود. شرکت برای عموم شهروندان آزاد است و علاقمندان می توانند برای کسب اطلاعات بیشتر به سایت www.sham3.irمراجعه کنند. شهروندانی که تا پایان اردیبهشت ماه 94 ثبت نام کرده اند، تا پایان خردادماه مهلت دارند آثار خود را سرای محله خود ارائه کنند.
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
یک کارشناس روابط بینالملل در گفتگو با جامجمآنلاین مطرح کرد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد