پژوهشگران سوئدی دریافتند احتمال ابتلای کودکانی که در منزل آنها ظرفها به جای ماشین ظرفشویی با دست شسته میشود حدود ۴۰ درصد کمتر است. گمان میرود دستها به اندازه ماشین ظرفشویی در تمیز کردن ظرفها موفق نیستند. این نکته برخلاف آنچه به نظر میرسد یک مزیت به شمار میرود؛ زیرا وقتی اعضای خانواده در معرض باکتریهای بیشتر قرار میگیرند، بدن آنها در مقابل آلرژیها مقاوم میشود.
پژوهشگران حوزه سلامت معتقدند تماس بیشتر با باکتریها در سالهای اولیه زندگی، دستگاه ایمنی بدن کودکان را تحریک میکند و این تحریک موجب کاهش ابتلای کودکان به آلرژی میشود. نوع شیوه زندگی و اینکه در نهایت ظرفها چقدر تمیز خواهند بود به عوامل مختلفی بستگی دارد. درآمد پایین، داشتن خواهر و برادرهای بزرگتر، زندگی در مکانهای شلوغ و بزرگ شدن در کشورهای در حال توسعه از جمله عواملی هستند که کودک را در معرض باکتریهای بیشتر قرار میدهند و به این ترتیب او را در برابر آلرژیها مصون نگه میدارند.
در این مطالعه، پژوهشگران هزار کودک را که در دو منطقه مختلف در سوئد زندگی میکردند مورد بررسی قرار دادند. والدین پرسشنامههایی دریافت کردند که از آنها میپرسید آیا کودک هفت تا هشت سالهشان اگزما، آسم یا آلرژیهای فصلی دارد. آنها همچنین باید مشخص میکردند در منزلشان ظرفها به چه طریقی شسته میشود. در قسمت دیگری از پرسشنامه والدین باید پاسخ میدادند که کودکشان هر چند وقت یکبار از غذاهای حاوی مخمر یا محصولات تازه کشاورزی استفاده میکند. نتایج نشان داد از میان کودکانی که والدین آنها ظرفها را با دست میشستند، میزان ابتلا به آلرژی حتی کمتر از آنهایی بود که از غذاهای حاوی مخمر یا محصولات تازه کشاورزی استفاده میکردند.
براساس فرضیه بهداشت، هر چه کودک در سالهای اولیه زندگی بیشتر با باکتریها در تماس باشد، سیستم ایمنی بدن او در برابر آلرژیها مقاومتر خواهد شد. مساله اینجاست که این اتفاق زمانی تاثیرگذار خواهد بود که پیش از شش ماهگی اتفاق بیفتد، اما یک نوزاد شش ماهه چون بیشتر از سینه مادر تغذیه میکند تماس چندانی با ظرف و ظروف آشپزخانه ندارد. پژوهشگران یادآور میشوند با وجود جذابیت یافتههای فوق، هنوز خیلی زود است که بخواهیم ظرف شستن با دست را به عنوان یک راهکار ساده برای پیشگیری و مقابله با آلرژی توصیه کنیم.
Live Science / مترجم: صدف دژآلود
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
دکتر فواد ایزدی درگفت و گو با «جام جم»:
حسین حبیبی در گفتوگو با «جامجم» از سرچشمههای نگارگری گفت