رویترز خبر داد که چنین اقدامی هرگونه اقدام احتمالی آتی کنگره آمریکا در مخالفت با توافق 1+5 با ایران را بی اثر خواهد کرد.
براساس این گزارش، کشورهای روسیه ، آمریکا، بریتانیا، فرانسه و چین به عنوان اعضای ثابت شورای امنیت به همراه آلمان هفته آینده مذاکرات دشواری را با ایران برای دستیابی به توافق خواهند داشت.
یک منبع رسمی نزدیک به مذاکره کنندگان غربی در این باره به رویترز گفته است: اگر توافق حاصل شود، ما مایل هستیم موضوع لغو تحریمها را به سرعت در شورای امنیت سازمان ملل مطرح کنیم.
چندی پیش 47 سناتور آمریکایی اعلام کرده بودند هر توافقی با ایران تنها تا پایان دوران ریاست جمهوری اوباما دوام خواهد داشت، اما درصورت لغو سریع تحریمهای ایران در شورای امنیت سازمان ملل ، رییس جمهور بعدی آمریکا نیز قادر به لغو توافق نخواهد بود.
رویترز در گزارش خود آورده است که چنین اقدامی هرگونه تلاش جمهوریخواهان در آینده برای بیاثر کردن توافق 1+5 با ایران را خنثی خواهد کرد.
نامه سناتورهای آمریکایی پیش از این علاوه بر انتقاد دولتمردان آمریکا، انتقاد شرکای اروپایی واشنگتن را نیز برانگیخته بود.
سخنگوی دولت فرانسه در همین راستا دو روز پیش، از تعیین تکلیف مذاکرات هستهای با ایران طی 7 تا 10 روز آتی خبر داده بود. استفان لوفل تاکید کرده بود : هرگونه توافق هستهای با ایران باید محکم و پایدار باشد.
جان کری وزیر امور خارجه آمریکا نیز گفته بود نامه 47 سناتور کنگره به ایران، نمیتواند تغییری در توافق احتمالی در مذاکرات هستهای ایجاد کند.
وزیر امور خارجه ایالات متحده گفته بود که این نامه از نظر او « فوق العاده باورنکردنی » است.
کری تاکید کرده بود :درباره مذاکرات ما از ابتدا به روشنی گفتیم که به دنبال توافقی هستیم که قابلیت اجرایی داشته باشد. ما حتی با ایران روابط دیپلماتیک نداریم. نامه سناتورها به غلط میگوید که ما به دنبال یک توافق الزامآور قانونی با ایران هستیم. این غلط است. میگویند کنگره میتواند هر زمان که خواست جزییات توافق را تغییر دهد که مطلقا غلط است. آنها (کنگره) حق تغییر در توافقی که بین رهبران دو کشور به دست آمده ندارند. حالا ممکن است یک رییس جمهور با دیدگاه متفاوت سر کار بیاید، اما فکر نمیکنم که اگر این توافق به هدفش برسد، هیچ رییس جمهوری بیاید و زیر توافقی بزند که امضای روسیه، چین، فرانسه، آلمان و بریتانیا را پای خود دارد؛ توافقی که از نظر همه توافق خوبی است. چنین اتفاقی نخواهد افتاد.در طول ۲۹ سالی که در مجلس سنا بودهام، هرگز چیزی مانند این را نشنیدهام. این نامه، بیش از دو قرن سابقه سیاست خارجی آمریکا را نادیده میگیرد.
کری نامه 47 سناتور آمریکایی را مخدوش کننده اعتبار «هزاران موافقتنامه» امضا شده میان دولت آمریکا و دولتهای دیگر در سرتاسر جهان دانسته بود.(ایسنا)
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک پژوهشگر روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتوگو با امین شفیعی، دبیر جشنواره «امضای کری تضمین است» بررسی شد