
شاید نقش آنها در زمین مسابقه نادیده گرفته شود اما کوچکترین اشتباهشان میتواند آینده فاجعه باری برای تیم رقم بزند. بیشک هیچ بازیکنی دیگر هم به اندازه آنها نمیتواند به هم تیمیهایش اعتماد به نفس تزریق کند. مانند کاری که جو هارت بارها و بارها در این فصل انجام داده است.
مانند همان پنالتیای که از مسی در بازی مقابل بارسلونا گرفت و روحیه تیمش را بالا برد. اما کدام یک از آنها شایسته قرار گرفتن در میان بهترینهای تاریخ جهان هستند؟آنها را بیشتر بشناسیم.
لو یاشین
او از دروازهبانانی بود که نوآوریهای زیادی در مهارتهای این پست ایجاد کرد و به همین سبب بسیار شناخته شد؛ دروازهبانی که سر تا پا سیاه میپوشید و به «عنکبوت سیاه» مشهور شده بود. یاشین نخستین دروازهبانی بود که در مهار پنالتی به تبحر بالایی رسید و با تحرک بالایی که در محوطه جریمه داشت، به یکی از بهترین توپگیرهای دنیا تبدیل شد. او در عصر طلایی فوتبال شوروی، 78 بازی ملی را انجام داد. قهرمانی در المپیک 1956 ملبورن، قهرمانی اروپا در سال 1960، رسیدن به مرحله یک چهارم نهایی جامهای جهانی 1958 و 1962 و تجربه حضور در مرحله نیمه نهایی جام جهانی 1966 از موفقیتهای وی بود. او هنوز در گرفتن پنالتی با دریافت 150 پنالتی، آمار خیره کننده و دست نیافتنی دارد.
اولیور کان
همیشه مانوئل نویر برای رسیدن به عنوان بهترین دروازهبان تاریخ فوتبال آلمان رقابت داشته و اکنون بیتردید میتوان گفت که توانسته جای کان را در تیم ملی پر کند؛ دروازهبانی که 86 بازی ملی را برای آلمان انجام داد و در فینال جامجهانی 2002، جایی که تیمش مغلوب برزیل شد و دستش از جام کوتاه ماند، به عنوان بهترین بازیکن فینال معرفی شد. او تا امروز تنها دروازهبان تاریخ است که موفق به دریافت توپ طلا شده است. کان در مدت 13 فصل حضور در بایرن مونیخ، هشت قهرمانی بوندس لیگا را با این تیم تجربه و در سال 2001 هم جام قهرمانی لیگ قهرمانان اروپا را لمس کرد. البته اشتباهات وحشتناک وی در لحظات حساس هم فراموش شدنی نیست. ناتوانی او در دریافت ضربه ریوالدو، به گلزنی رونالدو در فینال جام جهانی 2002 منجر شد. در همان سال بایرن مونیخ با اشتباه کان در دفع ضربه روبرتو کارلوس، از لیگ قهرمانان اروپا کنار رفت. از اینکه او همیشه عصبانی بود، نباید تعجب میکردیم.
پیتر اشمایکل
او بازیکن کلیدی یکی از بهترین دورانهای تاریخ منچستریونایتد است. دروازهبانی در اوج آمادگی جسمانی، هوش فوقالعاده و آشنایی به موقعیتهای خاص دروازهبانی که در سال 1992 برای کشورش، دانمارک روزهای خوشی را رقم زد. او به عنوان یک قهرمان جام ملتهای اروپا را ترک کرد و این در حالی بود که دانمارک به عنوان تیم جایگزین کشور جنگزده یوگسلاوی به مسابقات آمده بود. مهار پنالتی مارکو فانباستن در بازی نیمهنهایی مقابل هلند، نقش بسزایی در قهرمانی دانمارک در آن مسابقات داشت. در یونایتد او به تیمش کمک کرد تا به پنج قهرمانی لیگ برتر برسد و با قهرمانی سال 1999 در این مسابقات و قهرمانی جام حذفی و لیگ قهرمانان اروپا، در اولدترافورد به فوتبال خود پایان داد. آخرین تصویر به یادماندنی از او، حضورش در محوطه جریمه بایرن مونیخ برای زدن گل تساوی بود که اینگونه هم شد و با بههم ریختن خط دفاعی تیم حریف، این گل به ثمر رسید تا در ادامه یونایتد قهرمانی مسابقات را بهدست آورد.
دینو زوف
یک دروازهبان نابغه با رکوردی فوقالعاده. او که در سال 1968 با ایتالیا قهرمانی اروپا را بهدست آورده، با 40 سال و چهار ماه سن، به عنوان پیرترین بازیکن قهرمان جامجهانی شناخته میشود، اتفاقی که در جامجهانی 1982 برایش افتاد. مدال قهرمانیاش در سال 1968 به یاد ماندنی بود. فرض کنید به مسابقاتی بروید که شما انتخاب اول نباشید اما یکباره مرد اول تیمتان لقب بگیرید. زوف بازیهایش را در آن مسابقات در مرحله یکچهارم نهایی مقابل بلغارستان آغاز کرد و راهش را تا فینال ادامه داد.
او در این چهار بازی فقط یک گل پذیرفت. در عمر فوتبالیاش که بیشترین ساعات باشگاهی آن را با یوونتوس سپری کرد، قطعا مدال جامجهانی بزرگترین دستاورد زوف محسوب میشود زیرا واکنش او مقابل زیکو در آخرین دقایق بازی مقابل برزیل که با برتری 3 ـ 2 آتزوری خاتمه یافت، نقش مهمی در راهیابی تیمش به نیمه نهایی مسابقات داشت.
گوردون بنکس
بزرگترین دروازهبان تاریخ فوتبال انگلیس و تنها دروازهبان این کشور که به قهرمانی جامجهانی رسید. او دروازهبانی است که کمترین افتخارات ممکن را دارد که مهمترین آنها دو قهرمانی جام اتحادیه به همراه لسترسیتی و استوک است اما در سطح ملی او همواره به عنوان یکی از بزرگترین بازیکنان تاریخ انگلیس به یاد خواهد ماند. او شش سال متوالی به عنوان دروازهبان سال فیفا انتخاب شد. دوران حضور وی در تیم لستر با ظهور دروازهبانی به نام پیتر شیلتون که به اندازه خودش در تیم ملی موفق بود و بیشک یکی از بهترینهای انگلیس است، کوتاه شد. در فینال جامجهانی 1970 مکزیک او ضربه سر پله را از روی خط دروازه بیرون کشید تا یکی از بهترین واکنشهای عمرش را بر جای بگذارد.
جیان لوئیجی بوفون
بزرگترین دروازهبان تاریخ؟ زندگی بوفون تلفیقی از استعداد در دروازهبانی و عناوین و افتخارات فردی است که در پارما و یوونتوس برایش رقم خورد. گرچه در جامجهانی 2006 تیم ملی ایتالیا بزرگی همیشگی را برای رسیدن به قهرمانی نداشت اما بوفون در میان بازیکنانی از آن تیم قرار داشت که شایستگی کسب عنوان قهرمانی را داشتند. او بخشی از تیم بزرگ پارما بود که بازیکنانی چون آنچلوتی، کاناوارو و تورام را در اختیار داشت اما همیشه به یوونتوس وفادار بود و با وجود سقوط این تیم به دسته دوم، از همراهیاش کوتاه نیامد. در سال 2001 او به گرانترین دروازهبان تاریخ جهان بدل شد و با 45 میلیون یورو از پارما به یوونتوس منتقل شد.
ایکر کاسیاس
او توانسته جایگاهش را در میان بزرگترین دروازهبانان جهان حفظ کند. کاسیاس که در سال 2011 رکورد بازیهای ملی را از آن خودش کرد، قهرمانی جهان، دو قهرمانی اروپا، پنج قهرمانی لالیگا و دو قهرمانی لیگ قهرمانان اروپا را در کارنامه خودش دارد و این در حالی است که فقط 33 سال دارد و سالهای زیادی از عمر دروازهبانیاش باقی مانده است. اگر او بتواند شرایط ایدهآلی برای خودش بهوجود آورد، میتواند به رهبری اسپانیا در جام جهانی 2022 قطر هم فکر کند. کاسیاس که نخستین اسپانیایی بود که به قهرمانی جامجهانی رسید، در آفریقای جنوبی فوقالعاده بود و در هر چهار بازی مرحله حذفی این جام، دروازه تیمش را بسته نگه داشت. یکی از این بازیها رویارویی با آلمان در نیمه نهایی بود؛ آلمانی که پیش از رسیدن به اسپانیا به انگلیس و آرژانتین، هر کدام چهار گل زده بود. او در یکچهارم نهایی پنالتی بازیکنان پاراگوئه را گرفت تا اسپانیا از این تیم هم عبور کند. در فینال آرین روبن در مصافی تک به تک میتوانست زننده گل قهرمانی هلند باشد اما هوش کاسیاس مانع این شد. کاسیاس که موقعیت عجیبی در رئال مادرید داشت و توسط خوزه مورینیو مدت زیادی به نیمکت ذخیرهها دوخته شد، مورد اعتماد کارلو آنچلوتی و در بازیهای بزرگ مرد اول دروازه لوس بلانکوس است.
four-four-two / جوزف کلیفت
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
عضو دفتر حفظ و نشر آثار رهبر انقلاب در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در گفتوگو با گردآورنده کتاب «قصه جریحهدار شد» مطرح شد
ناصر ابراهیمی در گفت و گو با جام جم آنلاین؛
گفتوگو با محمد خیراندیش در حاشیه اختتامیه جشنواره بینالمللی فیلم ۱۰۰
رئیس مرکز ارتباطات و رسانه آستان قدس رضوی از تولید یک برنامه نخبگانی میگوید