براساس اعلام سازمان جهاد کشاورزی گیلان، گرچه تولید مکانیزه برنج در این استان در سالهای اخیر با افزایش ماشینآلات کشاورزی و استقبال کشاورزان، روبه گسترش است، اما هنوز 80 درصد فرآیند تولید برنج در این استان به طور سنتی انجام میشود که این امر ضرورت اجرای طرح یکپارچهسازی را روشن میکند.
مدیر آب، خاک و امور فنی مهندسی سازمان جهاد کشاورزی گیلان با بیان اینکه 190 هزار هکتار از شالیزارهای استان، قابلیت تجهیز و یکپارچهسازی را دارد، به واحد مرکزی خبر میگوید: گرچه اوایل اجرای این طرح، شالیکاران و خرده مالکیت از اجرای آنان رضایت چندانی نداشتند، اما با آگاهسازی آنان از فواید یکپارچهسازی، این مشکلات حل شده و اکنون کمبود اعتبارات مهمترین سد پیش روی اجرای این طرح در شالیزارهای گیلان است.
احمد زارع با اشاره به اینکه براساس این طرح، سالانه باید ده تا 12 هزار هکتار شالیزار در گیلان تجهیز و یکپارچهسازی شود، میافزاید: سالانه 80 میلیارد تومان اعتبار برای برای اجرای این طرح نیاز است.وی با بیان اینکه سال گذشته شش میلیارد تومان اعتبار برای این طرح اختصاص یافت، خاطرنشان میکند: با وجود رایزنیهای فراوان امسال توانستیم چهار میلیارد تومان اعتبار جذب کنیم که 45 درصد آن، صرف پرداخت مطالبات پیشین پیمانکاران طرح تجهیز و یکپارچهسازی شده و با اعتبارات باقیمانده نیز تجهیز 500 هکتار شالیزار را به دست گرفتهایم که تا پایان فروردین به شالیکاران تحویل داده میشود.
مدیر آب، خاک و امور فنی مهندسی سازمان جهاد کشاورزی گیلان یادآور میشود: دولت برای سرعت دادن به روند تجهیز و یکپارچهسازی شالیزارها، امسال استفاده از اعتبارات فاینانس را در دستور کارجهاد کشاورزی قرار داده و بر این اساس مقرر شده است که 55 هزار هکتار از شالیزارهای گیلان با استفاده از بیش از 350 میلیارد تومان اعتبارات فاینانس، در مدت سه تا چهار سال تجهیز و یکپارچهسازی شود.
به گفته زارع، امسال مجوز اولیه استفاده از منابع مالی فاینانس برای اجرای 5000 هکتار تجهیز و یکپارچهسازی صادر شده، اما مجوز نهایی برای تامین اعتبار از محل فاینانس هنوز صادر نشده است، با این حال حتی اگر این اعتبارات در سال مالی جاری اختصاص یابد، به دلیل تداخل با فصل کشت وکار برنج، قابل استفاده برای تجهیز و یکپارچهسازی نیست و به نظر میرسد در سالهای آینده باید عملیاتی شود.
وی تصریح میکند: با این فرض که اعتبارات فاینانس به طور کامل تخصیص یافته و یکپارچهسازی 55 هزار هکتار از شالیزارهای گیلان تا چهار سال دیگر به سرانجام برسد، باز هم حدود 67 هزار هکتار از شالیزارهایی که قابلیت اجرای این طرح را دارند، باقی میماند.
اختصاص 900 میلیون دلار برای اجرای طرح
معاون برنامه ریزی استاندار نیز با اشاره به بالا بودن هزینههای اجرای این طرح میگوید: طرح یکپارچهسازی شالیزارها ماهیت ملی داشته و براساس قانون امکان تامین اعتبارات آن از سوی استانداری وجود ندارد.
محمدحسین اصغریان میافزاید: بتازگی سه استاندار استانهای شمالی از جمله استاندار گیلان در مکاتبهای با معاون اول رئیسجمهور درخواست کردند، 900 میلیون دلار از محل اعتبارات صندوق توسعه ملی برای سرعت دادن به طرح یکپارچهسازی شالیزارها، مکانیزاسیون و احیای اراضی کشاورزی سه استان اختصاص یابد.وی با اشاره به اینکه استانداری گیلان بشدت پیگیر دریافت موافقت نهاد ریاست جمهوری در این باره است، اظهار امیدواری میکند با اختصاص این اعتبارات بتوان بقیه شالیزارهای گیلان را هم تجهیز و یکپارچهسازی کرد.
در همین حال معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی گیلان نیز تجهیز و یکپارچهسازی شالیزارها را پیشنیاز توسعه مکانیزاسیون و کشت دوم میداند و میگوید: کوچک، آبگیر و با تلاقی بودن و همچنین نداشتن شکل هندسی مناسب شالیزارها، موجب شده شالیکاران در استفاده از ماشینآلات کشاورزی دچار مشکلاتی شوند، مشکلی که با تجهیز و یکپارچهسازی مرتفع میشود.
حبیب جهانساز با بیان اینکه با اجرای طرح تجهیز و یکپارچهسازی شالیزارها در سال اول اجرای این طرح، آب تخت شده و آماده به شالیکاران تحویل داده میشود، میافزاید: به این ترتیب هزینههای شخم زدن و آمادهسازی زمین حذف شده و از طرفی با باز شدن پای ماشینآلات کشاورزی به شالیزارها در سالهای آینده علاوه بر صرفهجویی در زمان و کاهش سختی کار، به دلیل حذف هزینههای تامین نیروی انسانی زیاد، حدود 50 درصد هم برای شالیکاران صرفهجویی به همراه خواهد داشت.
وی با اشاره به اینکه با یکپارچهسازی شالیزارها، نظارت و مدیریت کشاورز در فرآیند تولید ارتقا مییابد، خاطرنشان میکند: در این طرح همچنین با ایجاد کانالهای آبیاری و همچنین ایجاد مرزهای خاکی محکم، بین شالیزارها از هدررفت آب جلوگیری شده و تا 25 درصد در مصرف آب زراعی و به تبع آن آببهای سالانه شالیکاران صرفهجویی میشود.
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
گروسی: مشکل تیم روحی و روانی است
شاهین بیانی در گفتوگو با «جامجم»: