حمید تهرانفر در گفتوگو با ایسنا تصریح کرد: برخورد و پلمب صرافیهای غیرمجاز آغاز شده و روند جدی این بانک برای پلمب صرافیهای بدونمجوز و متخلف ادامه خواهد داشت. البته ما قصد ایجاد مشکل برای آنها را نداریم، اما اگر در اینباره اقدام نکنند مسئولیت هم با خودشان است.
وی از اقدام بانک مرکزی نسبت به پلمب تعدادی از صرافیهای خیایان فردوسی سخن گفت و افزود: این صرافیها مجوز نداشته و برخی هم صرافیهایی بود که مجوزشان مربوط به اتحادیه طلا و جواهر بوده و باطل شده بود، اما برای دریافت مجوز اقدام نکرده بودند.
وی با تاکید بر اینکه باید روزی دلالانی که هیچ قاعدهای برای فعالیت ندارند از بازار جمع شوند، ادامه داد: این در حالی است که صرافانی هم که غیرمجاز بوده و به کانون صرافان وصل نیستند، فضایی برای کار کردن نخواهند داشت؛ بنابراین توصیه میکنم تمامی صرافان اگر میخواهند صراف باقی بمانند برای دریافت یا تمدید مجوز به بانک مرکزی مراجعه کنند و تا دیر نشده در فضای مناسبی که برای آنها مهیا شده، فعالیت کنند.
تهرانفر درباره اینکه ابلاغیه اخیر بانک مرکزی برای تعیین میانگین نرخ ارز از سوی کانون صرافان این ابهام را ایجاد میکند که مگر صرافان تامینکننده ارز در بازار آزادند که باید نرخ را نیز تعیین کنند، اظهار کرد: خیر. صرافان تزریقکنندگان ارز به بازار نیستند، اما کانون صرافیها تشکلی با انتخاب صرافان است که مدیریت آن میتواند هرسال بر اساس انتخابات تغییر کند. این کانون ارتباط بسیار نزدیک و خوبی با بانک مرکزی داشته و اینکه در بازار چه میگذرد، بانک مرکزی باید چه اقدامی انجام دهد که به نفع بازار ارز باشد، صرافان چه نیازهایی دارند که بانک مرکزی به آن پاسخ دهد و دیگر ضروریات را از طریق آن دریافت میکنیم.
معاون نظارت بانک مرکزی با اشاره به اینکه برای تعیین نرخ ارز در بازار مرجع خاصی وجود نداشته و کافیست فردی به صورت غیرواقعی و جعلی خود را علمدار بازار معرفی کرده و صرافیها به او تاسی کنند، گفت: در روش جدید ابلاغی بانک مرکزی، کانون صرافان نرخهای ارز صرافیها را دریافت کرده و میانگین موزون آن را هر یک ساعت یک بار اعلام میکند و نرخ قابل اجرا در بازار تعیین میشود.
وی در مورد اینکه عنوان میشود برخی ارگانهای خاص تامینکننده ارز در بازار آزاد هستند، یادآور شد: به هر حال صادرکنندگان، ارز حاصل از صادرات را که بین چهار تا ده میلیارد دلار متغیر است، در بازار ارز به فروش میگذارند. البته شرکتهای معتبر ارز خود را به صرافیهای معتبر واگذار کرده و برای فروش به سراغ دلالان نمیروند.
صدور مجوز 6 موسسه تا پایان سال
معاون نظارتی بانک مرکزی گفت: شش موسسه تا پایان سال مجوز فعالیت خود را دریافت میکنند.
حمید تهرانفر در گفتوگو با فارس، در مورد ساماندهی مؤسسات مالی و اعتباری تا پایان سالجاری افزود: شرایط برای مؤسساتی که از بانک مرکزی مجوز نمیگیرند، سخت شده است و با مؤسساتی که بیتوجهی کنند و بدون مجوز بانک مرکزی در یک فضای خاکستری فعال هستند، برخورد خواهد شد.
وی تأکید کرد: جای هیچگونه پشیمانی برای این نوع مؤسسات وجود ندارد و مؤسسات متخلف باید به دادگاه پاسخگو باشند.
معاون نظارتی بانک مرکزی تصریح کرد: مؤسسات آرمان و نور برای دریافت مجوز بانک مرکزی از همه جلوتر هستند و چند مؤسسه دیگر نیز در گامهای قبلی قرار دارند که در مجموع به شش مؤسسه میرسند.
وی در ادامه با بیان اینکه بازار غیرمتشکل پولی بهطور حتم باید در کشور جمع شود، گفت: بزرگان این موضوع را تا پایان سالجاری در جرگه مؤسسات مجاز خواهیم آورد و البته برای این کار شروطی تعیین شده و متقاضیان باید خود را با قواعد مورد نظر ما تطبیق دهند.
تهرانفر خاطرنشان کرد: با مؤسساتی که به هشدارهای بانک مرکزی توجه نکنند، برخورد خواهد شد.
این مقام مسئول در پاسخ به این که آیا بانکها نرخ سود مصوب و مورد تاکید بانکها را رعایت میکنند، اظهار کرد: نرخ سود 22 درصدی در بیشتر بانکها رعایت میشود، البته بانکها و موسسات به بینظمی عادت کردهاند و فکر میکنند که بانک مرکزی متوجه نمیشود و میتوانند سر بقیه بانکها را کلاه بگذارند.
وی مثال زد: بعضا نرخ سود را 22 درصد اعلام میکنند، اما اقداماتی روی این نرخ انجام میدهند که نظم بازار را به هم میزند، مثلا اعلام میکنند سود آخر ماه را ابتدای ماه پرداخت میکنیم که در واقع با این کار، جذابیت سود 22 درصدی خود را در مقایسه با بانکهای دیگر افزایش میدهد.
وی تأکید کرد: هماکنون نقاط ضعف موجود در بانکها در این حدود است و ما نیز اصلا کوتاه نمیآییم و با این مساله حتما برخورد خواهیم کرد.
تهرانفر با بیان اینکه آماری نمیتوانیم در این مورد اعلام کنیم، گفت: تعداد بانکهایی که از این نوع راههای فرار استفاده میکنند، بسیار هستند، ولی بهطور کلی نرخ سود 22 درصدی رعایت میشود.
استقبال صرافان
صرافان حرفهای شاغل در بازار ارز فردوسی در عین حال که از ضوابط سختگیرانه بانک مرکزی برای تاسیس صرافی قانونی گلایه دارند، اقدامات این بانک در پلمب صرافیهای غیرمجاز را برای پالایش بازار ضروری میدانند.
تنی چند از این صرافان دیروز در تماس خبرنگار جامجم اظهار کردند که در روزهای اخیر شماری از صرافیهای بدون مجوز توسط اداره اماکن نیروی انتظامی پلمب شده است. همچنین بر اثر حضور نیروی انتظامی شمار دلالان خیابانی در فردوسی نیز کاهش یافته است.
به گفته آنان، صرافیهای غیرمجاز معمولا توسط اشخاص پولدار اما بدون تخصص که فقط دارای ملک در خیابان فردوسی هستند راهاندازی و اداره میشود.یکی از این صرافان حتی میگفت اشخاصی که قبلا دارای شغل نانوایی یا کبابی در خیابان فردوسی بودهاند ملکشان را کوبیده و چند مغازه جدید از آن درآورده و صرافی زدهاند. بهگفته وی، بسیاری از معاملات غیرقانونی بازار ارز در همین صرافیها انجام میشود.
با این حال صرافان، شرایط بانک مرکزی در دریافت مجوز صرافی را بیش از حد سختگیرانه ارزیابی و اذعان کردند که این شرایط ممکن است صرافیها را زیرزمینی کند.
به گفته آنان، در مهمترین این شرایط، بلوکه کردن چهار میلیارد تومان پول در حساب بانک مرکزی از عهده بسیاری صرافانی که میخواهند مجوز داشته باشند و حرفهای این کار هستند، خارج است. از این رو اگر بانک مرکزی میخواهد بازار ارز را شفاف کند باید دریافت مجوز را طوری تسهیل کند که همه صرافان حتی صرافیهای خردهپا بتوانند ازعهده آن بربیایند. در غیر این صورت یا بازار ارز در انحصار عدهای خاص قرار میگیرد یا معاملات زیرزمینی میشود، در نتیجه مشکل ساماندهی بازار ارز سرانجام حل نخواهد شد.
گروه اقتصاد - روزنامه جام جم
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
یک کارشناس روابط بینالملل در گفتگو با جامجمآنلاین مطرح کرد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد