روز بدشانسی ناسا و غرور روس‌ها

بامداد چهارشنبه هفتم آبان ماموریت اربیتال 3 که سومین ماموریت از هشت ماموریت 9.1 میلیارد دلاری شرکت اربیتال ساینسز در قالب همکاری شرکتی از بخش خصوصی با ناساست، فقط شش ثانیه پس از پرتاب در هوا منفجر شد.
کد خبر: ۷۳۳۸۲۷
روز بدشانسی ناسا و غرور روس‌ها

این انفجار معمولی نبود؛ در حقیقت در یک لحظه 200 میلیون دلار تجهیزات علمی و تدارکاتی که قرار بود راهی ایستگاه فضایی بین‌المللی شود، در مقابل چشم هزاران بیننده به تلی از خاکستر تبدیل شد.

این اولین‌بار نیست که آمریکایی‌ها در ماموریت‌های فضایی‌شان دچار سانحه‌های مرگبار و خسارت‌های چندمیلیون دلاری می‌شوند.

57 سال پیش آنها در نخستین پرتاب ماهواره‌شان به فضا شکست خوردند، 10 سال بعد در ماموریت آپولو 1، سه فضانوردی که قرار بود راهی ماه شوند، جلوی چشم هزاران مشتاق سفر به فضا، روی سکوی پرتاب به علت اشکال در موشک زنده زنده سوختند، حادثه انفجار شاتل چلنجر در 1986 و کلمبیا در 2003 هم همچنان از ذهن مردم جهان پاک نشدصه است.

این‌بار فضاپیمای سیگنوس با راکت بالابرنده آنتارس در حالی که فقط شش ثانیه دکمه پرتابش زده شده بود در تاسیسات پرتاب‌های فضایی «والوپ» ناسا در شرق آمریکا دچار نقص فنی و عملکرد ناقص در فرار از جاذبه زمین شد تا با آغاز برنامه «خود انفجاری» از سوی یک فرمان زمینی از مرکز پرتاب از بروز خطرات بیشتر ناشی از این پرتاب دارای اشکال کاسته شود.

حالا نوبت کارشناسان فضایی است که ناسا و دولت باراک اوباما را به دلیل روی آوردن به سپردن ماموریت‌های خطیر فضایی به شرکت‌های خصوصی تازه به دوران رسیده ملامت کنند.

ناسا با از رده خارج شدن شاتل‌های فضایی در سال 2011 ناسا برای عقب نماندن از برنامه‌های فضایی روسیه و با هدف دور زدن مشکلات بزرگ اقتصادی دو قرارداد کلان با شرکت‌های اوربیتال ساینسز و اسپیس ایکس منعقد کرد. با این حال از همان ابتدا نگرانی‌ها و تردیدهای فراوانی از طرف کارشناسان مختلف اعلام شده بود.

اکنون روس‌ها از هر رقیب دیگری شادمان‌ترند! آنها بتازگی از اختصاص بودجه 50 میلیارد دلاری برای توسعه برنامه‌های فضایی خود خبر دادند تا با ارسال پیامی روشن به جهان نشان دهند، شکست در فتح ماه آنها را از جاه‌طلبی‌های دور و دراز فضایی‌شان غافل نکرده است.

روس‌ها چند ساعت پس از انفجار فضاپیمای آمریکایی، فضاپیمای «پروگرس» را بنا به برنامه‌ ریزی‎های قبلی با ابهت تمام از پایگاه بایکونور قزاقستان راهی فضا کردند.

حالا در مقابل تحریم‌های اقتصادی دولت آمریکا و اتحادیه اروپا به دلیل مداخله‌شان در بحران اوکراین، روس‌ها در حالی که برگ برنده را در دست دارند، محدودیت‌های روزافزونی را برای همکاری با ناسا در مورد اعزام فضانوردان آمریکایی به ایستگاه فضایی بین‌المللی در نظر گرفته‌اند.

ماجرا وقتی جالب‌تر می‌شود که ساعاتی پس از این حادثه، روسیه در اقدامی تحقیرکننده از همکاری با ناسا در صورت اعلام نیاز این آژانس فضایی خبر می‌دهد! در این بین فضانوردان ساکن ایستگاه فضایی بین‌المللی در ارتفاع 418 کیلومتری سطح زمین، بیش از هر زمان دیگری چشم به اقدامات ناسا در همکاری با اربیتال ساینسز و اسپیس ایکس دوخته‌اند.

کاظم کوکرم - دبیر گروه دانش

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۴
محمد
Iran, Islamic Republic of
۰۹:۰۷ - ۱۳۹۳/۰۸/۱۰
۰
۰
لازم به ذكر است موتور موشك منفجر شده نیز روسی بوده. زیاد برای روسها افتخار نیافرینین!
محمد
Iran, Islamic Republic of
۱۱:۰۸ - ۱۳۹۳/۰۸/۱۰
۰
۰
از تملق درباره روسها به شما چی میرسه جناب جام جم تو این چند ساله كم از این مملكت بردن ...اینقدر تملق و صحبت از غرور روسها نكن این روسهای .... بهترین سرزمینها رو از ما جدا كردن و ضرباتی زدن كه مغول نزد اگه ....
حسین
Iran, Islamic Republic of
۲۳:۰۹ - ۱۳۹۳/۰۸/۱۰
۰
۰
وای چه خوب روس ها موفق شدن و امریكاییها شكست خوردن الان همه مشكلاتمون حل شد خدارو شكر.
تیترتون خیلی خنده داره
برای چی اینقدر باید تملق روسیه رو كنیم ؟؟؟!!!
داریوش خطاب به محمد
Netherlands
۰۱:۵۹ - ۱۳۹۳/۰۸/۱۱
۰
۰
موتور موشك روسی نبوده , ناسا قراداد خرید ٦ موشك را با روسیه امضا كرده اما هنوز عملیاتی نشده , لطفا اگه در مورد صنعت هوا و فضا اطلاعات دقیق و درستی ندارید اظهار نظر نكنید

نیازمندی ها