سیامک بصیری، مدیر پایگاه بافت تاریخی شیراز در اینباره به مهر گفت: خانه تاریخی حلیساز واقع در بافت تاریخی شیراز ساعت 2 بامداد روز پنجشنبه گذشته تخریب شد؛ به همین علت مدیرکل میراث فرهنگی، صنایعدستی و گردشگری فارس، نامههای متعددی را به استاندار، مسئولان شهر، استان و کشور و مقامات قضایی ارسال کرد و خواستار توقف عملیات و برخورد قانونی با عوامل تخریب خانه و جلوگیری از وقوع مجدد تخریب بناها در بافت تاریخی شیراز شد.
وی افزود: خانه تاریخی حلیساز با شماره 8974 در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده بود. این خانه جزو بناهای ارزشمند در شیراز بود که در محله گود عربان، جنب بازار حاجی، در کوچه سجادی واقع شده است و در سال 82 بهعلت داشتن ارزشهای معماری و تاریخی در فهرست میراث ملی ثبت شد.
فرهاد نظری، مدیرکل ثبت آثار تاریخی نیز با بیان اینکه خانه حلیساز روبهروی خانه پورنواب قرار داشت، گفت: احتمال دارد تا ساعات آینده خانههای تاریخی دیگری مانند بناهای بهرامی، سلیمی، منتصری و اکبری که در نزدیکی شاهچراغ قرار دارند نیز در جهت تخریب بافت تاریخی شیراز از بین برود.
پیگیری حقوقی تخریب خانههای تاریخی
معاون میراث فرهنگی کشور نیز در واکنش به تخریب خانه «حسن حلیساز» در بافت تاریخی شیراز گفت: سازمان میراث فرهنگی، صنایعدستی و گردشگری براساس وظیفه قانونی خود پیگیریهای حقوقی و قضایی را در خصوص تخریب این خانه ارزشمند تاریخی و برخورد با عاملان این حادثه ادامه خواهد داد.
به گزارش ایرنا، محمدحسن طالبیان افزود: براساس قانون، حفاظت از آثار تاریخی که در فهرست میراث ملی کشور به ثبت رسیده برعهده دولت و همه دستگاههاست؛ بر این اساس معاونت حقوقی سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری و اداره کل میراث فرهنگی استان فارس به محض اطلاع از وقوع این حادثه، موضوع را از طریق قوه قضاییه و همچنین دستگاهها و نهادهای مربوط در استان پیگیری کردهاند.
وی با تاکید بر ضرورت تشکیل دادگاه میراث فرهنگی در کشور برای رسیدگی سریع به چنین حوادثی و جلوگیری از تخریب و نابودی میراث فرهنگی خاطرنشان کرد: پس از طرح شکایت سازمان از تخریب خانه «حسن حلیساز» در بافت تاریخی شیراز، قوه قضاییه این موضوع را در اولویت قرار داده است.
وی با بیان اینکه انتظار سازمان میراث فرهنگی از قوه قضاییه رسیدگی سریع به این موضوع و شناسایی مجرمان بهمنظور جلوگیری از وقوع حوادثی از این قبیل در روزهای آینده است، تاکید کرد: هر اقدام توسعهای در بافتهای تاریخی مستلزم ارائه طرح با رویکرد حفاظت از آثار تاریخی ملی به سازمان میراث فرهنگی و احترام به قوانین موجود در این زمینه است.
طالبیان یادآور شد: هیچ اقدام غیرقانونی در کشور و دولت از سوی هیچ نهاد و ارگانی پذیرفته شده نیست و سازمان میراث فرهنگی، صنایعدستی و گردشگری از نظر قانونی موظف به حفاظت و حراست از آثار تاریخی ملی بوده و در صورت وقوع چنین حوادثی تا دستیابی به نتیجه و معرفی مجرمان و برخورد قانونی با آنها از سوی نهادهای حاکمیتی، موضوع را پیگیری خواهد کرد.
وی تخریب آثار تاریخی را که در فهرست میراث ملی به ثبت رسیده است طبق قانون مجازات اسلامی جرم و عاملان آن را مجرم دانست و عنوان کرد: پس از شکایت اداره کل میراث فرهنگی استان فارس، قاضی پرونده حکم شناسایی عوامل جرم و معرفی آنها به دادگاه را صادر کرده است.
تخریب برای طرح بینالحرمین
در نامهای که چندی پیش مسعود سلطانیفر، رئیس سازمان میراث فرهنگی به مقامات کشور ارسال کرده، دلیل این تخریبها طرح توسعه حرم مطهر شاهچراغ عنوان شده است. براساس این نامه، اجرای هرگونه طرح توسعه و عمرانی در بافت تاریخی منوط به اخذ مجوز از مراجع قانونی نظیر سازمان میراث فرهنگی، شورایعالی معماری و شهرسازی و داشتن طرح مصوب است.
وی افزود: براساس بازدید کارشناسان اداره کل میراث فرهنگی، صنایعدستی و گردشگری استان فارس از بافت تاریخی اطراف مجموعه شاهچراغ، متاسفانه بخشی از بافت ارزشمند تاریخی بهمنظور الحاق به طرح بینالحرمین تخریب شده است و این سازمان حسب وظایف قانونی خود، موضوع را از طریق مراجع قانونی در دست پیگیری دارد.
مدیرکل بناهای تاریخی سازمان میراث فرهنگی، صنایعدستی و گردشگری کشور نیز تصریح کرد: مدارک تصویری و فنی از وضع موجود این اثر تاریخی تهیه و طی گزارشی از سوی اداره کل میراث فرهنگی فارس به تهران ارسال خواهد شد تا امکان بازسازی دوباره آن فراهم شود.
سیاوش صابری افزود: طرح توسعهای برای مجموعههای مذهبی با مطالعات صورت گرفته از سوی اداره کل میراث فرهنگی فارس به تهران ارسال شده که در نهایت پس از تصویب در شورای عالی شهرسازی مورد بحث و بررسی قرار میگیرد.
به گفته وی، اجرای هرگونه طرحی در شیراز باید متضمن بافتهای تاریخی، مذهبی این شهر باشد و طرح توسعه حرم مطهر حضرت شاهچراغ(ع) تاکنون به تصویب میراث فرهنگی کشور نرسیده که باید برابر ضوابط این سازمان و حفظ هویتهای تاریخی، فرهنگی و مذهبی این شهر صورت گیرد.
مدیرکل سازمان میراث فرهنگی، صنایعدستی و گردشگری فارس نیز با غیرقانونی خواندن این تخریبها و با اعلام اینکه این تخریبهای شبانه، اقدامی عجولانه بوده است، یادآور شد: با کارشناسی و هماهنگی امکان حفظ این منازل تاریخی و توسعه شهری وجود داشت.
مصیب امیری افزود: براساس طرح مصوب شورای عالی معماری که در سطح 57 هکتار پیشبینی شده است، نیازی به آسیب رساندن به برخی خانههایی که اینک تخریب شده است، نبود.
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
دکتر فواد ایزدی درگفت و گو با «جام جم»:
حسین حبیبی در گفتوگو با «جامجم» از سرچشمههای نگارگری گفت