موتورسیکلتهای برقی و اسکوترها برق مورد نیاز خود را از باتریهای قابل شارژ میگیرند که توان حرکت یک یا چند موتور را دارند. امروزه بیشتر موتورسیکلتهای برقی از باتریهای لیتیومیونی قابل شارژ استفاده میکنند، البته بعضی از مدلهای قدیمی از باتریهای نیکل متال هیدرید استفاده میکردند. اسکوتر ساخته شده از سوی شرکت تولید وسایل حمل و نقل برقی Z در استفاده از باتری سدیم سیلیکات (باتری سرب اسید که سال 1859 اختراع شد و هنوز در اتومبیلها رایج است) پیشگام است. این باتریها در مقایسه با باتریهای لیتیومیونی از نظر اندازه، وزن و ظرفیت انرژی، نمره پایینتری میگیرند. امروزه کارخانههای زیادی با نامهای جدیدی مثل برامو، زیرو، رعد و برق، انرژیکا و کانتیا در زمینه ساخت موتورسیکلتهای برقی فعال هستند.
تامین انرژی این وسایل نقیله چندان هم بیدرد سر نیست، همه موتورسیکلتها و اسکوترهای برقی میتوانند به پریزهای معمولی برق وصل شوند و تقریبا هشت ساعت طول میکشد تا شارژ شوند. این زمان در مقایسه با زمان لازم برای پر کردن باک یک موتور چیزی حدود ۵۰۰ برابر است که میتواند بسیار وقتگیر باشد. از همین رو بعضی از موتورسیکلتهای برقی مانند موتورسیکلتهای Zero لوازم جانبیای به نام CHAdeMO با قدرت بالای شارژ دارند که میتواند در یک ساعت باتری را حدود 95 درصد شارژ کند. علاوه بر این کسانی که آپارتماننشین هستند ممکن است در پارکینگ خود به پریز برق دسترسی نداشته باشند. بعضی از تولیدکنندگان وسایل حمل و نقل برقی برای رفع این مشکل، دستگاههایی را طراحی کردهاند که باتری آنها به سرعت تعویض میشود.
از دیگر مزایای موتورسیکلتها و اسکوترهای برقی باید به بینیاز بودن از تعمیر و نگهداری جدی اشاره کرد. دامون لاورینک، سردبیر بخش حمل و نقل مجله Wired، بعد از تجربه استفاده از موتورسیکلت برقی مدت شش ماه اذعان کرد این موتورسیکلتها با داشتن یک باتری، یک موتور و جعبه سیاه در مقایسه با نمونههای معمولی به تعمیر خاصی نیاز ندارند و میزان فرسودگی در آنها بسیار پایین است. شما فقط باید نگران لنتهای ترمز، لاستیک و روغن ترمز باشید.
نقطه ضعف موتورسیکلتهای برقی این است که نمیتوانند مانند خودروهای بنزینی که باک بنزین دارند، مقدار زیادی انرژی برقی ذخیره کنند. این موتورسیکلتها به طور متوسط با هر بار شارژ شدن حدود 210 کیلومتر راه میروند، به همین دلیل ماشینهای برقی برای مسافرتهای روزانه در شهر مناسب هستند.
علاوه بر این ضعف موتورسیکلتهای برقی به قاتلان خاموش نیز معروف هستند، زیرا خودروهای برقی بسیار بیصداتر از نمونههای بنزینی یا گازی هستند. این موضوع باعث میشود عابران پیاده بدون احساس خطر به راه خود ادامه دهند و از وسیله نقلیهای که به آنها نزدیک میشود مطلع نشوند؛ به همین دلیل بعضی از این موتورسیکلتها به صدای مصنوعی مجهز شدهاند تا راننده خودروهای دیگر و عابران نزدیکشدن خطر را با شنیدن صدای آن حس کنند. در مجموع میتوان گفت موتورهای صدادار با تمام آلودگی صوتیشان باز هم امنتر از موتورهای بیصدا هستند.
خاستگاه اصلی این مرکبهای الکتریکی، شرق آسیاست. کشور چین در فروش اسکوترهای الکترونیک در دنیا پیشتاز است، 9.4 میلیون از 12 میلیون کل فروش جهانی سال گذشته متعلق به این کشور بوده است. کشورهای آسیایی مانند هند و تایوان نیز در حال گسترش استفاده از خودروهای برقی هستند. در زمستان سال گذشته دولت هند اعلام کرد قصد دارد به خودروهای برقی و هیبریدی کمک مالی اختصاص دهد. طبق هدفگذاری این کشور در آیندهای نزدیک، حدود هفت میلیون وسیله نقلیه برقی در خیابانهای هند رفتوآمد خواهند کرد.
مائده گیوهچین / جامجم
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
عضو دفتر حفظ و نشر آثار رهبر انقلاب در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
گفتوگوی عیدانه با نخستین مدالآور نقره زنان ایران در رقابتهای المپیک
رئیس سازمان اورژانس کشور از برنامههای امدادگران در تعطیلات عید میگوید
در گفتوگوی اختصاصی «جامجم» با دکتر محمدجواد ایروانی، عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام بررسی شد