75 درصد افراد انتخاب کننده رشته کنکور امسال، در این دوره پذیرفته شدهاند که از این تعداد 33 درصد در پذیرش صرفا با سوابق تحصیلی و 67درصد نیز در پذیرش با استفاده از سوابق تحصیلی و نمره آزمون کنکور پذیرفته شدهاند.
کارنامه نهایی داوطلبان کنکور سراسری 93 نیز در بیست و ششم شهریور منتشر خواهد شد و آنگونه که سازمان سنجش اطلاع داده است، داوطلبان در صورت اعتراض به کارنامه خود میتوانند به صورت اینترنتی اعتراض خود را به سازمان سنجش ارسال کنند.
اعلام نتایج اولیه رشتههای نیمه متمرکز کنکور سراسری 93 نیز به پانزدهم مهر موکول شده است و نتایج نهایی این دورهها نیز چهاردهم دی اعلام خواهد شد.
رشتههای غیرمتمرکز، شامل رشتههایی است که داوطلبان برای قبولی نهایی در آن، باید مراحلی مثل معاینه، مصاحبه یا آزمون عملی را نیز بگذرانند.
امسال هم مثل چند سال اخیر، درصد پذیرفتهشدگان زن در کنکور سراسری بیشتر از آقایان است. از بین 466 هزار و 888 نفر قبول شده در کنکور امسال، 58.43 درصد زنان و 41.57 درصد مردان پذیرفته شدهاند.
زمان ثبتنام پذیرفتهشدگان کنکور در دانشگاهها نیز بیست و دوم شهریور اعلام شده است که این مهلت زمانی تا بیست و پنجم شهریور امسال ادامه خواهد داشت، اما رییس سازمان سنجش تاکید کرده است: از آنجا که ممکن است بـــرنامه زمانی برخی دانشگاهها متفاوت باشد، به پذیرفتهشدگان توصیه میشود ابتدا به سایت دانشگاه مورد نظر مراجعه کنند و از زمانبندی ثبتنام دانشگاه، آگاه شوند.
افزایش صندلیهای خالی نسبت به کنکور 92
این روزها حنای خیلی از دانشگاههای پولی برای بسیاری از داوطلبان، دیگر آن رنگ سابق را ندارد، تا جایی که حالا به مرحلهای رسیده ایم که به گفته رییس سازمان سنجش، در کنکور 93 بیش از 252 هزار صندلی خالی در دانشگاه ها، روی دست نظام آموزش عالی مانده است.
ابراهیم خدایی با اشاره به اعلام نتایج نهایی کنکور 93 در ساعت 8 صبح امروز، به مهر خبر داده است که از این 252 هزار و 883 صندلی خالی در کنکور امسال، 99 درصد این ظرفیت خالی مانده در دوره آموزشی دانشگاه پیام نور و موسسات آموزش عالی غیرانتفاعی است؛ به گونهای که 179 هزار ظرفیت خالی در دانشگاه پیام نور و 61 هزار ظرفیت خالی نیز در موسسات آموزش عالی غیرانتفاعی، خالی مانده است.
البته وجود این ظرفیت خالی به این معنی نیست که در کنکور امسال، همه ثبتنام کنندگان قبول شدهاند یا این ظرفیتها اضافی آمده است، بلکه در کنکور امسال از بین یک میلیون و 31 هزار و 322 نفر ثبتنام کننده و وجود 719 هزار و 771 ظرفیت قبولی در دانشگاه ها، تعداد نهایی پذیرفتهشدگان در این آزمون، 466 هزار و 888 نفر اعلام شده است.
در بین این ظرفیتهای خالی اعلام شده، در گروه علوم ریاضی و فنی 120 هزار نفر، در گروه علوم تجربی 37 هزار نفر، در گروه انسانی 81 هزار نفر و در گروه زبان هم 8000 صندلی خالی در کنکور 93 وجود دارد.در دورههای روزانه دولتی نیز صندلی خالی به چشم نمیخورد، همچنین ظرفیت نوبت دوم یا همان دورههای شبانه دانشگاههای دولتی و ظرفیت پردیسهای خودگردان و پولی نیز به صورت 100 درصد تکمیل شده است.
جالب است که در کنکور سال گذشته نیز بیشترین ظرفیت خالی به گروههای آزمایشی علوم ریاضی و علوم انسانی تعلق داشت و جالب تر آنکه سال قبل نیز بیشترین ظرفیت خالی در دانشگاههای پیام نور و موسسات آموزش عالی غیرانتفاعی و غیردولتی وجود داشت.
در کنکور سال قبل، در مجموع بیش از 216 هزار ظرفیت خالی در دانشگاهها وجود داشت، اما وجود 252 هزار صندلی خالی در کنکور 93، بوضوح نشان دهنده این است که آمار صندلیهای خالی به نسبت سال قبل، حدود 15 درصد افزایش داشته است.
این صندلیهای خالی عمدتا به رشته محلهایی تعلق دارد که یا آن دانشگاه پولی در منطقه دورافتاده کشور واقع شده است یا اینکه رشتههای کم طرفدار پولی در مقطع کاردانی را شامل میشود، اما همچنان برای تحصیل رایگان در دانشگاههای دولتی یا تحصیل در رشتههای پرطرفداری مثل پزشکی، حقوق و برخی مهندسیهای پرطرفدار، رقابت شدیدی بین داوطلبان وجود دارد.
همچنین هرساله برای جبران صندلیهای خالی در دانشگاهها، مرحله تکمیل ظرفیت بعد از اعلام نتایج نهایی برگزار میشود، اما امسال رییس سازمان سنجش اعلام کرده است برای کنکور سراسری سال 93 مرحله تکمیل ظرفیت نخواهیم داشت، اما بهجای آن، فرآیند پذیرش بدون آزمون برای نیمسال دوم تحصیلی در بهمن امسال اجرا خواهد شد.
چرا صندلیها خالی مانده است؟
وجود 252 هزار صندلی خالی در دانشگاه ها، رسما به این معنی است که بودجههای آموزشی زیادی در نظام آموزش عالی کشور، سوخت میشود.
مهدی ناظمی اردکانی، عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی در گفتوگو با جامجم معتقد است که مهم ترین دلیل وجود این صندلیهای خالی، برنامه ریزیهای نادرستی است که در بلند مدت باعث شده است ظرفیت خالی در نظام آموزش عالی وجود داشته باشد. به باور این مقام مسئول، آموزش دانشگاهی باید با دو هدف عمده تولید علم و ایجاد اشتغال انجام شود، ولی وقتی دهها هزار صندلی خالی در دانشگاهها وجود دارد، بوضوح این معنی را میدهد که برنامهریزی بلندمدت و کلانی برای ایجاد ارتباط منطقی بین سه راس دانشگاه، فضای اشتغال و تولید علم وجود ندارد.یعنی به اعتقاد ناظمی اردکانی، وقتی دانشجو فکر کند که با تحصیل در این رشتههای دانشگاهی، نمیتواند شغلی دست و پا کند، در نتیجه ترجیح میدهد اصلا وارد این رشتههای کم طرفدار در حوزه اشتغال نشود.
حرکت نکردن در مسیر نقشه جامع علمی کشور باعث شده است که به گفته وی، برنامه ریزی کلانی برای جذب تعداد دقیق دانشجو در هر رشته و در هر دانشگاه وجود نداشته باشد؛ طوری که هنوز در نظام آموزش عالی تعریف درستی ارائه نشده است که بدانیم در کشور ما به کدام رشته دانشگاهی، نیاز بیشتری داریم و یا جذب دانشجو در کدام رشته باید کمتر باشد.
محمدعلی زلفی گل نیز که تا چند ماه قبل، ریاست دانشگاه بوعلی سینای همدان را بر عهده داشت، در گفتوگو با جامجم تاکید میکند که یکی از عمدهترین دلایل خالی ماندن صندلیها در دانشگاه ها، بحث رقابت ناعادلانه دانشگاههای دولتی با دانشگاههای خصوصی است.
وی خاطرنشان میکند: این روزها بسیاری از دانشگاههای دولتی، با برگزاری دورههای پولی مثل شبانه و پردیس و با استفاده از امکانات پرشمار دولتی، به رقیب اصلی دانشگاههای غیردولتی تبدیل شدهاند و به همین دلیل، خیلی از داوطلبان ترجیح میدهند که اگر قرار باشد پولی پرداخت کنند، وارد دورههای پولی دانشگاههای دولتی شوند.
کیفیت پایین آموزش در دانشگاههای پیام نور و غیرانتفاعی، رشد کمی و بیرویه دانشگاه پیام نور در بسیاری از شهرهای کشور، پایین بودن نسبت استاد به دانشجو در این دو دانشگاه پولی و کماعتبار دانستن مدرک این دو دانشگاه در فضای اشتغال، دلایل دیگری است که به باور زلفی گل، موجب شده این همه ظرفیت خالی در این مراکز آموزش عالی داشته باشیم.
بزودی تاثیر معدل بر کنکور 94 اعلام میشود
در کنکور امسال، معدل آزمون کتبی سال سوم دبیرستان، تاثیر 25 درصدی بر نتیجه نهایی کنکور داشت. این تاثیر معدل در کنکور امسال، هم تاثیر مثبت و هم تاثیر منفی را شامل میشد؛ یعنی امسال برخلاف کنکور 92، اگر داوطلبی معدلش پایین بود، این معدل پایین در نتیجه کنکور 93 تاثیر منفی داشت، در حالی که در کنکور 92، این تاثیر 25 درصدی فقط به صورت تاثیر مثبت در کارنامه کنکور داوطلب اعمال میشد.
با توجه به اینکه قرار است در سالهای آینده به مرحلهای برسیم که معدل دیپلم، تاثیر 85 درصدی بر نتیجه نهایی کنکور داشته باشد، در نتیجه مقرر شده است که درصد تاثیر معدل بر کنکور، سال به سال افزایش پیدا کند.
رییس سازمان سنجش در گفتوگو با جامجم عنوان میکند که همچنان برای تاثیر معدل بر کنکور 94 به نتیجهای قطعی نرسیدهایم و در جلسات آینده شورای سنجش و پذیرش که با حضور وزیر علوم، وزیر آموزش و پرورش و وزیر بهداشت برگزار خواهد شد، نتیجه نهایی به داوطلبان کنکور اعلام میشود. به گفته این مقام مسئول، این جلسات بزودی برگزار خواهد شد و پس از آن، درصد قطعی تاثیر معدل بر کنکور 94 به اطلاع داوطلبان کنکور خواهد رسید.
امین جلالوند - گروه جامعه
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد