به گزارش فارس، مؤید علویان در نشست خبری به مناسبت 6 مرداد که روز جهانی هپاتیت است، گفت: در تمام کشورها در زمینه افزایش آگاهی، اطلاعرسانی و سطح معلومات مردم تلاش میشود و اگر دانش مردم ارتقاء یابد میتوانیم جامعه سالمتری از نظر هپاتیت داشته باشیم.
وی ادامه داد: هپاتیت B شایعترین نوع هپاتیت و یک بیماری مزمن کبدی است، 350 میلیون نفر در دنیا به آن مبتلا هستند و یک میلیون و 400 هزار نفر در کشور هپاتیت B دارند.
علویان گفت: از سال 73 که طرح واکسیناسیون این بیماری به عنوان پروتکل اجرا شد باعث شده شیوع این نوع از هپاتیت در افراد کمتر از 20 سال بسیار نادر شود.
وی ادامه داد: کاهش شیوع هپاتیت B فقط مختص ایران نبوده بلکه در دنیا رو به افول است و طرح واکسیناسیون در افراد بزرگسال بین سنین 67 تا 70 کمک به پوشش بیشتر آن کرد.
رئیس شبکه هپاتیت ایران افزود: راه انتقال هپاتیت B از مادر به نوزاد دیگر نیست بلکه نگران راههای انتقال دیگری مانند اعتیاد تزریقی و روابط جنسی ناسالم هستیم چرا که جمعیت جوانی داریم که در معرض خطرند و هر چه اطلاعرسانی بیشتر شود رفتارهای پرخطر کاهش مییابد.
علویان از پوشش کامل داروها و روشهای درمانی هپاتیت B تحتنظر بیمه خبر داد و افزود: متأسفانه اکثر مبتلایان به هپاتیت B از بیماری خود بیاطلاعند در حالی که اگر مطلع باشند انتقال آن کاهش مییابد و به همین دلیل یکی از معضلات موجود عدم بیماریابی است.
وی در مورد هپاتیت C گفت: 200 میلیون نفر در دنیا به این بیماری مبتلا هستند. در کشور ما 200 تا 300 هزار نفر به هپاتیت C مبتلا هستند البته شیوع کمتری در منطقه داریم به طوری که در جمعیت عادی در ایران نیم درصد است اما در منطقه بالای 2 تا 3 درصد است.
علویان تصریح کرد: از سال 75 که تمام خانههای تزریقی از نظر این بیماری تحتنظرند و سازمان انتقال خون یا غربالگری خون و در اختیار قرار دادن خون سالم در توقف انتشار آن نقش داشته است.
وی راه انتقال هپاتیت C را اعتیاد تزریقی دانست و گفت: حداقل 50 درصد معتادان تزریقی مبتلا به این بیماری هستند که متأسفانه اغلب جوان و مرد هستند به همین دلیل برنامه کاهش آسیب، دادن سرنگ، کاندوم و متادون به این افراد میتواند کمک کند تا بیمای کنترل شود.
رئیس شبکه هپاتیت ایران افزود: اجرای برنامه کاهش آسیب جزء برنامه مصوب نظام سلامت است اما اعتیاد تزریقی معضل اجتماعی است و اکثر اوقات این معتادان با مشکلات مالی و روحی درگیرند که همکاری سایر سازمانها را میطلبد.
وی ادامه داد: ازطرف سطح آگاهی مردم در زمینه بیماریهای کبد و هپاتیت ویروسی بالا نیست و در مطالعات انجام شده نشان میدهد سطح آگاهی مردم بسیار در این زمینه پایین است و باید رسانهها و مراکز علمی در این زمینه مداخله کنند.
علویان گفت: به جای راهاندازی بیمارستان، سیتیاسکن و مراکز MRI باید سطح آگاهی مردم را بالا ببریم و برای آن هزینه کنیم.
علویان افزایش آگاهی مردم را از محورهای اصلی فعالیت شبکه هپاتیت عنوان کرد و گفت: به همین دلیل به زودی نرمافزار جامع بیماریهای کبدی و هپاتیت به صورت دانلود رایگان در گوشیهای تلفن همراه در دسترس مردم خواهد گرفت تا با آخرین اطلاعات، مراکز علمی و آزمایشگاهی آشنا شوند.
علویان همچنین افزود: توزیع و چاپ کتاب و بروشور خوب است اما امروزه استفاده از نرمافزارهای موبایل و امکانات شبکههای اجتماعی میتواند در افزایش آگاهی مردم موثر باشد به همین دلیل قرار است در تمام کشور شبکه آزمایشگاهی طراحی شود تا مردم بتوانند به مراکز آزمایشگاهی دسترسی داشته باشند.
رئیس شبکه هپاتیت ایران با اشاره به آمار پایین ابتلای زنان به هپاتیت B و C گفت: باید شرایطی فراهم کنیم تا زنان برای اهدای خون اقدام کنند و شاید از دلایل مراجعه پایین زنان برای اهدای خون، کمخونی باشد چرا که در کشور آمار بالایی دارد.
وی گفت: باید در بحث هزینهکردن اعتبارات اولویتبندی کنیم و ایده خوبی که در دولتهای قبلی و نظام سلامت مانند توزیع قرص آهن در مقطع راهنمایی و در بین دختران اجرا میشد را دنبال کرد چرا که فقر آهن روی رشد کودکان اثر سوء دارد. این در حالی است که به دنبال هزینههای تجهیزاتی هستیم که پول زیادی در آن رد و بدل میشود اما پیشگیری هزینهای ندارد.
رئیس شبکه هپاتیت ایران در رابطه با کاهش بودجههای پیشگیری از بیماری از راه جنسی در راستای سیاستهای افزایش جمعیت گفت: در تمام سیاستهای مطرح شده در خصوص افزایش جمعیت، صحبت از کاهش بودجه و امکانات پیشگیری از بیماریهای جنسی نشده و به نظر میرسد باید بودجههای پیشگیری همچنان برقرار باشد.
وی افزود: هپاتیت C و معتادان تزریقی مانند کوه یخی است که قسمت اعظم آن زیر آب است. باید بپذیریم معتاد تزریقی وجود دارد و راه انتقال آن این بیماری است بنابراین برنامه کاهش آسیب که مورد نظر مجمع تشخیص مصلحت است و در آن دادن سرنگ، کاندوم و متادون مطرح شده جزء سیاستهای مصوب است و ارتباطی با سیاستهای جمعیتی ندارد.
علویان افزود: داروهای درمان هپاتیت C جدید، اثربخش و بسیار گرانقیمتاند و بیمه زیر بار پوشش آن نمیرود، اکنون درمان هپاتیت C در کشور با داروهای موجود 70 درصد است و به دنبال پوشش کامل آن هستیم ولی داروی جدید درمان این بیماری بسیار گران قیمت است و حتی سیاستمداران جهان نسبت به قیمت آن معترض بودند.
وی گفت: طبق هدفگذاری انجام شده تا سال 2035 ایران باید بدون هپاتیت C باشد و این هدف در اروپا 2030 در نظر گرفته شده است اما در مورد هپاتیت B به صفر رساندن آن ممکن نیست فقط کنترل میشود تا در افراد کمتر از 45 سال وجود نداشته باشد.
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک پژوهشگر روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتوگو با امین شفیعی، دبیر جشنواره «امضای کری تضمین است» بررسی شد