به گزارش مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری دومین نشست هماندیشی آسیب شناسی در عرصه ایجاد و گسترش تاسیسات گردشگری با حضور مسعود سلطانی فر، معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری و جمعی از فعالان بخش خصوصی اعم از هتلداران و هتلسازان، شرکتهای سرمایهگذاری بخش گردشگری، مدیران بانکهای مختلف و شرکتهای هواپیمایی و... برگزار شد.
رئیس سازمان میراث فرهنگی در جمع فعالان بخش خصوصی حوزه گردشگری با ابراز امیدواری نسبت به برگزاری مستمر جلسات هم اندیشی برای یافتن راه حلهای سریع به منظور رفع مشکلات صنعت گردشگری، افزود: کشور ما در حال حاضر سهم ناچیزی از گردشگری دنیا را به خود اختصاص داده است.
معاون رئیس جمهور با ارائه آماری از گردشگری در دهه 90 میلادی افزود: آمارها نشان میدهد در سال 1950 میلادی 25 میلیون نفر گردشگر در دنیا جا به جا شده است و با نرخ رشد 6.5 درصدی این تعداد از گردشگران در سال 2005 به 800 میلیون نفر رسید.
وی ادامه داد: براساس آمارهای رسمی در سال 2013، یک میلیارد و 187 میلیون گردشگر در دنیا جا به جا شده است که با این نرخ رشد، متخصصان این حوزه پیش بینی میکنند در سال 2020 بیش از یک میلیارد و 600 میلیون گردشگر و در سال 2050، دو میلیارد و 600 میلیون گردشگر از جاذبههای کشورهای مختلف بازدید کنند.
رئیس سازمان میراث فرهنگی تصریح کرد: آمارهای سازمان جهانی جهانگردی نشان میدهد درآمد کشورها از جابه جایی 1 میلیارد و 187 میلیون گردشگر در دنیا مبلغی بالغ بر هزارو250 میلیارد دلار بوده است.
سلطانی فر یادآور شد: 10 مقصد اصلی گردشگران دنیا در سال 2013 به ترتیب استانبول، رم، لندن، پکن، پراگ، مراکش، پاریس، هانوی، کامبوج و شانگهای بوده است.
معاون رئیس جمهور افزود: سهم کشور ما با وجود اینکه جزء 10 کشور برتر در حوزه جاذبههای تاریخی و فرهنگی هستیم و هفدهمین کشور امن دنیا محسوب میشویم، از رقم 1250 میلیارد دلاری که در گردشگری دنیا جابه جا شده بسیار ناچیز است.
رئیس سازمان میراث فرهنگی با اشاره به آمار گردشگری در سال 1392 تصریح کرد: براساس آمارها حدود 7 میلیون گردشگر خروجی و 4.5 میلیون نفر گردشگر ورودی داشته ایم، از 7 میلیون گردشگر خروجی 2/2 میلیون نفر به عتبات عالیات و 600 هزار نفر به عربستان سفر کرده اند و از 4 میلیون گردشگر ورودی 1.6 میلیون نفر از عراق، 1 میلیون نفر از آذربایجان، و بقیه از دیگر کشورها از جمله ترکمنستان، ترکیه، افغانستان و کشورهای اروپایی وارد شدهاند.
وی ادامه داد: اگرهر کدام از این 7 میلیون گردشگر خروجی 1500 دلار از کشور خارج کرده باشند مبلغی معادل 10 میلیون دلار به کشورهای مقصد برده اند و در مقابل اگر هر نفر گردشگر ورودی 1200 دلار وارد کرده باشند حدود 5 میلیون دلار ارز وارد کشور ما شده است.
معاون رئیس جمهور با اشاره به اینکه براساس پیش بینی سازمانهای بین المللی، نشریات معتبر جهانی و تحلیلگران بخش گردشگری در آینده نزدیک اتفاق خوبی در حوزه گردشگری کشور رخ خواهد داد، تصریح کرد: با توجه به آمار و ارقام، بسیاری از تحلیلگران گردشگری دنیا معتقدند رشد گردشگری در ایران در ماههای اخیر غیر قابل تصور و پیش بینی در هفتههای گذشته آمار و ارقام رشد گردشگر ورودی به کشور با افزایش 155 درصدی همراه بوده است که مصداقی بر این مدعاست.
رئیس سازمان میراث فرهنگی ادامه داد: ورودی تورهای اروپایی در نیمه دوم فروردین سال 93 در مقایسه با زمان مشابه سال قبل 150 درصد رشد داشته است و تخت جمشید در این ایام روزانه 300 تا 400 نفر بازدید کننده خارجی از کشورهای اروپایی دارد و میدان امام اصفهان روزانه مورد بازدید صدها نفر از گردشگران خارجی قرار گرفته است.
معاون رئیس جمهور تصریح کرد: اخبار و اتفاقات خوبی در حال وقوع است و ما در بخش توریستهای فرهنگی و تاریخی با روند رو به رشد مواجه هستیم.
وی یادآور شد: ورود توریست فرهنگی به کشور ما چند دلیل عمده دارد، رویکردهای دولت تدبیر و امید در عرصه سیاست خارجی و اعمال سیاست تشنجزدایی با دنیا یکی از مهمترین این دلایل است، در سایه دیپلماسی فعال دولت ما با 1+5 به چارچوب مشخصی برای حفظ حقوق هستهای رسیدیم و به دنبال این توافق اولیه بخشی از تحریمها و فشارهایی که بر کشور ما وارد شده بود برداشته شد.
رئیس سازمان میراث فرهنگی افزود: ما امیدواریم در ماههای آینده شاهد فروریختن کامل تحریمها باشیم، رویکرد خارجی دولت و سیاست تشنج زدایی در این بخش موفقیتهای خوبی در پی داشته و تصور ما بر این است که بخشی از جوسازیهایی که علیه این دولت صورت میگیرد به دلیل دستیابی به موفقیتهای بزرگ دولت تدبیر و امید است.
معاون رئیس جمهور تصریح کرد: دلیل دیگر رشد گردشگران ورودی به کشور ما حوادث سیاسی کشورهای منطقه از جمله مصر و سوریه است، چراکه گردشگران، کشورهایی که با بی ثباتی سیاسی مواجه هستند را به عنوان مقصد گردشگری خود انتخاب نمیکنند و این فرصت خوبی برای ماست و باید از فضای به وجود آمده استفاده کنیم.
سلطانیفر ادامه داد: در کنار ظرفیتهای موجود ما در حال حاضر شرایط خوبی در کشور داریم، فضای سیاسی مثبت و خوبی که پس از انتخابات 24 خرداد به وجود آمده و تمایل گردشگران خارجی برای بازدید از کشور ما لزوم همفکری برای حل مشکلات گردشگری را دوچندان میکند.
رئیس سازمان میراث فرهنگی تصریح کرد: سرعت ایجاد زمینه اشتغال و ارزآوری در بخش گردشگری بسیار بیشتر از سایر بخشهاست و ما میتوانیم با توسعه گردشگری اقتصاد در حال رکود کشور را نجات دهیم.
سلطانیفر با تاکید بر اینکه حل مشکلات بخش گردشگری با همدلی و همفکری تمامی دستگاهها و بخش خصوصی امکانپذیر است، یادآور شد: تعداد قابل توجهی از نمایندگان مجلس شورای اسلامی برای پیگیری و حل مشکلات گردشگری اعلام آمادگی کردهاند.
معاون رئیس جمهور با اشاره به اینکه تمامی وزرای دولت تدبیر و امید هم برای حل مشکلات و موانع توسعه گردشگری آماده همکاری با فعالان بخش خصوصی هستند، تصریح کرد: رویکرد رئیسجمهور در رابطه با گردشگری رویکرد اساسی، جدی و حمایت کننده است.
وی ادامه داد: براساس مصوبه هیات وزیران در تاریخ 21 شهریور سال 92 در خصوص رفع موانع تولید، بخشهای صنایع دستی و گردشگری با معرفی سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری مشمول تعرفههای بخش صنعت شدند که این مصوبه در حال پیگیری و اجرا است.
رئیس سازمان میراث فرهنگی با تاکید بر رویکرد مثبت رئیس جمهور نسبت به بخش گردشگری، یادآور شد: در جلسهای که با هیات امنای صندوق توسعه ملی داشتیم بحثهای مقدماتی در رابطه با ارائه تسهیلات بخش گردشگری انجام شد که بر اساس این توافقات برای سرمایهگذاری در بخش گردشگری، تکمیل و احداث هتل و سایر پروژههای مرتبط با گردشگری تسهیلات با نرخ 16 درصد و در مناطق محروم با نرخ 12 درصد پرداخت میشود.
معاون رئیس جمهور با اشاره به اینکه متقاضیان دریافت تسهیلات صندوق توسعه ملی باید واجد شرایط باشند تصریح کرد: سرمایهگذاران متقاضی باید اهلیت لازم را در رابطه با پروژههایی که اجرا کرده اند داشته باشند، باید طرحهای توجیهی و اقتصادی داشته باشند، معوقات بانکی نداشته باشند و قدرت تامین اقساط تسهیلات را هم داشته باشند.
وی ادامه داد: سقف تسهیلاتی که به سرمایهگذاران اعطا میشود 60 تا 70 درصد کل اعتبار طرح است و بر اساس ضوابط صندوق توسعه ملی، زمین طرح جزء آورده سرمایهگذار محسوب نمیشود.
سلطانی فر تصریح کرد: با مدیران عامل چند بانک به عنوان عاملین اجرای این سیاست اقتصادی جلسات خوبی داشتیم و برای عدم توقف روند ارائه تسهیلات قصد داریم تعداد این بانکها را به 5 بانک افزایش دهیم.
معاون رئیس جمهور یادآور شد: برای سرمایهگذارانی که در حال ساخت هتل هستند و پیشرفت بالای 50 درصد در پروژه هایشان دارند این یک فرصت طلایی است که ما میتوانیم با معرفی این افراد به بانکها تسهیلات صندوق توسعه ملی را در این بخش مورد استفاده قرار دهیم.
رئیس سازمان میراث فرهنگی ادامه داد: در صورتی که پروژههای بزرگ نیازمند تسهیلات بیشتری باشند راهکارهایی برای ارائه تسهیلات ایجاد میکنیم.
وی با اشاره به اینکه ساماندهی بخش گردشگری داخلی یکی دیگر از برنامههای سازمان میراث فرهنگی است، افزود: تنظیم زمان سفر در ایام سال، ارائه تسهیلات سفر زمستانی، برنامه ریزی برای سفر بازنشستگان و دانشجویان در ایامی به غیر از تعطیلات و اعمال تخفیفهای ویژه برای ترغیب مردم به سفر در تمام طول سال از جمله برنامههایی است که برای رونق گردشگری داخلی در نظر گرفته شده است.
سلطانی فر در ادامه به موضوع حمایت و حفاظت از آثار تاریخی و باستانی اشاره کرد و افزود: اعمال برخی سیاستها چیزی جز نابودی آثار و اماکن تاریخی به دنبال ندارد، آنچه مسلم است نگهداری از آثار تاریخی نفیس و جهانی بر عهده دولت و وظیفه ذاتی سازمان میراث فرهنگی است اما در مورد سایر بناهای تاریخی، کاروانسراها و اماکن باستانی رویکرد ما استفاده از منابع بخش خصوصی برای نگهداری و حفاظت از این مواریث است.
معاون رئیس جمهور ادامه داد: باید خیز بزرگی در این زمینه برداریم و به اماکن تاریخی و باستانی کاربریهای متناسب با فضا بدهیم تا هم در اشتغال و هم در ارزآوری تاثیرگذار بوده و هم به معنای واقعی این اماکن ارزشمند و نفیس حفظ و حراست شود.
رئیس سازمان میراث فرهنگی تصریح کرد: شرایط باید به گونهای تغییر پیدا کند که اماکن تاریخی به ابزاری برای رونق اقتصادی تبدیل شوند؛ ما با تعیین ضوابط و استانداردهای مشخص، حفاظت، نگهداری و بهره برداری از این بناهای تاریخی را به سرمایهگذاران بخش خصوصی واگذار کرده و بر چگونگی حفاظت از آنها نظارت دقیق خواهیم داشت.
سلطانی فر یادآور شد: در همین زمینه شورای اسلامی شهر تهران مصوبهای دارد مبنی بر اینکه افرادی که ملکشان به عنوان بنای تاریخی معرفی و ثبت شود از پرداخت عوارض معاف میشوند و تراکم شناور به آنها تعلق میگیرد.
وی در پایان گفت: سرمایهگذاران بخش خصوصی حوزه گردشگری باید در قالب یک تشکل مستقل مشکلات و درخواستهای خود را پیگیری کنند، سازمان میراث فرهنگی آمادگی دارد اختیارات قابل تفویض خود را به بخش خصوصی واگذار کند.
گفتنی است در ابتدای این دیدار تعدادی از سرمایهگذاران فعال در صنعت گردشگری با بیان دیدگاههای خود، مسائل و مشکلات فراروی این بخش را با رئیس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری در میان گذاشتند.
بازگشت ترامپ به کاخ سفید چه تاثیری بر سیاستهای آمریکا در قبال ایران دارد؟
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
رضا جباری: درگفتوگو با «جام جم»:
بهتاش فریبا در گفتوگو با جامجم: