دانش پژوهان دانشگاه جان هاپکینز در تحقیق بر روی موشها و خرگوشها، موفق شدند مانع از ایجاد تصلب شرایین - عامل اصلی بروز سکته های قلبی و مغزی و دلیل شماره یک مرگ در بین انسان - شوند.
این بیماری زمانی بروز می کند که در طول زمان و به تدریج، چربی درون عروق خونی تجمع، و عروق را سخت و باریک کرده و توانایی آنها را برای رساندن خون اکسیژن دار به عضلات قلب و مغز کاهش می دهد.
محققان در این راه، فعالیت مولکولی را که مقصر گستره ای از مشکلات زیستی است، شناسایی و متوقف کردند. این مولکول توانایی بدن را برای استفاده مناسب، انتقال و پاک کردن خود از کلسترول تحت تاثیر قرار می دهد.
آنها می گویند این متخلف، یک مولکول نمکی- قندی موسوم به GSL است که در غشای تمامی سلول ها وجود دارد و عمدتا به خاطر نقش خود در تنظیم رشد سلول شناخته می شود.
نتایج این آزمایش ها نشان داد این مولکول در تنظیم کلسترول بدن نیز نقش دارد.
محققان جان هاپکینز، از یک ترکیب دست ساز موسوم به D-PDMP برای مسدود سازی سنتز مولکول GSL استفاده کرده و با این کار از بروز بیماری قلبی در موش و خرگوش های تغذیه شده با رژیم غذایی پر چرب و پر کلسترول جلوگیری کردند.
این یافته ها که نتایج آن در نشریه Circulation منتشر شده است نشان می دهد D-PDMP با دخالت در مسیرهای ژنتیکی کار می کند که سوخت و ساز چربی را از چندین مسیر تنظیم می کند از شیوه ای که سلول ها مشتق می شوند و کلسترول را از غذا جذب می کنند تا شیوه ای که کلسترول به بافت و عضوها منتقل شده، توسط کبد تجزیه و از بدن دفع می شود.
داروهای کاهنده کلسترول فقط از یک مسیر با این مشکل مبارزه می کنند یعنی یا مانع سنتز کلسترول می شوند یا مانع جذب میزان زیادی از آن توسط بدن می شوند.
دانش پژوهان معتقدند با ممانعت از سنتز «GSL» به یک درمان چند وجهی می رسیم، درمانی که از ته نشین شدن پلاک های چربی و کلسیم در عروق حیوان جلوگیری می کرده و در نهایت مانع از بروز بیماری قلبی در آنها می شود.(مهر)
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
یک کارشناس روابط بینالملل در گفتگو با جامجمآنلاین مطرح کرد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد