در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
زیارت اماکن مقدس آثار و برکات دنیوی و اخروی بیشماری دارد که همه ما کم و بیش از آنها آگاهیم و در زندگی خود یا اطرافیانمان برخی از این نتایج را به وضوح مشاهده کردهایم یا در منابع قابل اعتماد مطالعه کردهایم. در این نوشتار کوتاه به آثار و نتایج زیارت خانه خدا و معصومین(ع) اشاره خواهد شد:
برکات زیارت رسول خدا و ائمه اطهار
یکی از اصول اعتقادی ما پذیرش اصل معاد و رسیدگی به اعمال بندگان خدا و مترتب شدن پاداش و مجازات بر هر یک از آنهاست. خداوند میفرماید: فَمَنْ یَعْمَلْ مِثْقالَ ذَرَّةٍ خَیْراً یَرَهُ وَ مَنْ یَعْمَلْ مِثْقالَ ذَرَّةٍ شَرًّا یَرَهُ (سوره زلزله، آیات 7 و 8). آیات مذکور به این معناست که: هر کس ذرهای کار خیر انجام دهد نتیجه آن را خواهد دید و هر کس ذرهای کار شر و معصیت انجام دهد نیز نتیجه آن را خواهد دید.
درباره توصیف قیامت آیات زیادی در قرآن کریم وجود دارد که با تدبر در این آیات میتوان به این نتیجه رسید که روز قیامت روز بسیار سخت و حساسی خواهد بود. برای نمونه براساس آیه 89 سوره شعرا، در این روز نه مال انسان و نه فرزندان او برایش سودی نخواهند داشت.
ولی میتوان در زندگی این دنیا اعمالی انجام داد که در آن شرایط سخت و سنگین برای انسان منافع زیادی داشته باشند. یکی از اعمال بسیار سفارش شده که نتایج بیشماری برای زندگی دنیوی و اخروی انسان دارد زیارت قبور مطهر معصومین(ع) میباشد، برخی از این نتایج که بارها در احادیث به آن اشاره شده، عبارتند از: شفاعت پیامبر در قیامت برای زائر، نجات از سختیها و مشکلات قیامت، محو شدن گناهان، برداشته شدن حساب قیامت از زائر و... برای نمونه به شرح برخی از این موارد میپردازیم.
همرنگی زائر و زیارتشونده
از شگفتآورترین آثار زیارت نزدیکی روحی به شخص زیارت شده است تا آنجا که زائر رنگ و بوی زیارت شده را میگیرد و از نظر روحی بین آن دو اتصال و تشابهی پیدا میشود. جزیری معتقد است که زیارت قبر رسول خدا برای انسان منافع زیادی دارد از جمله:
ـ سرشار شدن قلب زائر از محبت رسول خدا که آثار شگرفی دارد.
ـ حیا از خدا و رسول خدا که تاثیر زیادی در جلوگیری از انجام گناه دارد.
ـ نزدیک شدن انسان به خداوند متعال.
ـ تاثیر شگرف بر روح و روان بندگان مخلص خدا.1
آشنایی با تاریخ اسلام و زندگانی معصومین
یکی از فواید زیارت قبور، برانگیخته شده حس کنجکاوی نسبت به شناخت صاحب مزار است. پیگیری این حس و مطالعه و تحقیق در زمینه زندگی ائمه اطهار ما را با سیره و روش زندگانی آنها آشنا میکند و میتوان با تأسی به راه و روشی که آن بزرگواران در حیات خود پیش گرفتهاند به کمال رسید و رضایت معبود را کسب کرد.
فریاد ظلمستیزی
در طول تاریخ انسانهای مظلوم و محروم با الگو قرار دادن آزادگان ظلم ستیز مخصوصا امام حسین(ع) همواره رودرروی ظالمان ایستادگی کرده و منشأ بسیاری از قیامهای تاریخساز شدهاند. مخصوصا شیعیان با الگوگیری از راهی که امام حسین(ع) پیش روی آنها قرار داد همیشه در برابر ظلم فریادی به بلندای تاریخ داشتهاند. زیارت مرقد مطهر این امام بزرگ همیشه این حس آزادگی و ظلمستیزی را در دل هر زائری زنده نگه داشته است.از همین روی متوکل عباسی 17 بار قبر امام حسین(ع) را تخریب کرد تا مانع زیارت مردم شود، ولی شیعیان هربار آن را بهتر از گذشته آباد کردند و با توجه به آثار و برکات این زیارت حتی گاهی آن را با بهای جان خریدند.
(تاریخ الاسلام، شمس الدین ذهبی، ج 17، ص 18)
پانوشت:
1 ـ الفقه علی المذاهب الاربعه، جزیری عبدالرحمن، بیروت، دار احیا الثرات العربی، 1406 قمری. به نقل از ماهنامه مبلغان، شماره 153، مقاله آقای حسین تربتی.
علی جباری / پژوهشگر تاریخ و سیره اهل بیت
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
دکتر فواد ایزدی درگفت و گو با «جام جم»:
حسین حبیبی در گفتوگو با «جامجم» از سرچشمههای نگارگری گفت