کار نیمی از تالاب های کشور به مرگ کشید

معاون محیط طبیعی سازمان محیط زیست با اعلام اینکه هم اکنون حدود 40 تالاب از 85 تالاب کشور بین 20 تا 80 درصد خشک شده‌اند گفت: ایجاد سد سیوند در بالادست تالاب بختگان منجر به افزایش تولید برنج در این منطقه خشک و نیمه خشک شد و در نهایت خشکیدگی تالاب بختگان را به دنبال داشت.
کد خبر: ۶۳۹۷۴۵
کار نیمی از تالاب های کشور به مرگ کشید

 دکتر احمدعلی کیخا در نشست خبری پیش از ظهر امروز در سازمان محیط زیست به مناسبت هفته تالابها برگزار شده بود، با بیان این مطلب افزود: هم اکنون  168 کشور عضو کنوانسیون رامسر هستند و در مجموع 2 هزار و 171 تالاب با مساحت 207 میلیون هکتار در سراسر جهان عضو این کنوانسیون هستند.

به گفته وی، در ایران 24 سایت شامل 32 تالاب با مساحتی برابر 1.5 میلیون هکتار عضو رامسر سایت هستند.

کیخا با بیان اینکه تالابها هنگامی در شرایط مطلوب هستند که اکوسیستم منطقه در شرایط مطلوبی باشد، اظهار داشت: تالاب ها مزایای بسیار زیادی دارند و دارای بیشترین تنوع زیستی هستند به طوریکه 50 درصد تنوع زیستی هر کشوری به تالاب ها اختصاص دارد. همچنین این اکوسیستم منبعی برای آب شرب، کنترل سیلاب، فرسایش خاک و حفظ حیات وحش و بهره برداری جوامع محلی محسوب می شوند.

وی با اشاره به اهمیت تالابها برای جوامع محلی اطراف هر تالاب تصریح کرد: این تالاب ها از جمله تالاب شادگان در استان خوزستان در تولید، ایجاد اشتغال و درآمدزایی بسیار مهم هستند و نقش ارزنده‌ای در معیشت مردم محلی منطقه دارند. این در حالی است که هزینه احیا و بهره برداری از بخش تالابی از سایر بخش ها به مراتب کمتر است حتی این هزینه ها از هزینه های بهره برداری در بخش کشاورزی بسیار پایین تر است، اما متاسفانه در گذشته به اهمیت تالابها توجه نشده و پس از کنوانسیون رامسر هر ساله دوم فوریه به عنوان روز جهانی تالاب ها، همایشها و مراسمی برای توجه به این اکوسیستم ارزشمند برگزار می شود.

معاون محیط طبیعی سازمان محیط زیست با بیان اینکه امسال روز جهانی تالابها با عنوان تالاب ها و کشاورزی نامگذاری شده است، تصریح کرد: تالابها و کشاورزی دو جزء رشد و توسعه کشور محسوب می شوند، اما متاسفانه همواره در کشور ما با عنوان دو رقیب سرسخت اقدام کرده اند و تاکنون هرگز نتیجه توسعه کشاورزی برای تالاب ها مثبت نبوده است.

این مسئول یادآور شد: به عنوان مثال در پارک ملی دریاپه ارومیه آنچه که بیشترین تاثیر را در نابودی این تالاب ارزشمند کشور داشته توسعه بی رویه کشاورزی بدون توجه به حق ابه این تالاب بوده است. سطح زیرکشت کشاورزی در حوزه این تالاب در گذشته برابر 158 هزار هکتار بوده اکنون به 450 هزار هکتار تا 700 هزار هکتار افزایش یافته است. یعنی در این حوزه هم اکنون حداقل 350 هزار هکتار افزایش سطح کشت داشته ایم و چنانچه مجموع درآمد حاصل از بخش کشاورزی در کل این حوزه 650 میلیون دلار باشد در قیاس با قراردادن اکوسیستم ارزشمند دریاچه ارومیه در شرایط بحران این درآمد به هیچ عنوان صرفه ندارد.

کیخا بیان کرد: سازمان محیط زیست متولی حفاظت از محیط زیست است بنابراین احیای تالاب‌ها باید از دستگاه‌های ذیربط مطالبه شود و ما در جلساتی که با وزارت نیرو داشته‌ایم باید تمام سد های دریاچه اورمیه مورد ارزیابی قرار گیرد و اگر توجیهی در گذشته وجود داشت اکنون توجیه باید به شکل دیگری باشد چرا که ممکن است توجیه گذشته اکنون کارساز نباشد. چرا که در گذشته ارزیابی به صورت نقطه‌ای بود ولی اکنون به این شکل نخواهد بود. 

وی ادامه داد: با وزارت جهاد کشاورزی نیز تعاملی داشته تا در حوزه ارومیه طرح پایلوت توسعه کشاورزی را اجرا کنیم و درخواست کردیم که در بقیه روستاها نیز این پایلوت صورت گیرد؛‌ از نظر بنده اگر به جمع بندی برسیم که سدی ساخته شده که هزینه‌ به جوامع وارد کرده و منفعتش کمتر از ضررش بوده باید تخریب شود و باید این کار صورت گیرد. 

معاون محیط طبیعی سازمان محیط زیست با بیان اینکه هم اکنون 250 تالاب در سراسر کشور شناسایی شده اند، یادآور شد: از این تعداد حدود 85 تالاب، جزو تالاب های مهم کشور هستند که 24 تای آنها عضو کنوانسیون رامسر و از این تعداد 6 تالاب جزو تالاب های مونترو یعنی تالابهای در معرض خطر شدید و بحرانی هستند.

به گفته کیخا، تالابهای هامون هیرمند و صابوری، بختگان و انزلی از تالابهای لیست مونترو هستند، اما دریاچه ارومیه هنوز وارد این لیست نشده و امیدواریم که با اقدامات احیایی که در مورد این تالاب در معرض خطر انجام شده این تالاب وارد این لیست نشود.(مهر)

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها